PRAZNIČNE CIMETOVE ROLICE S KREMASTIM PRELIVOM
Skandinavski biseri domače kulinarike – cimetove rolice – prinašajo toplino in sladkost v hladne praznične dni. Nič ni primerljivo z uživanjem sveže pečenih, dišečih cimetovih rolic, ki s svojim bogatim okusom in mehko teksturo obogatijo božično jutro ali katerokoli drugo praznično priložnost.
Cimetove rolice, znane tudi kot cimetov zvitek, danske cimetovke in cimetov polž, so priljubljen sladek zvitek, ki ga pogosto najdemo na mizah severne Evrope, zlasti v nordijskih državah, pa tudi v Avstriji in Nemčiji.
Postopek ni prav nič zakompliciran, zato se ta dišeči posladek zlahka znajde na meniju tudi med vikendi, da z njim presenetimo družino in prijatelje. V receptu se najprej pripravi boljše kvašeno testo, podobno kot se dela pri potici, krofih ali gnezdih. Kot pri vsem boljšem kvašenem testu tudi pri tem za cimetove rolice drži pravilo: vse sestavine se vmešavajo tople ali mlačne! Pa zavihajmo rokave!
RECEPT

Sestavine - za testo:
- 500 g bele mehke moke tip 400 ali 500
- 50 g nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
- 1 zavitek suhega kvasa (oz. 7 g)
- 250 ml toplega BIO mleka Krepko
- 75 g stopljenega BIO masla Krepko
- 1 jajce
- ½ čž soli
Sestavine - za nadev:
- 150 g zmehčanega BIO masla Krepko
- 150 g nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja
- 2 jž mletega cimeta
Sestavine - za preliv:
- 100 g BIO kisle smetane Krepko
- 50 g stopljenega BIO masla Krepko
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
- 3 jž BIO mleka Krepko
Sestavine - za pekač:
- papir za peko
Postopek
Priprava testa:
Kot pri vsem boljšem kvašenem testu je tudi pri tem za cimetove rolice pravilo: vse sestavine se vmešavajo tople ali mlačne!
V manjši kozici na šibkem ognju stopimo maslo, dodamo mleko, mešanico pustimo, da se nekoliko pohladi, a je še topla. Jajce razžvrkljamo.
Moko presejemo in postavimo na toplo. Moki dodamo sladkor, vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo in sol.
Prilijemo mešanico masla in mleka. Dodamo razžvrkljano jajce. Na koncu pridamo še suhi kvas.
Vse sestavine dobro pregnetemo. Mesimo tako dolgo, dokler se testo ne odlepi od sten posode.
Posodo s testom pokrijemo in jo na toplem pustimo, da testo vzhaja 1 uro, dokler ne naraste na dvojni volumen.
Priprava nadeva:
Vmes pripravimo nadev. Maslo naj bo zmehčano.
Z električnim mešalnikom penasto umešamo maslo skupaj s sladkorjem. Med stalnim mešanjem dodamo cimet in stepamo, dokler se masa lepo ne poveže in dobimo gladko zmes.
Priprava pekača:
Za to količino potrebujemo 1 pekač dimenzij približno vsaj 20×30 cm ali večji okrogel pekač. Iz navedenih količin dobimo 15 večjih cimetovih rolic ali 18 manjših.
V izogib prijemanju rolic na dno uporabimo papir za peko. Lahko pa pekač tudi dobro namastimo in potresemo z drobtinami, tudi tako se da izogniti prijemanju testa na dno pekača.
Oblikovanje rolic:
Vzhajano testo previdno položimo na pomokano površino.
Testo najprej z rokami potlačimo in oblikujemo v pravokotnik. Pomokamo ga po vrhu, prav tako pomokamo valjar. Nato ga razvaljamo na 1 cm debelo, med valjanjem testo nekoliko raztegujemo.
S cimetovim nadevom namažemo testo skoraj do roba. Zvijamo natančno in tesno.
Z ostrim nožem ali slaščičarko nitko narežemo zvitek na enakomerne rezine, približno 2 cm debeline.
Rezine položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo vzhajati še 30 minut.
Pečenje:
Pečico segrejemo na 180°C. Pečemo na srednji višini, klasičen način peke, brez ventilacije.
Rolice se pečejo približno 20-25 minut, dokler niso zlato rjave. Po 20 minutah z zobotrebcem preverimo, če so rolice že pečene.
Pečene rolice vzamemo iz pečice in jih takoj pokrijemo s kuhinjsko krpo, da skorjica ostane mehka, ter pustimo, da se ohladijo le do toplega.
Priprava preliva ali glazure:
Vmes pripravimo preliv. V manjši kozici na šibkem ognju stopimo maslo in pustimo, da se nekoliko pohladi, a je še toplo.
Z električnim mešalnikom penasto umešamo stopljeno maslo skupaj s sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem.
Med stalnim mešanjem dodamo mleko in stepamo, dokler se masa lepo ne poveže in dobimo gladko čvrsto zmes.
Na koncu dodamo še kislo smetano in stepamo, dokler ni glazura popolnoma gladka.
Glazuro prelijemo čez še tople rolice, da se lepo sprime z njihovim vrhom. Dober tek!
………………………
Za še več navdihujočih idej praznične peke odkrijte naše ostale recepte:
PREGREŠNO DOBRA LEŠNIKOVA POTICA, KI VEDNO USPE >>> recept
BOŽIČNI SADNI KOLAČ Z MARCIPANOM >>> recept
NOVOLETNI LEŠNIKOV ŠARKELJ S POMARANČNIM PRELIVOM IN KROKANTOM >>> recept
………………………
Preberite tudi, kako lahko pripravo slavnostnih in tradicionalnih dobrot izboljšamo z zdravimi, naravnimi in lokalnimi sestavinami v članku >>> Pripravimo se na praznično peko.
Tekst in recept pripravila Nina Glažar
Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini
Podobni recepti