Slovenski raziskovalci dokazali učinke kefirja na zdravje

kefir

Za kefir, narejen iz kefirnih zrn, je že dolgo znano, da ima več ugodnih učinkov na zdravje. Najbolj znani med njimi so: izboljšana prebava, zvišanje imunske sposobnosti organizma, znižanje holesterola, olajšan vnos kalcija ter izboljšan odziv organizma na zdravila. Ima tudi antioksidativne lastnosti, ki zavirajo procese staranja.

Glede na raziskavo Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem lahko vsemu temu dodamo še znižanje glukoze (sladkorja) v krvi in ugoden vpliv na razpoloženje.

Slovenski raziskovalci s prvo raziskavo na svetu

V prvi tovrstni raziskavi na svetu je skupina petih slovenskih raziskovalcev pod drobnogled vzela učinke kefirja iz kefirnih zrn na LDL-holesterol, HDL-holesterol, skupni holesterol, vnetne markerje, razpoloženje, apetit in še nekatere druge spremenljivke.

Ugotavljali so tudi vpliv na raven zonulina, beljakovine, ki je bila odkrita šele leta 2000 in ima pomembno vlogo pri koleri, vnetni bolezni črevesja, za katero sta značilna bruhanje in driska in ima v primeru nezdravljenja visoko, kar 25 do 50-odstotno, smrtnost.

Kako je potekala raziskava?

kefirkrepko1

Raziskavo s kefirjem Mlekarne Krepko so opravili na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem.

Raziskava je potekala od aprila do junija 2018, v njej pa je sodelovalo 28 prostovoljcev. Njihova povprečna starost je bila 45,8 let, večina jih je imela povečan indeks telesne mase (v povprečju 29,1), povišano raven glukoze v krvi in rahlo do zmerno povišano raven holesterola.

Sodelujoče so razdelili v 2 skupini po 14 oseb. Sodelujoči v prvi skupini so vsako jutro zaužili 300 ml kefirja Mlekarne Krepko – ki je pravi kefir, narejen iz kefirnih zrn tisti v drugi skupini pa 300 ml mleka. Potek je bil razdeljen na več faz, v katerih so se nekaj časa prehranjevali normalno, dvakrat po 3 tedne pa so zjutraj uživali kefir oziroma mleko. V času uživanja kefirja oziroma mleka niso smeli uživati drugih mlečnih izdelkov.

Tekom raziskave je bila sodelujočim štirikrat odvzeta kri za analizo, tolikokrat pa so tudi morali odgovarjati na vprašanja raziskovalcev o razpoloženju, apetitu in drugih podatkih, ki so jih merili na anketni način.

Zanimiva ugotovitev – kefir izboljša razpoloženje

razpolozenje

Kefir dokazano ugodno vpliva na razpoloženje.

Verjetno najbolj presenetljivo odkrijte raziskave je, da uživanje kefirja Mlekarne Krepko pozitivno vpliva na razpoloženje. Glede na rezultate anketnega merjenja izboljša pozitivno razpoloženje ter nekoliko zmanjša negativno razpoloženje. Ta učinek je bil zaznan samo pri skupini, ki je uživala kefir, medtem ko so pri osebah, ki so uživale mleko, zabeležili zmanjšanje pozitivnega razpoloženja.

Analiza krvi je pokazala statistično pomembno zmanjšanje skupnega holesterola, LDL-holesterola in glukoze (sladkorja) v krvi pri sodelujočih, ki so tekom raziskave vsako jutro zaužili 300 ml mleka. Medtem pa je bil rezultat uživanja enake količine kefirja znižana raven glukoze (sladkorja) v krvi in nižja raven HDL-holesterola.

Vpliv na vnetne markerje in raven beljakovine zonulin so merili na dva načina. Eden ni pokazal vpliva uživanja mleka ali kefirja, drugi pa je zaznal znižanje ravni zonulina le pri osebah, ki so uživale kefir.

Kefir – napitek z mnogimi ugodnimi vplivi na zdravje

Številne druge raziskave probiotikov, med katere sodi tudi kefir, so pokazale ugoden vpliv teh izdelkov na preprečevanje ali blaženje številnih bolezni. Mehanizem delovanja kefirja in drugih probiotikov poteka predvsem prek učinkovanja na črevesno mikrofloro. Poleg tega, kot smo že pisali v prispevku Prebavila: zapletena in polna bakterij, a ključna za imunski sistem, probiotiki ugodno vplivajo tudi na izboljšano delovanje imunskega sistema.

Pomembna ugotovitev slovenske raziskave se poleg tega nanaša na znižanje ravni glukoze (sladkorja) v krvi. Pri asimptomatičnih zdravih odraslih s prekomerno telesno težo je tako uživanje kefirja kot mleka (300 ml vsako jutro) pomembno zmanjšalo raven glukoze v krvi.

Izkazalo se je tudi, da sta mleko in kefir vplivala na raven holesterola (skupnega, LDL in HDL), s čimer so slovenski raziskovalci potrdili nekatere tuje raziskave, ki so pred tem ugotovile enako.

Tradicionalni kefir

mlekarna krepko

Mlekarna Krepko edina v EU izdeluje kefir na tradicionalen način iz kefirjevih zrn.

Glede na ugotovljeno in dokazano delovanje kefirja tako ne preseneča, da tradicionalni kefir velja za čudež narave. Njegove ugodne učinke na zdravje in počutje so že pred 2000 leti poznala kavkaška ljudstva, recept za njegovo pripravo pa je bil dolga stoletja skrbno varovana skrivnost.

Zadnja desetletja postaja kefir zaradi svojih probiotičnih in drugih ugodnih lastnosti vse bolj priljubljen napitek. Ob tem velja poudariti, da ima največ blagodejnih učinkov na zdravje kefir, ki je izdelan na tradicionalen način iz kefirnih zrn. V Evropski uniji ga na ta način izdelujejo le v slovenski Mlekarni Krepko.

Andraž Tomše

Vir: Effects of kefir or milk supplementation on zonulin in overweight subjects; J. Dairy Sci. 103:3961–3970

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]