Kefirjeva zrna
Tradicionalni kefir nastaja iz mleka s pomočjo žive kefirjeve kulture, kefirjevih zrn (pogovorno kefirjeva gobica), ki jih pogovorno poveličujemo v čudež narave ali dar bogov. Kefirjeva zrna so simbioza dobrih bakterij (mlečno-kislinskih bakterij) in kvasovk. Po obliki kefirjeva zrna spominjajo na cvetačo, so bele barve, velika pa so do 2 cm.

Kefirjeva zrna
Priprava kefirja poteka tako, da se kefirjeva zrna položi v mleko. Med procesom fermentacije bakterije in kvasovke iz kefirjevih zrn predelajo osnovne sestavine mleka v biološko večvredne in lažje prebavljive snovi.
V času nastajanja tradicionalnega kefirja pride do razgradnje:
- mlečnega sladkorja (laktoze) do mlečne kisline,
- beljakovin do njihovih osnovnih sestavnih enot – aminokislin,
- mlečne maščobe do prostih maščobnih kislin,
- sprošča se ogljikov dioksid, vitamini B kompleksa, protimikrobne snovi…

Kefirjeva zrna pod mikroskopom (4.000-kratna povečava).
Kefirjeva zrna Mlekarne Krepko dajo Kefirju Krepko značilen, osvežujoč okus.
Znanstvenikom do danes ni uspelo pojasniti nastanka kefirjevih zrn, več o tem pa razlaga t. i. legenda o kefirju.
Podobni članki