Čokoladno-cimetova pita s skuto in višnjami

Odlična pita malo drugače. Okusna kombinacija skute, čokolade in cimeta z višnjami.

RECEPT

Sestavine:

Za testo:

Za nadev:

Ostalo:

Priprava:

Tortni model premera 22 cm namastimo z maslom, dno potresemo s krušnimi drobtinami. V posodo stresemo moko, hladno narezano maslo, sladkor, mlete orehe, kakav, rumenjak (beljak prihranimo za nadev) in sol. Testo na hitro vgnetemo, po potrebi dodamo 1 jž hladne vode. Oblikujemo kepo in pustimo, da počiva v hladilniku vsaj 10 min. Testo razvaljamo in z njim obložimo tortni model, pazimo da oblikujemo dovolj visok rob, saj bo pita visoka. Pečico segrejemo na 160°C. Medtem testo v modelu postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se v pekaču testo lepo strdi.

Beljake ločimo od rumenjakov. V veliki posodi stepemo rumenjak s sladkorjem, dodamo skuto, kislo smetano, kakav, vaniljo in cimet. 3 beljake (1, ki nam je ostal od testa, in 2 od nadeva) stepemo v trd sneg in ga postopoma dodajamo v skutni nadev.

Po ohlajenem testu premažemo višnjevo marmelado, nato vlijemo skutni nadev. Ves čas pazimo, da nam nadev ne steče za rob testa. Bodimo pozorni, da smo naredili dovolj visok rob. Pito položimo v poprej ogreto pečico, pečemo pri temperaturi 160°C, 60-70 min., toliko da se nadev dobro speče in strdi (po 60 min. preizkusimo z zobotrebcem v notranjosti).

Pustimo, da se pita ohladi, po vrhu jo okrasimo s kandiranimi višnjami in po okusu še dodatno potresemo s cimetom.

Dober tek!

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]