Sočni mafini z limono in proteinskim sirom
Sočni mafini z limono in proteinskim sirom so prava izbira za vse, ki prisegate na sveže, nežno kisle in ne preveč sladke sladice.
Kombinacija sočnih sestavin ustvari prijetno uravnotežen prigrizek – primeren tako za dopoldansko razvajanje, malico, popoldansko druženje ob kavi ali čaju kot tudi za lahek posladek ob koncu dneva.
Recept je zelo uporaben, saj ga lahko nadgradite z različnimi dodatki – preverite tudi naše namige za različice spodaj.
RECEPT
Sestavine za 10-12 mafinov
- • 200 g proteinskega sira Fitness Krepko
- • 80 ml BIO mleka Krepko
- • 50 g BIO masla Krepko (stopljenega)
- • 2 veliki jajci
- • 2 žlici sveže nastrgane limonine lupinice
- • 1 žlica limoninega soka
- • 150 g trsnega sladkorja
- • 1 žlička sladkorja z burbonsko vaniljo
- • 180 g gladke moke (presejane)
- • 2 žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
- • ½ žličke soli
Priprava
- Limono operemo in nastrgamo lupinico, nato jo ožamemo in odmerimo 1 žlico soka. Maslo stopimo (ne pregrevamo), proteinski sir pretlačimo z vilico. Vse sestavine predhodno pripravimo in odmerimo.
- Pečico segrejemo na 200 °C (klasično gretje, brez ventilacije). Pekač za 12 mafinov obložimo s papirčki.
- V večji skledi z ročno metlico ali električnim mešalnikom zmešamo jajca, stopljeno maslo, sladkor, vaniljo in sol. Dodamo proteinski sir, limonin sok, nastrgano lupinico in mleko. Mešamo, dokler ne dobimo enotne, gladke mase.
- Na maso presejemo moko in pecilni prašek ter premešamo le toliko, da se sestavine povežejo.
- Testo enakomerno razporedimo po modelčkih – za višje mafine napolnimo 10 modelčkov, sicer pa 12.
- Pečemo 5 minut pri 200 °C, nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 15–20 minut. Skupni čas pečenja je torej 20–25 minut.
- Mafini so pečeni, ko dobijo zlatorumeno skorjico in se na zobotrebec, zapičen v sredino, masa ne prijema več. Pečene mafine pustimo v pekaču, da se nekoliko ohladijo.
………………………
Namigi za različice:
Mafine lahko pripravite tudi s skuto – uporabite jo v enakem razmerju kot proteinski sir.
Osnovni recept se lepo prilagaja sezoni: vanj lahko dodate sveže borovnice ali maline, žličko posušenih sivkinih cvetov ali žlico maka. Možnosti za ustvarjanje novih različic je res veliko.
Imate radi mafine? Poskusite še naslednje Krepko recepte:
- Lahki korenčkovi mafini
- Bombice iz sladkega krompirja z medom (prav tako pečene v modelčkih za mafine)
- Kefirjevi jabolčni mafini
Tekst in recept pripravila Nina Glažar
Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini
Podobni recepti