Kako nastane bio jogurt?

Jogurt je najbolj znan in priljubljen fermentiran mlečni izdelek. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin – dvakrat več kot mleko – kalcija ter vitaminov B6 in B12.  Zaradi svojega okusa, teksture, hranilnosti, osvežilnih lastnosti in ugodnih učinkov na zdravje (zlasti prebavil) je tudi eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov nasploh. Proizvajajo in uživajo ga tako rekoč povsod po svetu.

Kako nastane jogurt

Zgodovina jogurta

Prvi jogurti so najbrž nastali s spontano fermentacijo. Najstarejši zapisi o jogurtu segajo v obdobje začetka našega štetja, ko naj bi Plinij Starejši zapisal, da »znajo nekatera nomadska plemena zgostiti mleko v všečno kislo snov.« Zapise o tem fermentiranem mlečnem izdelku se nato pojavijo tudi v srednjem veku, francoski kralj Francois I. (1515 –1547) pa je »kriv«, da se je po Evropi razširil glas o ugodnih učinkih jogurta na zdravje.

Francoski kralj je namreč trpel za hudo diarejo, ki je ni znal pozdraviti noben domači zdravnik. Zato je njegov zaveznik Sulejman Veličastni k njemu poslal svojega zdravnika, ki naj bi ga pozdravil z jogurtom. To naj bi mu dejansko uspelo, zato je hvaležni Francois I. poskrbel, da se je glas o »čudežni hrani« hitro razširil.

Prve resnejše raziskave jogurta in njegovih pozitivnih učinkov na zdravje so bile nato opravljene v začetku 20. stoletja. Takrat so tudi dokazali obstoj mlečnokislinske bakterije Lactobacillus bulgaricus in nakazali njene ugodne učinke na zdravje.

Pozitivni učinki jogurta na zdravje

jogurtPozitivni učinki jogurta na zdravje so bili nato vse do danes večkrat znanstveno dokazani in potrjeni. Med drugim jogurt ugodno deluje na prebavila, znižuje holesterol ter oskrbuje telo z beljakovinami, vitaminoma B2 in B12 ter kalijem, kalcijem, magnezijem in cinkom.

Jogurt se uporablja tudi v medicini, še zlasti za zdravljenje prebavnih težav in preprečevanje diareje ob uživanju antibiotikov.

Uživajo ga lahko tudi osebe z laktozno intoleranco, saj se laktoza (mlečni sladkor) v postopku fermentacije spremeni v mlečno kislino.

Ker vsebuje dvakrat več beljakovin kot mleko, se uživanje jogurta še posebej priporoča osebam z večjo potrebo po beljakovinah (npr. športnikom) ter tistim, ki zaradi diete ali drugih vzrokov ne zaužijejo dovolj beljakovin.

Kako nastane jogurt

Jogurt nastane s fermentacijo mleka, ko se del laktoze s pomočjo izbranih mlečnokislinskih bakterij – t.i. jogurtove kulture – spremeni v mlečno kislino.

Kljub temu, da je osnovni postopek izdelave jogurta znan že več stoletij, se jogurti med seboj razlikujejo, in sicer glede na gostoto, vrsto mleka, vsebnost maščobe, dodane okuse in morebitne dodane kulture. Tako poznamo čvrsti in tekoči jogurt, kravji, kozji in ovčji jogurt, polnomastni in lahki jogurt, navadni in sadni jogurt … in še bi lahko naštevali.

Bio jogurt Mlekarne Krepko

Bio jogurt Mlekarne Krepko se od ostalih jogurtov razlikuje po tem, da je izdelan iz slovenskega ekološko pridelanega in nehomogeniziranega mleka ter da vsebuje dodatek tradicionalnega kefirja, kar mu daje značilen osvežilen okus.

Prednosti jogurta iz ekološko pridelanega mleka

bio-jogurtEkološka pridelava ne pomeni zgolj nalepke na embalaži. Pravila, kdaj je mleko lahko označeno kot ekološko pridelano, so zelo stroga. Med drugim določajo, da se morajo krave vsaj 180 dni na leto pasti na prostem, na pašnikih, pri krmi pa sta prepovedani uporaba hormonov za povečanje mlečnosti ter preventivna uporaba antibiotikov in drugih zdravil.

Ali kot v članku o ekološki pridelavi mleka nazorno pove direktorica Mlekarne Krepko, Sandra Turnšek: »Vse, kar krava pojè, konča v mleku.« Če upoštevamo to, dodatna razlaga, zakaj izbrati jogurt iz ekološko pridelanega mleka, najbrž ni potrebna.

Poskusite ga!

Bio jogurt Mlekarne Krepko, izdelan iz slovenskega ekološko pridelanega in nehomogeniziranega mleka s 3,2 % mlečne maščobe, lahko najdete v večini trgovin ali pa ga naročite kar na dom.

Si želite sadnega okusa? Poskusite Bio jogurt jagoda z 1,5 % mlečne maščobe, ki vsebuje 10 % ekološko pridelane jagodne kaše. Tudi ta bio jogurt lahko kupite v večini trgovin ali ga naročite na dom.

Kliknite in preverite:

Andraž Tomše

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]