Slastne sadne ploščice kot prigrizek ali malica s kefirjem

Slastne sadne ploščice si lahko izdelamo sami! Zelo praktičen recept, saj nam omogoča, da pripravimo okusno in hranljivo jed v kratkem času. Poiščimo naše priljubljene oreščke, suho sadje in semena ter si specimo zdrav prigrizek, ki ga lahko uporabimo za malico v službi ali šoli, kot vmesni obrok na izletu in športnih aktivnostih, za otroški piknik v naravi ali pa kot zajtrk.

Ploščice so polne oreščkov in suhega sadja, a vseeno ohranjajo hrustljavo in žvečljivo strukturo. Za vse sladkosnedneže še namig: semena lahko zamenjate s čokolado, le glejte, da razmerja med sestavinami ostanejo enaka. Če ob sadni ploščici spijemo še priljubljeni kefir, si s tem lahko nadomestimo cel obrok. Na ta način bomo navkljub stiski s časom zaužili zdrav prigrizek, energetsko bogat in hranljiv. In še to! Sadne ploščice lahko hranimo v hladilniku še cel mesec!

Za vse športno aktivne pa še namig!

Zmagovalna kombinacija = slastne sadne ploščice + Kefir Krepki suhec s proteini, brez laktoze in okusom vanilije.

Vsi športno aktivni tako na naraven način in ob pomoči redne vadbe poskrbite za lepo oblikovano telo. Istočasno poskrbite tudi za dober imunski sistem, saj z naravno prisotnimi probiotiki in prebiotiki v kefirju ves čas gradite prav to.

RECEPT:

Sestavine:

 • 180g oreščkov po okusu (lešniki, mandlji, orehi), grobo nasekljanih
 • 270g suhega sadja po okusu (brusnice, suhe slive, suhe fige, rozine), grobo nasekljanega
 • 50g semen po okusu (laneno seme, sezamovo seme, sončnično seme, bučno seme)
 • 45g konopljine moke
 • 65g rjavega trsnega sladkorja
 • ½ čž soli (3g)
 • ½ čž jedilne sode (3g)
 • 1 jajce
 • Burbonska vanilja, cimet po okusu

Priprava:

Pripravimo si pekač dimenzij 20 x 30 cm ali okrogel tortni model premera 26-28 cm, ki ga obložimo s papirjem za peko.

 1. Oreščke in suho sadje grobo nasekljamo. V veliki skledi zmešamo nasekljane oreščke s suhim sadjem in semeni.
 2. Nato dodamo konopljino moko, jedilno sodo, sol in sladkor ter mešamo toliko časa, da se vse sadje, oreščki in semena popolnoma premažejo z mešanico moke.
 3. Vsako kepo suhega sadja sproti ločimo.
 4. V drugi skledi z ročnim mešalnikom stepamo jajce skupaj z burbonsko vaniljo in cimetom (če ju po želji dodamo), dokler se jajčna zmes ne obarva svetlo, naraste in se zgosti.
 5. Suhim sestavinam (mešanici sadja, oreščkov in moke iz prve sklede) dodamo jajčno zmes in s kuhalnico mešamo tako dolgo, da se vsi koščki sadja in oreščkov v celoti premažejo z jajčno zmesjo.
 6. Mešanico enakomerno razporedimo v pripravljen pekač, jo po vrhu z žlico poravnamo, da je povsod približno enake višine.
 7. Ploščice pečemo pri 160 stopinjah Celzija 35-40 minut, dokler testo ne postane zlato rjave barve in se začne rahlo umikati s strani pekača.
 8. Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno testo s peki papirjem dvignemo iz pekača. Z ostrim nožem razrežemo na poljubno obliko, lahko na kvadratke ali pravokotnike, da dobimo želeni videz ploščic.
 9. Slastne sadne ploščice se odlično podajo h kefirju in skupaj sestavljajo uravnotežen, zdrav energijski obrok! Dober tek!

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]