Kuhajmo z otroki: rahel jogurtov kolač s sadjem
Sočen, okusen in preprost za pripravo – rahel jogurtov kolač s sadjem bodo oboževali vsi, tako otroci kot odrasli.
Tudi pečemo ga radi vsi! To pecivo je eno od klasičnih peciv, ki ga vsake toliko pripravi vsak ljubitelj peke, najlepše pa je, ker njegov okus lahko vsakič nekoliko spremenimo, tako da mu dodamo drugo sadje. V času, ko je na razpolago dovolj svežega sadja, priporočamo marelice, breskve, borovnice ali maline, pozimi pa se lahko razvajate z vloženimi breskvami, marelicami ali višnjami.
RECEPT
Sestavine (za 10-12 oseb) za tortni model pekača premera 26 cm, sestavine merimo na skodelice (približno 2 dl):
- 1 skodelica navadnega polnomastnega jogurta Krepko
- 2 jedilni žlici masla Krepko
- 1 skodelica pšenične bele moke
- 1 skodelica pirine polnozrnate (ali druge polnozrnate) moke
- 1 skodelica rjavega trsnega sladkorja
- 3 jajca
- 1 zavitek bourbonske vanilije
- ½ zavitka pecilnega praška iz vinskega kamna
- ščepec soli
- ščepec cimeta v prahu
- sadje (npr. marelice, breskve, borovnice ali maline v sezoni, pozimi lahko vzamemo vloženo sadje npr. breskve, višnje ali marelice iz kompota)
Priprava:
Maslo vzamemo iz hladilnika in ga pustimo na sobni temperaturi, da se nekoliko zmehča. Pečico segrejemo na 180°C. Dno pekača prekrijemo s papirjem za peko ali ga premažemo z maslom. Z metlico ali električnim mešalnikom zmešamo maslo, jajca, sladkor, sol, vanilijo, postopoma dodamo jogurt in na koncu še moko s pecilnim praškom iz vinskega kamna. Vse sestavine dobro premešamo in jih vlijemo v pekač. Če uporabimo sveže sadje, ga očistimo in izkoščičimo (v primeru breskev ali marelic), polovičke nežno polagamo na maso kolača. Če uporabimo vloženo sadje, ga predhodno dobro odcedimo in prav tako nežno položimo na maso. Po vrhu potresemo s cimetom v prahu. V ogreti pečici pečemo 20-25 minut. Da je res dobro pečen vidimo po zlatorumeni skorjici, ko ga z zobotrebcem prebodemo v sredini, pa se ne sme več prijemati. Pečeno pecivo pustimo v pekaču dokler se ne ohladi.
Dober tek!
Tekst in recept pripravila Nina Glažar
Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini
Podobni recepti