KANELONI S SKUTO IN MLADO BLITVO

Kaneloni s skuto in mlado blitvo - Mlekarna Krepko

Kaneloni s skuto in mlado blitvo so klasična glavna jed, primerna za vsako priložnost, še posebej za praznovanja ali spomladanska druženja. Ta sezonska različica tradicionalnih mesnih kanelonov prinaša lahkotnost in svežino na vaš jedilnik. Priprava je hitra in enostavna; poleg tega lahko jed pripravite vnaprej.

Recept ne vsebuje omake bešamel, kar še dodatno olajša postopke priprave in naredi jed lažjo!

RECEPT

Sestavine za 20-22 kanelonov, 5-6 porcij

  • • 500 g sveže mlade blitve
  • • 500 g BIO skute Krepko
  • • 150 g zorjenega sira, najbolje parmezan, vrste Parmigiano Reggiano
  • • 500 g gladke paradižnikove omake (pasate)
  • • 250 g suhih kanelonov
  • • 2-3 stroki česna
  • • 1 limona (uporabimo lupinico)
  • • 2 jž oljčnega olja
  • • sol in sveže mleti poper po okusu
  • • 1 ščepec muškatnega oreščka

Priprava

  1. Pristavimo večji lonec z vodo. Mlado blitvo na hitro pokuhamo v kropu, ne več kot 2 minuti. Ko je kuhana, jo odcedimo in na cedilu pustimo, da se ohladi, zatem stisnemo še ostalo vodo iz nje. Z večjim nožem jo na grobo nasekljamo.
  2. Nato v veliki skledi z vilicami pretlačimo svežo skuto. Dodamo blitvo, ki smo jo prej skuhali in sesekljali, prav tako prilijemo oljčno olje. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo sol, muškatni orešček in poper po okusu.
  3. Česen stisnemo, pri limoni naribamo lupinico, zorjeni sir prav tako naribamo.
  4. Zatem v zmes vmešamo polovico naribanega sira, limonino lupinico in ves stisnjeni česen. Pripravimo suhe kanelone; glede na obliko in velikost pekača bomo potrebovali približno 20 do 22 kanelonov za to količino nadeva.
  5. Pečico vključimo na 180°C za ventilacijski način ali na 200°C za klasično peko (zgoraj/spodaj). Izberemo pekač za 5-6 porcij, notranjih dimenzij približno 20×35 cm, in ga po dnu namažemo s prvim slojem paradižnikove omake.
  6. S pomočjo čajne žličke ali brizgalne vrečke (vrečka »à poche«) vse kanelone napolnimo z nadevom. To najlažje naredimo z obeh strani, robove pa pobrišemo z žličko.
  7. Polnjene kanelone zložimo v pekač. Če pekač omogoča, jih zložimo v dve vzporedni vrsti. Če je pekač preozek, jih lahko zložimo tudi vzdolžno ali drugače prilagodimo postavitev, da maksimalno izkoristimo prostor. Pomembno je, da so vsi kaneloni dobro pritisnjeni v omako.
  8. Po vrhu jih prelijemo z drugim delom paradižnikove omake, pazimo da so prekriti vsi kaneloni, tudi po robovih. Drugo polovico naribanega sira bomo dodali kasneje! Pekač s sočno dobroto je zdaj pripravljen in ga damo v pečico!
  9. Kanelone pečemo približno 35 minut v ogreti pečici na 200°C (klasična peka) ali 180°C, če izberemo ventilacijski način. Ventilacijski način peke omogoča bolj enakomerno porazdelitev toplote z uporabo ventilatorja, kar je idealno za enakomerno peko te jedi.
  10. Po 15 minutah peke po vrhu kanelonov potresemo in enakomerno razporedimo drugo polovico naribanega sira.
  11. Ko so kaneloni pečeni, jih pustimo še 5 minut, da se rahlo ohladijo, nato pa so pripravljeni za postrežbo. To pomaga, da se naša slastna jed lepše reže in je krasno videti tudi ob serviranju. Za porcijo serviramo 4 kanelone. Dober tek!

………………………

Namig

To okusno in sočno jed lahko pripravimo tudi s proteinskim sirom, ki ga v enakem razmerju zamenjamo za skuto.

Prav tako lahko blitvo zamenjamo za špinačo ali koprive. Uživajte v tej preprosti mediteranski jedi, polni aromatičnih okusov, ki prinaša spomladansko veselje v vašo kuhinjo!

Kaneloni s skuto in mlado blitvo

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Izdelke iz recepta najdete v naši spletni trgovini

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]