Ko zadiši po praznovanju: BOŽIČNI SADNI KOLAČ Z MARCIPANOM

 

Zimski, zlasti decembrski čas je en sam praznik! Od Miklavža, do Božiča in dedka Mraza. Modrosti naših babic, ki izvirajo iz izkušenj, so brezčasne. Recepti, ki potujejo iz roda v rod se z leti malo spreminjajo, a nabor praznične peke se še vedno ohranja. Raznovrstni piškoti, potice, sadni kolači in šarklji so obvezni spremljevalci pojedin od božiča do novega leta.

Obožujete praznično peko?

Poskusite pripraviti božični sadni kolač z marcipanom! Priprava je enostavna, s svojim izgledom in omamnim okusom pa bo prepričal tudi najbolj zahtevne jedce.

RECEPT

Sestavine za KOLAČ:

  • 200 g moke (pirine, pšenične ali ovsene)
  • 85 g mletih mandljev
  • 400 g mešanega suhega sadja (v enakih deležih npr.: zlate rozine, marelice, slive, fige)
  • 100 g suhih brusnic
  • 200 g glaziranih češenj
  • 3 jajca
  • 220 g muscovado sladkorja (ali rjavega trsnega sladkorja)
  • 180 g BIO masla Krepko
  • nastrgana lupinica 1 pomaranče
  • sok 1 pomaranče
  • nastrgana lupinica 1 limone
  • 4 jž ruma
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja z bourbonsko vanilijo
  • 1 čž pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 1,5 čž cimeta v prahu
  • ¼ čž mletih klinčkov
  • 1 ščepec soli

Sestavine za PRELIV in OKRASITEV:

  • PRELIV:
  • 1 jž ruma
  • 3 jž pomarančnega soka
  • .................................
  • OKRASITEV:
  • sladkor v prahu
  • 200 g marcipanove mase
  • glazirane češnje

Priprava:

Suho in glazirano sadje na grobo nasekljamo. V večji posodi na šibkem ognju stopimo maslo. Dodamo sladkor, vanilijev sladkor, sol, pomarančno in limonino lupinico, pomarančni sok in rum. V tekočo zmes dodamo suho in glazirano sadje in na šibkem ognju kuhamo 10 min. Posodo pokrijemo in pustimo, da se zmes ohlaja 30 min.

 

V ohlajeno sadno zmes stresemo mlete mandlje, dodamo razžvrkljana jajca in dišavnice (cimet, klinčki). Moki dodamo pecilni prašek iz vinskega kamna in ju skupaj presejemo v mešanico mokrih sestavin. S kuhalnico mešamo suhe in mokre sestavine dokler se homogeno ne povežejo.

Pripravimo si tortni model pekača, premera 22 cm. S papirjem za peko ga pokrijemo po dnu (izrežemo krog premera 22 cm) in po robovih (izrežemo trak malo višji od roba pekača). Pomembno je, da je res ves pekač pokrit, da se nam kolač med peko ne bi po robovih zažgal. 1 kos papirja za peko bomo potrebovali tudi med samo peko, ko bomo kolač pokrili tudi z vrha. Zmes vlijemo v pekač in jo z žlico ali lopatko po vrhu gladko poravnamo.

Pečico segrejemo na temperaturo 150°C. Sadni kolač pečemo 45 min. na srednji višini pri 150°C. Po 45 min. ga po vrhu pokrijemo s papirjem za peko, zmanjšamo temperaturo na 140°C in ga pečemo še 60-70 min. Po 60 min. preverimo, če je kolač že lepe temno rjave barve, z zobotrebcem pa ga na večih mestih prepikamo. Ko je zobotrebec na vseh mestih suh ko ga izvlečemo iz kolača, je kolač pečen. Običajno je dobro pečen že po tem postopku: 45 min. peke pri 150°C, nato 60 min. peke pri 140°C.

Ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice, pustimo ga še v pekaču in ga ponovno z zobotrebcem prepikamo na vsaj 15 mestih. Pripravimo si mešanico ruma in pomarančnega soka za preliv. S pomarančno rumovo mešanico enakomerno prelijemo kolač in pustimo da se preliv dobro vpije. Če bi želeli narediti brezalkoholni preliv, lahko rum zamenjamo za pomarančni sok, aromatiziran črni čaj ali jabolčni sok. Ko se preliv vpije v kolač, kolač odstranimo iz pekača, ga zavijemo v tkanino in ga zavitega zapremo v posodo. Na tak način ga bomo ohranili dovolj sočnega.

Božični sadni kolač lahko pripravimo že novembra, saj dobro zavit v tkanino in zaprt v posodo na sobni temperature zdrži več tednov (tudi do 3 mesece). Če ga pripravljamo v naprej, je pomembno le, da ga enkrat tedensko pokapljamo z mešanico za preliv (rum in pomarančni sok) ter ga nazaj zavijemo in zapremo.

Pred serviranjem ga po želji lahko praznično okrasimo. Mi smo za okrasitev uporabili marcipanovo zmes in glazirane češnje. Na papir za peko presejemo sladkor v prahu in nanj položimo marcipanovo zmes, ki smo jo pred tem dobro med prsti pregnetli. Marcipanovo zmes valjamo v obliki kroga, za model lahko uporabimo dno tortnega modela v katerem smo kolač pekli. Z nožem izrežemo krog, ki ga po želji še dodatno okrasimo in položimo na sadni kolač. Dodatno ga lahko okrasimo še z glaziranimi češnjami.

Dober tek!

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]