Tradicionalna jed velikonočnega slavja: Velikonočna gnezda

 

Poleg božiča je velika noč eden največjih in najpomembnejših krščanskih praznikov, ki ima izrazito družinski značaj. Otroci barvajo pirhe, iščejo zajčka, trkajo z jajci… Družina se zbere ob slavnostni pojedini, polni domače hrane.

»Velikonočne pirhe Slovenci še vedno najpogosteje barvamo v tradicionalno najstarejšo barvo – rdečo, saj ta simbolizira kaplje Kristusove krvi,« pojasnjuje etnolog dr. Janez Bogataj.

Po tradiciji med velikonočne jedi, ki sestavljajo »velikonočni blagoslov« ali »žegen« in na mizi ne smejo manjkati, spadajo pirhi, hren, šunka, kruh, potica in vino. Vsaka od njih ima svojo simboliko, vezano na praznik. Suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, kruh in ostala peciva pa trnjevo krono.

Poleg tradicionalnih in dobro poznanih jedi se na velikonočni mizi lahko pojavijo tudi druge dobrote! Razne sladke pletenice in velikonočna gnezda pričarajo slavnosten pridih. Otroci so navdušeni nad velikonočnimi gnezdi, običajno jih postrežemo na začetku slavja!

Sestavine za 6-8 kosov:

  • Za gnezda:
  • 550 g gladke pšenične moke (lahko mešanica 1/2 pirine bele, 1/2 pšenične bele moke)
  • 50 g rjavega trsnega sladkorja
  • 2 jajci
  • 250 ml BIO mleka Krepko
  • 50 g stopljenega BIO masla Krepko
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja z bourbonsko vaniljo
  • naribana limonina lupinica 1 limone
  • 1 zavitek suhega kvasa (oz. 7 g)
  • 1/2 čž soli

  • Za premaz:
  • 1 jajčni rumenjak
  • Za okrasitev:
  • 12 do 15 trdo kuhanih jajc

Priprava

Kot pri vsem boljšem kvašenem testu je tudi pri tem za gnezda pravilo: vse sestavine se vmešavajo tople ali mlačne!
V manjši kozici na šibkem ognju stopimo maslo, dodamo mleko, mešanico pustimo, da se nekoliko pohladi, a je še topla. Limono dobro operemo, lupino nastrgamo. Jajci razžvrkljamo. Moko presejemo in postavimo na toplo. Moki dodamo sladkor, vaniljev sladkor in sol. Prilijemo mešanico masla in mleka. Dodamo razžvrkljani jajci in limonino lupinico. Na koncu dodamo še suhi kvas. Vse sestavine dobro pregnetemo. Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati 15-20 min.

Testo stresemo na pomokano delovno površino. Na hitro ga pregnetemo, če se lepi na roke, dodamo malo moke, le toliko, da ni več lepljivo. Razdelimo ga na 12-16 delov. Iz le-teh naredimo enakomerno (približno 25 cm) dolge svaljke, po 2 skupaj zvrtimo v pletenice. Gnezda razvrstimo na pekač. Premažemo jih z razžvrkljanim rumenjakom, na sredo pa odtisnemo jajce. Pečico vključimo na 180ﹾC. Gnezda naj na sobni temperaturi vzhajajo še 10 min., nato pa jih 20-25 min. pečemo (klasično in na drugi višini od spodaj) pri temperaturi 180ﹾC, da se lepo in zlato rumeno zapečejo.

Trdo kuhana jajca ali pirhe potisnemo v gnezda na mesto odtisa še ko so gnezda topla.

Dober tek!

Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]