Kuhajmo z otroki: masleni piškotki

Naši najljubši spomini iz otroštva so zagotovo o trenutkih, ko smo v domači kuhinji valjali testo za piškote, iz njega izrezovali različne oblike piškotov in še tople pomakali v mleko ali kakav.

Piškoti po spodnjem receptu so preverjeno odlični, zato se priprave pogumno lotite skupaj s svojimi mladimi ljubitelji peke in ustvarite nepozabne trenutke.

RECEPT

Sestavine:

Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C. Če imamo grob rjavi trsni sladkor, ga v kavnem mlinčku zmeljemo v prah. Z metlico ali električnim mešalnikom zmešamo maslo, rumenjak, sladkor, sol in vanilijo. Na zmes pretresemo moko, na roke vse sestavine skupaj vgnetemo v kepo. Če je masa presuha in se težko vgnete (to je predvsem odvisno od tipa moke), dodamo 1 jedilno žlico hladne vode. Testo razdelimo na 2 dela, pokrijemo s folijo in postavimo v hladilnik za vsaj ½ ure. 3 pekače obložimo s papirjem za peko. Testo odvijemo iz folije in ga med dvema papirjema za peko razvaljamo do debeline 3-4 mm. Z modelčki za piškote izrežemo poljubne oblike po našem okusu, pazljivi bodimo le, da so približno enako veliki (če so eni piškotki zelo majhni, drugi pa bistveno večji, se lahko zgodi, da se eni zažgejo, drugi pa še niso pečeni). Polagamo jih na pekač in pazimo, da niso preveč skupaj, saj se lahko med samo peko nekateri združijo, ker rahlo narastejo. Piškotke pečemo na srednji višini pečice 15 minut, pri temperaturi 180°C. Pečene pustimo 5-10 minut počivati na pekaču, nato jih previdno prenesemo na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo.

Dober tek!

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]