Ko zadiši po praznovanju: NOVOLETNI LEŠNIKOV ŠARKELJ S POMARANČNIM PRELIVOM IN KROKANTOM

Obožujete praznično peko?

Poskusite pripraviti novoletni lešnikov šarkelj s pomarančnim prelivom in krokantom! Priprava je enostavna, s svojim izgledom in omamnim okusom pa bo prepričal tudi najbolj zahtevne jedce.

Zimski, zlasti decembrski čas je en sam praznik! Od Miklavža, do Božiča in dedka Mraza. Modrosti naših babic, ki izvirajo iz izkušenj, so brezčasne. Recepti, ki potujejo iz roda v rod se z leti malo spreminjajo, a nabor praznične peke se še vedno ohranja. Raznovrstni piškoti, potice, sadni kolači in šarklji so obvezni spremljevalci pojedin od božiča do novega leta.

 

 

RECEPT

Sestavine za ŠARKELJ:

  • 300 g moke (1/2 pirine, 1/2 pšenične bele moke)
  • 100 g mletih lešnikov
  • 5 jajc
  • 250 g muscovado sladkorja (ali rjavega trsnega sladkorja)
  • 0,5 dl BIO kisle smetana Krepko
  • 1 dl stopljenega BIO masla Krepko
  • 0,5 dl pomarančnega soka
  • 2-3 jž ruma
  • pomarančna lupinica 1 pomaranče
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja z bourbonsko vanilijo
  • 2 čž pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 2-3 čž cimeta v prahu
  • 1/2 čž soli

Sestavine za PEKAČ in OKRASITEV:

  • Za pekač:
  • 1 jž BIO masla Krepko za namastitev pekača
  • 1 jž krušnih drobtin
  • ________________________
  • Za okrasitev:
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 2-3 jž BIO mleka Krepko
  • 1 jž pomarančnega soka
  • lešnikov krokant za posip

Priprava:

V manjši kozici na šibkem ognju stopimo maslo in pustimo, da se pohladi. Pomarančo umijemo, lupino nastrgamo, sok pa stisnemo. V posodi za stepanje z ročnim ali stoječim mešalcem stepamo jajca, sladkor, vanilijev sladkor in sol. Ko jajčna mešanica naraste na trojno, med stepanjem postopoma dodajamo kislo smetano, stopljeno maslo, pomarančni sok, rum, pomarančno lupinico in cimet. Vse sestavine mešamo tako dolgo, da se homogeno povežejo. Nato začnemo dodajati suhe sestavine. Zmešamo pirino in belo moko, dodamo pecilni prašek iz vinskega kamna, vse skupaj presejemo v mešanico mokrih sestavin. Umešamo še mlete lešnike in zmes za šarkelj je pripravljena.

Pekač za šarkelj namastimo z maslom in potresemo s krušnimi drobtinami. Previdno vlijemo zmes. Pečemo 45-50 min. pri temperaturi 180°C. Če je šarkelj že pečen, preverimo z zobotrebcem. Šarkelj pustimo v pekaču, dokler se nekoliko ne ohladi, potem ga previdno prestavimo na krožnik ali rešetko, saj gre za krhek kolač, ki po peki potrebuje še malo počitka.

Ko se pohladi, ga praznično okrasimo!

Pripravimo pomarančni preliv. Sladkor v prahu prelijemo z mlekom. Z ročnim mešalnikom stepamo zmes tako dolgo, da se sladkor stopi v mleko (najprej postane grudičasta zmes, s časom se spremeni v pasto), dodamo pomarančni sok. Vse skupaj stepamo 10 min. Tako dobimo preliv, ki bo dovolj gost, da bo ostal na šarklju in se lepo strdil. Pomarančni preliv počasi z vrha zlivamo na šarkelj. Na koncu šarkelj potresemo z lešnikovim krokantom in pustimo da se dekoracija strdi.

Dober tek!

 

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]