AJDOV POTANCELJ, tradicionalna dolenjska jed, pripravljena s skuto

Ajdov potancelj je sočna slana pogača iz ajdove moke s skutnim nadevom. Na Dolenjskem slovi kot priljubljena samostojna jed ali kot priloga k zelenjavnim in mesnim jedem ob prazničnih priložnostih.

Dolenjska, prelepa gričevnata dežela cvička, zidanic, prijaznih in veselih ljudi, polna gradov in graščin, posejanih po gričkih ob prekrasni reki Krki… Njena kulinarična ponudba temelji na dobrih in kakovostnih sestavinah; bogati travniški sadovnjaki, zelenjava z vrta, žita, sladkovodne ribe, divja zelišča, gobe, divjačina. Slovi po gostoljubnih in odprtih ljudeh. Med dolenjskimi vini je najbolj poznano rdeče suho vino cviček, ki je poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, pridelano iz rdečih in belih sort grozdja.

Jedi, kot so poprtnik, raznovrstni štruklji in žganci, kostelske hrge, ribniška povanca, matevž, kostelski želodec, repa s fižolom ribničanom, pečena raca z mlinci in rdečim zeljem…, nas popeljejo na kulinarično popotovanje po tej prostrani in skrivnostni deželi ob Krki.

Za 6 do 8 oseb

  • TESTO
  • 2,5 dl ajdove moke
  • 2,5 dl ostre bele moke
  • 1 žlička soli
  • 1 l vrele vode
  • 1 žlica stopljenega BIO masla Krepko
  • NADEV
  • 500 g BIO nepasirane skute Krepko
  • 2 dl BIO kisle smetane Krepko
  • 1 jajce
  • ½ žličke soli
  • PREMAZ
  • 1 dl BIO kisle smetane Krepko
  • 1 jajce
  • BIO maslo Krepko za namastitev pekača

Priprava

Vse sestavine za testo, razen masla, s kuhalnico na hitro zmešamo v skledi. Pazimo, da premešamo temeljito, da se ne pričnejo delati grudice v testu. Na koncu dobimo kepo testa.

Pomembno je, da poleg ajdove moke res uporabimo tudi ostro, saj bi se nam drugače lahko testo preveč lepilo. Testo pustimo počivati 1 uro, da se popolnoma ohladi. Ohlajeni zmesi dodamo stopljeno maslo, z rokami zgnetemo v gladko in voljno testo.
Pekač namastimo, polovico testa razvaljamo in položimo na dno pekača.

V drugi posodi razžvrkljamo jajce in zmešamo vse sestavine za nadev.

Na testo potresemo nadev, ki ga enakomerno razporedimo in premažemo. Razvaljamo drugo polovico testa, ki ga z roko “potancamo” v pekač, od tod tudi ime potancelj ali potanca.

Za premaz razžvrkljamo jajce in kislo smetano. Z mešanico po vrhu premažemo pogačo. Pečemo 45 min na 180 °C.

Dober tek!

 

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih