Masleni krofi iz pečice brez slabe vesti

Prihaja pust! Pust nima praznih ust! V naših krajih je praznovanje pusta povezano s tisočletno tradicijo in podobo. Poleg maškar, pustnih šem in kurentov to obdobje zaznamuje tudi pustna kulinarika.

Ponarodeli reki: “Pust je masten okrog ust” ali “Pust nima praznih ust” nam povedo, da je to praznični čas, v katerem se je pretežno težka in mastna hrana, saj obdobju po pustu vse do velike noči sledi štiridesetdnevni post.

Med slaščice, ki v pustnem času ne smejo manjkati na mizi, štejemo krofe, flancate in miške!

Krofi, tako dišeči in rahli…, a vseeno, po tradicionalnem postopku so ocvrti v olju ali masti. Če se želimo ogniti občutku, da so nam “obležali” ali se nasploh izogibamo cvrtju, jih lahko pripravimo v bolj zdravi različici! Specimo jih v pečici! Mehko “boljše kvašeno testo” lahko zamesimo iz kakovostnih ekoloških sestavin. Maslo doda slast in piko na I tej praznični dobroti.

Zakaj bi spuščali tradicionalne slavnostne jedi? Enostavno jih predelajmo v bolj zdrave! Veselimo se in rajajmo brez slabe vesti!

Sestavine za 10 do 12 kosov:

  • Za krofe:
  • 600 g gladke pšenične moke (lahko mešanica 1/2 pirine bele, 1/2 pšenične bele moke)
  • 150 g rjavega trsnega sladkorja
  • 4 jajčni rumenjaki
  • 3 dl BIO mleka Krepko
  • 1 dl stopljenega BIO masla Krepko (oz. 60 g)
  • 2-3 jž ruma
  • limonina lupinica 1 limone
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja z bourbonsko vanilijo
  • 1 zavitek suhega kvasa (oz. 7 g)
  • 1/2 čž soli

Sestavine za nadev in okrasitev:

  • Za nadev:
  • domača marmelada po izbiri (marelična, slivova ali brusnična)
  • Za okrasitev:
  • sladkor v prahu

Priprava

Kot pri vsem boljšem kvašenem testu je tudi pri tem za krofe pravilo: vse sestavine se vmešavajo tople ali mlačne!

V manjši kozici na šibkem ognju stopimo maslo, dodamo mleko, mešanico pustimo, da se nekoliko pohladi, a je še topla. Limono dobro operemo, lupino nastrgamo. Rumenjake razžvrkljamo. Moko presejemo in postavimo na toplo. Moki dodamo sladkor, vanilijev sladkor in sol. Prilijemo mešanico masla in mleka. Dodamo rum, razžvrkljane rumenjake in limonino lupinico. Na koncu dodamo še suhi kvas. Vse sestavine dobro pregnetemo. Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro, dokler testo ne naraste na dvojen volumen.

Testo stresemo na pomokano delovno površino. Na hitro ga pregnetemo, če se lepi na roke, dodamo malo moke, le toliko, da ni več lepljivo. Razvaljamo ga za prst debelo. Z obodom za krofe ali kozarcem z ostrim robom izrežemo kroge premera 8 cm. Spodnji del krofa na robu premažemo z vodo, na sredino položimo žličko marmelade po izbiri (marelično, slivovo ali brusnično) in ga prekrijemo z vrhnjim delom. Vrhnji del ob robu dobro pritisnemo ob spodnji del. To delamo, dokler testo ne poide. Iz navedene količine dobimo 10 do 12 krofov. Zložimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko.

Pečico vključimo na 50ﹾC. Pekač s krofi pustimo v pečici vzhajati 30 min. pri 50ﹾC, nato pa jih 15 min. pečemo pri temperaturi 180ﹾ C, da se zlatorumeno zapečejo. Z zobotrebcem preverimo, če so krofi pečeni. Še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.

Dober tek!

 

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]