Ekološko pridelana jajca – kako se razlikujejo od običajnih?

Kokošja jajca so priljubljeno živilo, saj veljajo za popoln vir beljakovin s pravilnim ravnovesjem med esencialnimi aminokislinami. Vsebujejo tudi minerale, pomembna antioksidanta lutein in zeaksantin ter vitamin D in karotenoidne snovi. Toda slednje (vitamin D in karotenoidne snovi) le v primeru, če se je kokoš pasla na prostem. Prvi odgovor, kako se ekološko pridelana jajca razlikujejo od »industrijskih«, torej že imamo. A razlik je še več. Preberite.

Ekološko pridelana jajca

Vrste jajc glede na način reje

Glede na način reje poznamo štiri vrste jajc. Številka v oklepaju predstavlja oznako, ki jo najdemo na embalaži ter označuje način reje.

  • (0) jajca iz ekološke reje
  • (1) jajca iz proste reje
  • (2) jajca iz hlevske reje
  • (3) jajca iz baterijske reje (reje v kletkah)

Ekološko pridelana jajca

To so jajca kokoši, hranjenih z naravno hrano brez pesticidov, antibiotikov, dodanih hormonov ali umetnih barvil. Prav tako njihova hrana ne sme biti gensko spremenjena.

kokoš ekološka rejaPomemben pogoj za ekološko pridelavo je tudi, da morajo imeti kokoši možnost proste paše na odprtem, in sicer na zemlji, ki ni bila gnojena z umetnimi gnojili. Pašnik mora biti ograjen ter mora omogočati umik pred slabim vremenom. Število kokoši ne sme presegati 9 kokoši na kvadratni meter uporabne površine. Tem kokošim tudi ne odstranijo kljunov ter jim dovolijo brskanje in navezovanje socialnih stikov.

Ekološka pridelava torej ne pomeni samo uporabe bio krme z odsotnostjo pesticidov, antibiotikov in dodanih hormonov, temveč tudi spoštovanje živali kot čutečih bitij s ciljem, da živijo kar se da dostojno življenje brez nepotrebnega trpljenja.

Takšni ugodnejši življenjski pogoji kokoši se med drugim odražajo tudi v odsotnosti stresnih hormonov, kar poleg prehranjevanja z bio krmo prav tako prispeva k boljšemu okusu ekološko pridelanih jajc.

Bio jajca in njihova ekološka vrednost

Jajca iz ekološke pridelave oziroma bio jajca imajo – tako kot ostala živila, ki izvirajo iz ekološkega kmetovanja – višjo ekološko vrednost, saj ekološke kmetije pazljivo ravnajo z naravnimi viri.

Ekološko kmetovanje je namreč trajnosten način kmetovanja, ki kmetijo obravnava kot celovit sistem, v katerem se skrbi za ravnovesje vseh štirih elementov – tal (zemlje), rastlin, živali in človeka.

Mlekarna Krepko piše ekološko zgodbo Slovenije

Jajca KrepkoMlekarna Krepko že od leta 2008 sodeluje s slovenskimi ekološkimi pridelovalci, s katerimi piše ekološko zgodbo Slovenije. To sodelovanje in skupna zavezanost ekološki pridelavi in predelavi traja še danes, ko ponudbo Mlekarne Krepko poleg mlečnih izdelkov bogatijo še druga ekološko pridelana živila, med drugim tudi BIO jajca.

BIO kokošja jajca Mlekarne Krepko

Ekološko pridelana kokošja jajca iz ponudbe Mlekarne Krepko prihajajo izpod Lisce, točneje s kmetije Božidarja Becija, kjer kokoši hranijo z ekološko pridelanimi žiti ter jim omogočajo prosto gibanje po travniku in hlevu.

Kokošja jajca, ki se uvrščajo v kakovostni razred A, so del stalne ponudbe ekoloških izdelkov slovenskih kmetij. Kupite jih lahko v spletni trgovini ali pri terenskem prodajalcu Mlekarne Krepko.

Spoznajte jih in okusite razliko >

Andraž Tomše

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]