OSVEŽILNE REZINE Z LIMONO IN PROTEINSKIM SIROM
Osvežilne rezine s sočno limonino kremo in proteinskim sirom so aromatična sladica za trenutke, ko si zaželimo nekaj kremastega, svežega in ne preveč sladkega.
Kombinacija nežne kislosti limone in rahle strukture proteinskega sira ustvari dišečo in sočno sladico, ki se prileže ob vsaki priložnosti – po kosilu, ob kavi ali kot sladek zaključek vikenda.
RECEPT – za 16 kosov
Testo
- 180 g polnovrednih graham piškotov
- 50 g rjavega trsnega sladkorja
- 85 g BIO masla Krepko
- 1 žlica hladne vode
- 1 ščepec soli
Nadev
- 250 g proteinskega sira Fitness Krepko
- 250 g BIO kisle smetane Krepko
- 120 ml limoninega soka (2–3 limone, odvisno od velikosti)
- 2 žlički nastrgane limonine lupinice
- 4 jajčni rumenjaki
- 120 g sladkorja v prahu ali 100 g agavinega oz. riževega sirupa
Za serviranje
- 100 ml stepene sladke smetane
- 1 ščepec burbonske vanilje
Pekač in pripomočki
- pravokotni pekač dimenzij približno 20 × 30 cm
- papir za peko
Priprava testa:
Maslo v manjši kozici na nizki temperaturi stopimo. Piškote zdrobimo in jih v večji skledi zmešamo z rjavim sladkorjem, stopljenim maslom in soljo. Po kapljicah dodamo hladno vodo. Mešamo, dokler se mokre sestavine popolnoma ne združijo s suhimi.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač po dnu obložimo s papirjem za peko, stranice pa namastimo. Testo s prsti potlačimo na dno in ga poravnamo z žlico ali s kozarcem.
Testo pečemo 10 minut na klasičen način (brez ventilacije) na drugem nivoju od spodaj. Nato pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
Priprava nadeva:
Limone operemo, iztisnemo sok in naribamo lupinico. Pri jajcih ločimo rumenjake od beljakov – uporabimo le rumenjake.
V večji posodi s pomočjo ročnega mešalnika (ali stoječega mešalnika z metlico) stepamo proteinski sir in kislo smetano približno 2–3 minute, da postane zmes gladka. Dodamo rumenjake in mešamo, dokler se dobro ne povežejo.
Dodamo sladkor ali agavin oz. rižev sirup, limonin sok in lupinico ter stepamo, dokler zmes ni popolnoma gladka. Na koncu nadev še ročno premešamo z metlico in se prepričamo, da v zmesi ni več grudic.
Pečico segrejemo na 180 °C. Nadev prelijemo na pečeno testo in pečemo 30–35 minut na srednjem nivoju, pri klasičnem načinu peke. Po 25 minutah preverimo, ali se je krema po vrhu že začela strjevati. Pita je pečena, ko so robovi strjeni, sredina pa se še rahlo trese.
Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in ohladimo na sobno temperaturo. Nato jo prestavimo v hladilnik za vsaj 3 ure (najbolje kar čez noč), preden jo narežemo in postrežemo. Odstranimo stranico oboda in pito narežemo na 16 kosov.
Okrasitev:
Sladko smetano skupaj s ščepcem burbonske vanilje stepemo do čvrste konsistence. Vsak kos pite okrasimo z 1 žlico stepene sladke smetane, ki jo lahko za lepši videz nabrizgamo.
………………………
Namig
Na enak način lahko pripravimo tudi sladico z nadevom iz limete – preprosto zamenjamo limono z enako količino limetinega soka in lupinice. V toplejših mesecih pa lahko stepeno smetano zamenjamo s kepico vaniljevega sladoleda za še bolj osvežilen užitek.
Tekst in recept pripravila Nina Glažar
Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini
Podobni recepti