RAHLI ZELENJAVNI POLPETI S SKUTO IN BROKOLIJEM
Ti rahli in aromatični polpeti so primerni za vsakodnevno kosilo, malico ali prigrizek ob posebnih priložnostih.
Kombinacija brokolija, BIO skute in izbranih začimb ustvari sočno, lahko in hranljivo jed, ki se zlahka prilagodi različnim načinom postrežbe.
Postrezite jih z najljubšo pomako ali kot prilogo k solati ali v sendviču – s svojo nežno teksturo in bogatim okusom ponujajo številne možnosti.
RECEPT
Sestavine za polpete:
- • 350 g brokolija
- • 1 manjša čebula
- • 2 stroka česna
- • 250 g BIO skute Krepko
- • 3 žlice krušnih drobtin ali kvasnih kosmičev
- • 2 jajci
- • 1 žlica oljčnega olja
- • sol in poper
- • 1 žlička suhega origana
- • ščepec muškatnega oreščka
Postopek – priprava polpetov:
- Brokoli očistimo in narežemo. Cvetke razrežemo na manjše dele, stebla nasekljamo, večje steblo olupimo in prav tako narežemo. Vse skupaj zmeljemo v multipraktiku ali električnem sekljalniku, da dobimo drobno zmes.
- V vnaprej segreto ponev vlijemo oljčno olje, dodamo očiščeno čebulo in jo pražimo približno 3 minute, da rahlo postekleni. Nato jo odstavimo.
- V večji posodi z vilicami pretlačimo skuto, jajci razžvrkljamo, česen pa stisnemo ali drobno sesekljamo.
- Vse sestavine – popraženo čebulo, sesekljan brokoli, česen, razžvrkljani jajci in skuto – dobro premešamo. Po delih dodajamo drobtine (ali kvasne kosmiče), sol in poper po okusu ter začimbe: origano in muškatni orešček.
- Ko dobimo homogeno zmes, jo pokrijemo in postavimo v hladilnik za vsaj 15 minut.
- Pečico segrejemo na 180 °C (ventilacijski način) ali 200 °C (klasična peka – zgoraj/spodaj).
- Ko se zmes ohladi, oblikujemo polpete. Ker je masa rahla, jih oblikujemo previdno – približno 1 žlico mase na en polpet. Iz te količine dobimo približno 15 polpetov.
- Polpete sproti zlagamo na večji pekač, obložen s papirjem za peko.
- Pečemo jih približno 30 minut. Na polovici peke jih enkrat obrnemo. Polpeti naj bodo lepo zlato zapečeni. Postrežemo jih vroče.
- Če želite, jih lahko namesto v pečici pripravite tudi v ponvi. V tem primeru uporabite enako količino mase in oblikujte polpete, nato jih specite v segreti ponvi z malo olja. Pecite jih z obeh strani do zlato rjave barve.
………………………
Namig
Zelenjavni polpeti s skuto so izvrstni sveže pečeni, še topli, prav tako pa se odlično izkažejo tudi hladni. Postrezite jih z začinjeno kislo smetano, osvežilnim kefirjevim prelivom z zelišči ali domačim pestom iz peteršilja in oreščkov. Lahko jih kombinirate s sezonsko solato, popečeno zelenjavo ali žitno prilogo, kot je ajdova kaša ali kvinoja.
Polpeti so tudi dobra izbira za obrok na poti – zaviti v tortiljo z lističi solate, narezano zelenjavo in poljubnim prelivom bodo prava energijska malica. Popestrijo vsak sendvič ali burger, lahko pa jih ponudite kot del hladno-toplega bifeja za goste.
Zahvaljujoč rahli teksturi, nežni kremnosti skute in bogati aromi bodo navdušili tako ljubitelje lahkotnih obrokov kot vse, ki iščejo okusno alternativo mesnim jedem.
Uživajte v tej preprosti, a izvirni jedi, ki v kuhinjo prinaša svežino, barvitost in veliko možnosti za ustvarjalnost!
Tekst in recept pripravila Nina Glažar
Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini
Podobni recepti