Mleko in kefir za lepo, gladko kožo na obrazu

Ali ste vedeli, da lahko mleko in mlečne izdelke uporabite tudi kot odlično naravno sredstvo za nego obraza? V mnogih virih lahko preberemo, da je ugodne učinke mleka na kožo poznala že egipčanska kraljica Kleopatra, ki si je rada privoščila mlečno kopel. Danes znanost in izkušnje blagodejne učinke mleka na kožo še dodatno potrjujejo.

maska za obraz iz kefirja

Mleko, še zlasti tisto iz ekološke pridelave, pri katerem je opravljena le pasterizacija, lahko pomaga zmehčati in zgladiti kožo ter odstraniti nečistoče in odmrle kožne celice. Še boljše rezultate kot z mlekom lahko dosežete s fermentiranimi mlečnimi izdelki, kot sta jogurt in tradicionalni kefir iz kefirjevih zrn.

Čiščenje kože

Če imate občutljivo kožo in morate zato zelo paziti pri izbiri sredstev za njeno čiščenje, poskusite s polnomastnim mlekom. To je prijazno do kože, hkrati pa z nje učinkovito odstrani ličila in nečistoče, ki se naberejo v porah.

Če je vaša koža bolj mastnega tipa, lahko namesto polnomastnega uporabite delno posneto ali posneto mleko.

Odstranjevanje odmrlih celic

Mleko in mlečni izdelki vsebujejo mlečno kislino, ki deluje kot nežno sredstvo za odstranjevanje odmrlih kožnih celic. Pravzaprav je mlečna kislina vrsta alfa-hidroksi kisline (AHA), ki jo vsebujejo mnoga kemično izdelana sredstva za nego obraza.

Preprosto pomočite kos vate v mleko – ali še bolje, v naravni jogurt ali tradicionalni kefir – ter z njim nežno podrgnite po obrazu. Nato le še umijte obraz z mlačno vodo in v ogledalu boste uzrli čisto, sijočo kožo.

Naravni piling

Zakaj bi na kožo nanašali kemične izdelke in drobce mikroplastike, ki nato zastrupljajo okolje? Izdelajte svoj naravni piling iz tradicionalnega kefirja in pšeničnega zdroba. V skodelico natočite kefir, dodajte žličko zdroba in žlico olivnega olja, premešajte in uporabite kot vsak drug piling. Koža in narava vam bosta hvaležni.

Mehčanje kože

Maska iz jogurtaDanes si redko kdo lahko privošči mlečno kopel, kot je to počela Kleopatra, lahko pa na svoj obraz nanesete jogurt ali tradicionalni kefir in ga pustite učinkovati nekaj minut. Znano je namreč, da mleko, še posebej pa fermentirani mlečni izdelki, kožo pomirjajo, vlažijo in mehčajo.

Naneseni jogurt ali kefir po nekaj minutah nežno umijte z obraza s toplo vodo in pod prsti boste začutili mehko, voljno kožo.

Vlaženje kože

Če imate suho kožo, na obraz nanesite polnomastno ekološko pridelano mleko, ki deluje kot izvrstno vlažilno sredstvo. In ne samo to. Vlažilno delovanje polnomastnega mleka lahko izkoristite tudi, če imate težave z aknami. Takrat je namreč pomembno kožo zadostno vlažiti.

Odlične rezultate boste dosegli, če boste mleko zmešali z moko, da nastane rahlo tekoča zmes. To nato pred spanjem nanesite na obraz, zjutraj pa sperite z mlačno vodo. Vaša koža bo kot prerojena!

Hranilna maska

Želite nahraniti svojo kožo? Nič lažjega. Zmešajte tradicionalni kefir in med, pri čemer naj bo medu nekoliko več kot kefirja. Dobljeno zmes nanesite na obraz in pustite učinkovati 15 minut. Ko boste masko nato sprali z obraza, boste zagledali ter občutili sijočo, gladko in nahranjeno kožo.

Zakaj bi na obraz nanašali kemične izdelke, ko pa vse za nego kože ponuja že sama narava.

Naravno, brez kemije

Z ekološko pridelanim mlekom in mlečnimi izdelki lahko svojo kožo negujete popolnoma naravno in brez kemije. S tem naredite nekaj dobrega zase in tudi za okolje. Sredstva, ki jih nanesemo na obraz, namreč na koncu speremo z vodo, kar pomeni, da umetne sestavine najdejo pot v reke, morja, jezera in podtalnico, od tam pa v pitno vodo in ves živi svet.

Zakaj bi torej na obraz nanašali kemične izdelke, ko pa vse za nego kože ponuja že sama narava.

Andraž Tomše

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]