Jesensko obarvana kulinarična razvajanja: RAHLI SKUTNI NJOKI Z BUČNO OMAKO

 

Imate radi njoke? Si želite pripraviti njoke, ki so rahli, se ne lepijo, imajo lepo obliko in jih lahko pripravite brez krompirja?
Skuta njokom doda svežino in jih naredi lažje, bučna omaka tej jedi doda jesenski pridih!

Zimske buče so prava osvežilna poslastica, pri kuhi jih lahko uporabljamo do spomladi, če jih pravilno skladiščimo. Mednje uvrščamo vse vrste muškatnih buč: maslenke, hokaido, želodaste buče…

Poleg priljubljene bučne juhe, bučnih zavitkov (slanih in sladkih), bučne pite in čežane lahko buče uporabimo tudi v prikuhah in omakah!

V kombinaciji z rahlimi skutnimi njoki si pričaramo slasten jesenski obrok, toplih barv in zanimivih prepletov okusov!

                     

Sestavine za 4 osebe - za njoke:

  • RAHLI SKUTNI NJOKI:
  • 500 g BIO skute Krepko
  • 250 g pirine ali pšenične bele moke
  • 1 jajce
  • 1 čž soli
  • --------------------
  • dodatna moka za pomokanje delovnih površin
  • 1 jž BIO masla Krepko kot preliv za vroče njoke

Sestavine za 4 osebe - za bučno omako:

  • BUČNA OMAKA:
  • 500 g zimske vrste buče (hokaido, muškatna, želodasta)
  • 1 rdeča čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 jž belega vina
  • ščepec muškatnega oreščka v prahu
  • sveže dišavnice (rožmarin in žajbelj)
  • sol, beli poper po okusu
  • oljčno olje
  • 1,5 dl vode
  • 1 jž BIO kisle smetane Krepko
  • -------------------------------------
  • BIO sir Krpan Krepko za serviranje

Priprava

V skledi z ročnim mešalnikom zmešamo skuto, sol in jajce, postopoma dodajamo moko in na roke počasi vmešamo testo. Maso z rokami gnetemo, dokler ne postane prožna in nič lepljiva, po potrebi dodamo še malenkost moke, a le toliko, da se ne lepi več. Testo pustimo počivati približno 10 minut. Pomokamo si delovno površino, maso razdelimo na 4 dele, ki jih s prsti zvaljamo v dolge “klobase”. S hrbtnim delom noža razrežemo “klobase” na 1,5 do 2 cm dolge njoke in jih previdno prestavljamo na pomokano desko ter pazimo, da se pri tem med seboj ne dotikajo. Tako jih pustimo, dokler ne pripravimo omake.

Medtem pripravimo omako! Poljubno zimsko bučo očistimo, odstranimo semena, olupimo (vse, razen hokaido vrste, ki je ni potrebno lupiti), razrežemo na kocke. Čebulo in česen očistimo in nasekljamo. V vnaprej segreto ponev kanemo oljčno olje, dodamo čebulo, ko rahlo postekleni, dodamo bučo, česen in belo vino. Sveža zelišča očistimo, nasekljamo (zadostuje 1 manjša vejica rožmarina in 2-3 listki žajblja) in dodamo jedi. Muškatni orešček nastrgamo v omako, dodamo sol in po želji beli poper. Dodamo 1,5 dl vode. Omaka mora ostati gosta in kremasta, zato vode dodamo le 1,5 dl, toliko da se buča v njej lepo razpusti. Kuhamo 15 minut, toliko da je buča popolnoma zmehčana. Vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom, mešamo toliko, da je omaka popolnoma gladka, vmes dodamo še kislo smetano. Omako takoj pokrijemo.

Nadaljujemo s kuhanjem njokov. Večji lonec z vodo pristavimo na kuhalnik, vodi dodamo sol (1 žlico). V vrelo vodo previdno s pomokane površine prestavimo njoke in jih na zmerni temperaturi kuhamo 7 do 8 minut (vsi morajo priplavati na površino in se tam še kuhati naprej). Ko so kuhani, jih s penovko poberemo iz vode, zložimo v kozico in zabelimo z maslom. Rahlo jih pretresemo in ne mešamo. Zatem čez njoke prelijemo vročo bučno omako in pustimo, da se jedi med seboj povežeta. Naribamo sir, ki ga dodamo, ko jed že serviramo na krožnike. Za ljubitelje močno aromatičnih jedi lahko na koncu dodamo še nekaj svežega rožmarina in belega popra.

Dober tek!

 

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih