Kreativni načini uporabe kefirja v kulinariki

Kefir Krepki Suhec

 

Poznate kefir? Ga redno pijete?

O kefirju ves čas govorimo v superlativih, saj je pravi probiotični super junak! Za njegovo pripravo se uporabi sveže mleko in kefirna zrna, startersko kulturo, simbiozo bakterij in kvasovk. Od vseh fermentiranih mlečnih izdelkov je v kefirju najbolj pestra paleta mlečnokislinskih, človeku koristnih mikroorganizmov. Lahko rečemo, da gre za čudež, ki ga omogoča raznovrstna mikroflora živih kefirnih zrn. V njem je nekaj deset različnih vrst bakterij in kvasovk, ki žive v medsebojnem sožitju in proizvajajo različne encimeantioksidantevitamineantitumorne substance, vrsto protitelesbiološke stimulanse, razne mikro hormone in druge metabolite. Je tako imenovano super živilo, ki pomaga pri prebavi in presnovi, zaradi visoke vsebnosti antioksidantov je na vrhu seznama varovalnih živil, ki preprečujejo bolezni staranja in civilizacijske bolezni.

Več o kefirju >>>KEFIR

Kaj pa njegova vsestranska uporaba v kulinariki?

Kefir je pogosto imenovan tudi »mlečna penina«. Ima rahlo trpek okus in gladko, kremasto teksturo, podobno naravnemu jogurtu. Lahko ga pijemo in z njim vnašamo v telo zdrave in koristne probiotične kulture ali ga uporabljamo na različne načine tudi v kuhinji: dodamo ga smutijem, palačinkam, kruhu ali si pripravimo izvrsten mladi sir ali celo sirni namaz! V kulinariki je odlična alternativa jogurtu, smetani ali pinjencu, jedem pa zviša in obogati prehrambno vrednost. Nanj lahko gledamo tudi drugače – kot surovino za obogatitev jedi!

Poskusimo ga vnesti v svojo kuharijo in tako izboljšati priljubljene jedi!

Pripravili smo nekaj namigov in idej, kako kefir kreativno uporabiti v kulinariki.

 

Hranljivi napitki

NapitekZelo enostavno lahko pripravimo hranljive napitke s kefirjem! Otroci imajo običajno rajši slajše napitke. Ni problema. Tradicionalnemu kefirju dodamo kakovosten in nesegret med. Tako dobimo osvežujoč in hranljiv napitek, ki je pravi vitaminsko mineralni energijski obrok, primeren za zajtrk ali malico. Kefir kot probiotični super junak in med, ki vsebuje encime, aminokisline, organske kisline, vitamine, minerale in druge bioaktivne snovi! Ob zimskem času se lahko doda še cvetni prah in cimet. Zmagovalna kombinacija!

Splet sladko-kislega okusa, skrbno izbranih lokalnih super živil z obilico vitaminov, mineralov, antioksidantov in probiotikov je prava energijska poslastica, s katero dan pričnemo zdravo in polni energije.

 

Smutiji in šejki

Pri smutijih in šejkih vzamemo kefir za osnovo. Običajno se poslužujemo kombinacij s semeni ali oreščki, sadjem, zelenjavo, zelišči, mikrozelenjem, kalčki ali samoniklimi rastlinami. Tudi vse LCHF, keto, paleo ali ostale moderne diete in prehranske smernice uporabljajo kefir v napitkih, smutijih in šejkih. V tem primeru običajno v kombinaciji s surovimi jajci, semeni in jagodičevjem. Prav pri smutijih in šejkih je prijetno to, da svoj izbor lahko stalno spreminjamo, glede na letne čase in nabor svežih sestavin. Tako na naraven način poskrbimo za imunski sistem in vnos prvovrstnih hranil.

Fermentiran mlečni napitek za sladkosnede je šejk v kombinaciji z jagodičastim sadjem! Je zdrava izbira obroka, ki nas kvalitetno nahrani, hidrira in za dan pripravi z obilico vitaminov, mineralov, antioksidantov in probiotikov. V kombinaciji z oreščki, suhim sadjem in semeni si lahko pripravimo zdrav smuti, ki je polnovredni obrok, primeren za vitaminsko malico v službi ali energijski zajtrk.

 

Kruhi in pogače

Ste vedeli, da je kefir dragocen tudi pri peki kruha? Zamenja celo kvas ali droži! S kefirjem lahko sami pripravimo »startersko osnovo« in si spečemo rahel kruh iz kislega kefirjevega testa. Mlečni kefir daje kruhu pridih kislosti, kvasovke, ki so naravno prisotne v tradicionalnem kefirju, pa pomagajo pri vzhajanju testa!

Lepo se peče in omamno diši! Tradicionalni kefir poskrbi za hrustljavo skorjico in mehko sredico.

 

Če niste gotovi, ali bi se takega eksperimenta zares lotili, enostavno specite kruh po svojem priljubljenem receptu, količino kvasa (ali kakega drugega sredstva za vzhajanje, npr. droži ali vinskega kamna) prepolovite, kot tekočino pa uporabite le kefir. Presenečeni boste nad novo obogatitvijo dišečega hlebca!

Za praznične dni kruh lahko zamenjamo s pogačo, ki ji kefir doda posebno noto. Preizkusite naš okusen recept za koruzno pogačo, obogateno s kefirjem! Poda se k sladkim in slanim jedem. Uživamo jo kot slasten kruh, svečano obarvan, primeren za slavja in družinske gostije. Ali pa si jo kar tako spečemo, saj je res enostavna za pripravo. Vsebuje sestavine, ki jih običajno imamo doma, koruzni zdrob jo naredi rahlo hrustljavo, kefir pa poudari njeno krhkost.

Recept >>>Koruzna pogača, obogatena s kefirjem

 

Kolači in mafini

Pri praktično vseh receptih za kolače lahko tekočino v receptu zamenjamo za tradicionalni kefir in tako pridobimo rahlejšo in lažjo strukturo kolača! Poskusite vaš priljubljen recept za italijanski, limonin, marmorni, sadni ali obrnjen kolač pripraviti s kefirjem! Rahlosti biskvita se ne boste mogli načuditi!

Kdo nima rad slastnega mafina? Prikupne majhne sladice so všeč vsem, zlasti pa najmlajšim. Sadje in oreščki mafinom dodajo odličen okus in sočnost, kefir pa jih naredi še bolj rahle. To je zmagovalna kombinacija za enostavno in sočno sladico, ki jo zlahka pripravimo tudi med tednom.

Recept >>>Kefirjevi jabolčni mafini

 

Palačinke

S kefirjem pripravimo neverjetno rahle in puhaste palačinke! Namesto običajnega mleka ali kombinacije mleka in mineralne vode, uporabimo kefir. Dišeče in rahle palačinke lahko pripravimo v sladki ali slani različici! Poznate francoske Crêpes, ameriške palačinke, švedske Raggmunk ali indonezijske Serabi? Veliko vrst jih je in prav vse lahko izboljšamo s kefirjem!

Za slano različico lahko kefirjeve palačinke pripravimo z ajdovo moko, nadevamo s svežo špinačo in mladim sirom. S slanimi kefirjevimi palačinkami lahko na hitro rešimo marsikatero zagato, ko nam primanjkuje idej za pozno kosilo ali prigrizek s prijatelji.

 

Omake, polivke in solatni prelivi

Poznate pester nabor solatnih prelivov z jogurtom? Prav vsi so odlični tudi s kefirjem! Z malce domišljije lahko tudi klasično Vinaigrette omako predelamo v sezonsko superfood različico svežih ali kuhanih solat! Naj jih naštejemo le nekaj: kefirjev preliv s česnom in limono, začinjen kefirjev preliv z gorčičnimi semeni, kefirjev preliv za krompirjevo solato, enostaven preliv za cezarjevo solato s kefirjem, pomaračni preliv s svežim rožmarinom in kefirjem… In še veliko možnosti je!

V poletni kombinaciji s kumarami se odpira povsem novo poglavje! Kumarična solata, priloga ali hladna juha je specialiteta mnogih dežel. Običajno je v kombinaciji s kislo smetano, z jogurtom ali s kefirjem. Poznamo jo pod imeni Tzatziki, Cacik, Tarator, Gurkensalat, Uborkasalata ali Kh’yar bi Laban. V Prekmurju ji pravimo mlejčne ugorke. Pripravimo jih s kefirjem, da bo osvežilna jed hkrati postala kalorično lažja in zaradi kefirja še bolj hranljiva.

Recept >>>Mlejčne ugorke

Tudi kuhanim ali pečenim jedem se prileže osvežilna omaka s kefirjem. Namig v receptu! Jogurt lahko nadomestimo s kefirjem, s tem dobimo dodano vrednost funkcionalnega živila. Ko kefirju dodamo sok sveže stisnjene limete, oljčno olje in aromatična zelišča, bo začinjena kefirjeva omaka jed spremenila v pravo kuharsko poslastico.

Recept >>>Začinjena jogurtova omaka, tokrat pripravljena s kefirjem

 

Sladoled in parfait

ParfaitKaj pa zamrznjen kefir? Najenostavnejši način so kefirjeve lučke, pri katerih pretlačimo želeno sadje, po okusu dodamo sladilo (npr. med ali agavin sirup) in dodamo kefir. Napolnjene modelčke zamrznemo in otroci se hitro lahko sladkajo z domačim sladoledom.

Kako enostavno si lahko pripravimo sladoled! Če si želimo takega »na kepce«, uporabimo zmrznjeno sadje, kefir, kislo smetano, vaniljo bourbon in med, v električnem mešalniku mešamo do gladke in kremnate osnove in zamrznemo za vsaj 4 ure. Domač sladoled, s katerim se posladkamo brez slabe vesti, nam je poleti lahko hitro dosegljiv!

Poznate parfait? Parfait je francoska večplastna zamrznjena sladica v visokem kozarcu. V klasični izvedbi se parfait pripravlja s kuhanjem smetane, jajc, sladkorja in sirupa, da nastane kremni pire, ki se zamrzne. Originalni recept sega v leto 1.892! Dandanes je ta priljubljena zamrznjena sladica razširjena v toliko različicah… in ne boste verjeli! Tudi s kefirjem se dela! V bolj zdravih različicah je parfait lahko kombinacija kefirjevega sladoleda, pečene granole in svežega sadja! V visokem kozarcu bo poletna sladica spominjala na pariške salone 19. stoletja.

 

Kefirjevi namazi

Tako kot jogurt ali kislo mleko se tudi kefir lahko uporabi za pripravo različnih vrst skute, mladih sirov in kremnega sira, ki je lahko osnova kefirjevim namazom! Le s kefirjem, ki je pravi čudež narave in probiotični super junak, pa lahko ustvarimo slasten probiotični koncentrat, ki je podlaga okusnim in zdravim naravnim namazom. Kar je najboljše pri tem! Glede na želje in letne čase jih lahko spreminjamo, le osnovo izdelave moramo osvojiti. S 24-urnim odcejanjem iz tekočega kefirja pridobimo nepozabni kremni sir!

Obenem kot stranski produkt pridelamo še kefirjevo sirotko, ki je od nekdaj veljala za zdravilno tekočino. Zlahka jo uporabimo za probiotične napitke ali pri peki kruha in kolačev. Sirotke nikar ne zavrzimo! Veste, kaj so o njej menili že v 18. stoletju? Pravili so ji – sirotka – zdravilni “mlečni serum”. “Allevato con la scotta il dottore e in bancarotta” (italijanski rek iz leta 1.777), v prevodu: “Če bi ljudje odraščali ob sirotki, bi zdravniki bankrotirali.”

V novem receptu smo pripravili namige za slane in sladke kefirjeve namaze. Možnosti je še veliko, a že osnova je božanska.

Recept >>>Kako si sami pripravimo kefirjev kremni sir in slastne namaze

 

Kefirjevi sirčki

Poznate slastne mehke sirčke, ki jih v deželah Bližnjega vzhoda pripravljajo iz jogurta? Najbolj znan je Lebneh! Tudi s kefirjem se ga da pripraviti! Podobno kot pri namazu gosto maso dobimo z odcejanjem, v primeru sirčka je ta faza seveda še daljša, vsaj 48 ur. Oblikovan v kroglice in vložen v oljčno olje je prava gurmanska specialiteta, obenem pa probiotični koncentrat, ki se kot tradicionalna meza poda drugim predjedem, prileže se prav tako k dobremu domačemu kruhu in kozarcu suhega rdečega vina. Že sam kefirjev sirček je tako okusen, da ne potrebuje prav ničesar. A vseeno, poigrati se da z različnimi začimbami in zlahka pripravimo kefirjeve kroglice v treh različicah, npr. s tolčeno papriko, mleto meto in opraženim sezamom.

 

…………………….

Nekaj zanimivih člankov o KEFIRJU in najnovejših raziskavah:

 

Tekst Nina Glažar

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]