Koruzna pogača, obogatena s kefirjem

Koruzna pogača, obogatena s kefirjem, je kot nalašč za praznične dni! Uživamo jo kot slasten kruh, svečano obarvan, primeren za slavja in družinske gostije. Ali pa si jo kar tako spečemo, saj je res enostavna za pripravo. Vsebuje sestavine, ki jih običajno imamo doma, koruzni zdrob jo naredi rahlo hrustljavo, kefir pa poudari njeno krhkost. Poda se tako k slanim kot k sladkim jedem! Pogača z maslom in medom ali marmelado je lahko slasten zajtrk; ali pa s kajmakom, skutnim namazom in sirom, če so vam ljubše slane jedi.

Sestavine

  • 175 g koruznega zdroba
  • 150 g bele pirine ali bele pšenične moke
  • ½ čž jedilne sode (3 g)
  • ¼ čž pecilnega praška iz vinskega kamna (1-2 g)
  • 50 g rjavega trsnega sladkorja
  • 1 čž soli (5 g)
  • 300 ml kefirja Krepki suhec
  • 2 jajci
  • 60 g stopljenega BIO masla Krepko

Priprava

Maslo v manjši kozici na šibkem ognju stopimo in pustimo, da se pohladi. V posodi za stepanje z ročnim ali stoječim mešalcem stepamo jajca, maslo, sladkor in sol, dokler mešanica ne postane homogena. Dodamo kefir in ponovno stepamo. Mešanici dodamo koruzni zdrob, moko, jedilno sodo in pecilni prašek iz vinskega kamna. Vse skupaj dobro premešamo z ročno metlico ali z nastavkom za testo. Pekač poljubne oblike (od 10 x 20 cm do 10 x 30 cm) obložimo s papirjem za peko. Zmes previdno prelijemo v pekač, po vrhu na rahlo potresemo s koruznim zdrobom. Pečemo 35 min. pri temperaturi 180°C. Če je koruzna pogača že pečena, preverimo z zobotrebcem. Pogačo pustimo v pekaču  dokler se nekoliko ne ohladi, potem pa jo previdno prestavimo na krožnik ali rešetko, saj gre za krhko in mehko pogačo, ki po peki potrebuje še malo počitka.

Dober tek!

Recept: Nina Glažar
Foto in video: Matjaž Škerjanec

Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih