Pečene polnjene paprike s skuto in mladim sirom Notranjska kajla

Tokrat bomo pripravili polnjene paprike! A ne tiste klasične z mletim mesom v paradižnikovi omaki, ampak pečene v pečici s slastnim in svežim nadevom s skuto in mladim sirom.
Polnjene sladke paprike so preprosta, okusna in aromatična jed, ki se ji ne morejo upreti niti bolj zahtevni jedci, gurmani pa jo naravnost obožujejo!

Dokler so na vrtovih dostopna še sveža zelišča, se lahko poigramo z raznovrstnimi okusi. Mi prisegamo na baziliko!
Skladna kombinacija živil pretvori polnjeno papriko v okusno praznično jed! Poleg bazilike za polnjenje lahko uporabite poljubno zelišče ali zelenje, na primer peteršilj, timijan, koprc… poigrajte se s priljubljenimi okusi.

Poletna pečena in polnjena zelenjava se šopiri in očara v kuhinjah Mediterana, južnega Balkana, Orienta, Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Vsaka ima svoje kulinarične posebnosti, zelišča in začimbe, ki obogatijo te omamne jedi. Nadevi so lahko mesni, zelenjavni, z žiti, s stročnicami, z gobami, s skuto ali s siri…

Sredi poletja lahko uporabimo zgodnje vrste paprik iz sorte Babura (rumena ali zelena), konec poletja in v začetku jeseni pa se odločimo za aromatične različice rdečih koničastih paprik, med katerimi zagotovo kraljuje Kurtovska kapija.
Paprika Kurtovska kapija je pozna sorta, katere plodovi so podolgovati, bočno sploščeni, temno zeleni in intenzivno rdeči. Je primerna in priljubljena sorta za pečenje in vlaganje.

Kaj pa skuta? Skuta je pomembno živilo, ker velja za zelo kakovosten vir beljakovin. Za razliko od nekaterih drugih z beljakovinami bogatih živil je lažje prebavljiva in lahko celo pomaga, ko se pojavijo težave s prebavo. Ker je bogata z aminokislinami, ima tudi blagodejen učinek na imunski sistem.

Skuto so pripravljali že v stari Mezopotamiji, v stari Grčiji, v starem Rimu in v starem Egiptu davno pred našim štetjem. Danes je njena pridelava razširjena po vsej Evropi, Balkanu, Rusiji, Bližnjem vzhodu in Aziji vse do Indije, kakor tudi v Kanadi, Severni Ameriki in Avstraliji. Njene različice poznamo pod imeni: faisselle, ricotta, chhena, cottage cheese, fromage blanc, quark, zernyony tvorog, curd cheese, queso fresco, lebneh, suzma, kashk…

BIO Notranjska kajla je mehki beli sir, izdelan iz slovenskega ekološkega, pasteriziranega in nehomogeniziranega mleka. Po svojem okusu spominja na grški sir feto.

Polnjene paprike postrežemo sveže pečene ali ohlajene. Jedo se lahko kot predjed ali kot samostojna jed. Mi smo jih pripravili kot glavno jed. Ker smo želeli predstaviti primer »vrtnega obroka«, smo kot prilogo dodali pečen mlad krompirček, soparjen stročji fižol s šetrajem (Saturea hortensis) in svežo solato z mlado špinačo, češnjevim paradižnikom, navadnim tolščakom (Portulaca oleracea) in cvetovi vrtnega ognljiča (Calendula officinalis). Tako smo pripravili hranljiv lahek obrok, primeren za pozno poletno ali jesensko kosilo, obogaten z dostopnimi vrtninami, zelišči in divjimi oz. samoniklimi rastlinami.

Sestavine za 4-6 porcij:

  • 4 paprike
  • oljčno olje za premaz pekača
  • ščepec soli
  • ----------------------
  • Za nadev:
  • 200 g BIO nepasirane skute Krepko
  • 100 g BIO sira v slanici "Notranjska kajla"
  • 50 g BIO kisle smetane Krepko
  • 2 jajci
  • 2 stroka česna
  • ½ čž popra
  • 1 čž soli
  • 1 jž oljčnega olja
  • šopek svežih zelišč: bazilika
  • začimbe: muškatni orešček

Priprava

Paprike operemo in osušimo. Pokrovčkov ne izrežemo. Nežno jih cele po dolgem prerežemo na polovico, pecelj pustimo, z majhnim nožkom v notranjosti odstranimo semena in belo kožico.

Pečico segrejemo na 180°C. Pekač namastimo, vanj zložimo očiščene paprike, ki jih znotraj še rahlo posolimo.

Nato pripravimo nadev:

 

Jajce razžvrkljamo, skuto, mladi sir Notranjska kajla in kislo smetano pomešamo in z vilico dobro pretlačimo. Liste sveže bazilike operemo in natrgamo. Česen stisnemo ali drobno nasekljamo. Vse mokre sestavine premešamo, dodamo oljčno olje, sol, poper in muškatni orešček. Na koncu previdno umešamo baziliko in česen. Nadev razdelimo na 8 enakih delov in z njim napolnimo poprej osoljene paprike.

Pekač s polnjenimi paprikami prestavimo v pečico, ogreto na 180°C, pečemo na srednji višini, klasičen način peke, 25 minut.

Polnjene paprike postrežemo sveže pečene ali ohlajene.

Dober tek!

———————

Namig:

V kolikor nimate zeliščnega vrta, lahko namesto sira BIO Notranjska kajla uporabite mladi sir BIO Krepka južina, ki se mu po končanem zorenju doda ekološko pridelano oljčno olje, baziliko in česen.

Če si želite bolj dietne različice te aromatične jedi, lahko BIO nepasirano skuto zamenjane v enakem delu z našim Fitness cheese rikota. To je visoko beljakovinski sir, izdelan iz mleka z manj maščob. Je odlična hrana za mišično maso. Ker je manj masten, pripomore k izgubi kilogramov ali ohranjanju telesne teže.

Ste vedeli, da so po starem neindustrijskem načinu kislo smetano pridobivali tako, da so še toplo namolženo mleko nalili v plitve posode ter ga pustili pri temperaturi 12 ºC do 15ºC. Po enem dnevu se je mlečna maščoba, ki je specifično lažja od preostalega mleka, izločila na površino. Tako pridobljeni gostejši mastni sloj, ki se je nabral na površini, je kisla smetana. Danes je kisla smetana tako priljubljena, da kraljuje v mnogih kulinaričnih mojstrovinah!

Kokošja jajca so priljubljeno živilo, saj veljajo za popoln vir beljakovin s pravilnim ravnovesjem med esencialnimi aminokislinami. Vsebujejo tudi minerale, pomembna antioksidanta lutein in zeaksantin ter vitamin D in karotenoidne snovi.

———————

Več zanimivosti o skuti je dostopno v članku >>Skuta naj zaseda pomembno mesto v dnevnem jedilniku

Več zanimivosti o rikoti si lahko preberete v članku >>Rikota ‘Fitness cheese’

Več zanimivosti o jajcih je dostopno v članku >> Ekološko pridelana jajca – kako se razlikujejo od običajnih?

 

 

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]