Slastne sadne ploščice kot prigrizek ali malica s kefirjem
Slastne sadne ploščice si lahko izdelamo sami! Zelo praktičen recept, saj nam omogoča, da pripravimo okusno in hranljivo jed v kratkem času. Poiščimo naše priljubljene oreščke, suho sadje in semena ter si specimo zdrav prigrizek, ki ga lahko uporabimo za malico v službi ali šoli, kot vmesni obrok na izletu in športnih aktivnostih, za otroški piknik v naravi ali pa kot zajtrk.
Ploščice so polne oreščkov in suhega sadja, a vseeno ohranjajo hrustljavo in žvečljivo strukturo. Za vse sladkosnedneže še namig: semena lahko zamenjate s čokolado, le glejte, da razmerja med sestavinami ostanejo enaka. Če ob sadni ploščici spijemo še priljubljeni kefir, si s tem lahko nadomestimo cel obrok. Na ta način bomo navkljub stiski s časom zaužili zdrav prigrizek, energetsko bogat in hranljiv. In še to! Sadne ploščice lahko hranimo v hladilniku še cel mesec!
Za vse športno aktivne pa še namig!
Zmagovalna kombinacija = slastne sadne ploščice + Kefir Krepki suhec s proteini, brez laktoze in okusom vanilije.
Vsi športno aktivni tako na naraven način in ob pomoči redne vadbe poskrbite za lepo oblikovano telo. Istočasno poskrbite tudi za dober imunski sistem, saj z naravno prisotnimi probiotiki in prebiotiki v kefirju ves čas gradite prav to.
RECEPT:

Sestavine:
- 180g oreščkov po okusu (lešniki, mandlji, orehi), grobo nasekljanih
- 270g suhega sadja po okusu (brusnice, suhe slive, suhe fige, rozine), grobo nasekljanega
- 50g semen po okusu (laneno seme, sezamovo seme, sončnično seme, bučno seme)
- 45g konopljine moke
- 65g rjavega trsnega sladkorja
- ½ čž soli (3g)
- ½ čž jedilne sode (3g)
- 1 jajce
- Burbonska vanilja, cimet po okusu
Priprava:
Pripravimo si pekač dimenzij 20 x 30 cm ali okrogel tortni model premera 26-28 cm, ki ga obložimo s papirjem za peko.
- Oreščke in suho sadje grobo nasekljamo. V veliki skledi zmešamo nasekljane oreščke s suhim sadjem in semeni.
- Nato dodamo konopljino moko, jedilno sodo, sol in sladkor ter mešamo toliko časa, da se vse sadje, oreščki in semena popolnoma premažejo z mešanico moke.
- Vsako kepo suhega sadja sproti ločimo.
- V drugi skledi z ročnim mešalnikom stepamo jajce skupaj z burbonsko vaniljo in cimetom (če ju po želji dodamo), dokler se jajčna zmes ne obarva svetlo, naraste in se zgosti.
- Suhim sestavinam (mešanici sadja, oreščkov in moke iz prve sklede) dodamo jajčno zmes in s kuhalnico mešamo tako dolgo, da se vsi koščki sadja in oreščkov v celoti premažejo z jajčno zmesjo.
- Mešanico enakomerno razporedimo v pripravljen pekač, jo po vrhu z žlico poravnamo, da je povsod približno enake višine.
- Ploščice pečemo pri 160 stopinjah Celzija 35-40 minut, dokler testo ne postane zlato rjave barve in se začne rahlo umikati s strani pekača.
- Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno testo s peki papirjem dvignemo iz pekača. Z ostrim nožem razrežemo na poljubno obliko, lahko na kvadratke ali pravokotnike, da dobimo želeni videz ploščic.
- Slastne sadne ploščice se odlično podajo h kefirju in skupaj sestavljajo uravnotežen, zdrav energijski obrok! Dober tek!
Tekst in recept pripravila Nina Glažar
Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini
Podobni recepti