HRANLJIVA SOLATA S ČIČERIKO IN KEFIRJEVIM PRELIVOM
Sočna in hranljiva solata s čičerko zahteva le dobrih 15 minut priprave in navduši s polnostjo okusov. Krepka kombinacija čičerike, hrustljave stebelne zelene, pikantnih redkvic ter aromatičnih zelišč ustvarja razkošno in harmonično jed. Kefirjev preliv dodaja osvežilno noto in obogati jed s probiotičnimi kulturami. Solata je odlična izbira za piknike, obrok v službi ali kot zdravo kosilo doma. Ker nasiti, je idealna jed tudi za dni, ko vam primanjkuje časa, a želite ohranjati kakovost obrokov.
RECEPT
Sestavine za solato, 4-5 porcij
- • 500 g kuhane čičerike
- • 150 g stebelne zelene
- • 150 g mlade čebule, vključno z zelenim delom
- • 150 g redkvic
- • 100 g vloženih kaper
- • 50 g sveže sesekljanega kopra
- • 50 g sveže sesekljanega peteršilja
Za preliv:
- • 150 g kefirja Krepki suhec s 3,2% m.m.
- • 2 žlici oljčnega olja
- • sok 1 večje limone
- • 1 žlica jabolčnega kisa
- • sol in sveže mlet poper po okusu
Priprava
- Za čičeriko je najbolje, da jo skuhamo že dan prej. Če uporabljamo vloženo čičeriko, jo dobro odcedimo in ponovno stehtamo, upoštevamo neto količino.
- Stebelno zeleno in mlado čebulo narežemo na kolutke, redkvice na rezine. Kapre zrežemo na večje kose, manjše pustimo cele. Limono ožamemo, sveža zelišča sesekljamo.
- Tretjino čičerike prestavimo v skledo in jo z vilicami zmečkamo.
- Pretlačeni čičeriki dodamo kefir, oljčno olje, limonin sok, jabolčni kis, sol in poper ter vse skupaj z metlico zmešamo v gosto omako. Lahko uporabimo tudi palični mešalnik.
- Preostali čičeriki dodamo stebelno zeleno, mlado čebulo, redkvice, kapre in sveža zelišča.
- Omako prelijemo čez mešanico čičerike in pustimo, da se dobro poveže. Poskusimo in po potrebi dodatno začinimo.
- Solato postrežemo s kruhom, kot dodatek v sendviču, v solatnem zavitku, v tortilji, kot predjed ali poletno glavno jed. Možnosti za serviranje so neskončne. Dober tek!
………………………
Namig
To okusno in sočno jed lahko pripravite tudi z različnimi svežimi zelišči. Koper lahko na primer zamenjate za pehtran, pri čemer boste še vedno ohranili bogat okus jedi.
Tekst in recept pripravila Nina Glažar
Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini
Podobni recepti