Najboljša hrana je tista, ki je čim manj predelana

V svetu takšnih in drugačnih diet, super živil in hrane z drugega konca sveta, ki naj bi imela skorajda čudežne lastnosti, vse prepogosto pozabljamo, da je najbolj zdrava hrana tista, ki je pridelana lokalno in čim manj predelana. Pri tem seveda ni treba iti v skrajnosti. Določena mera predelave je potrebna in tudi zaželena.

predelana-hrana-nepredelana-hrana

Vsaka predelava hrane ni problematična

V resnici stvari niso tako črno-bele, da bi lahko hrano preprosto razdelili na dve skupini – nepredelano in predelano. Večina živil je vsaj v določeni meri tako ali drugače predelanih že zaradi zagotavljanja higienske varnosti in daljše obstojnosti ter lažjega pakiranja in distribucije.

Bolj kot absolutno ločevanje je pomembno, da smo pozorni na razliko med močno predelano hrano, kot so na primer industrijsko pripravljeni izdelki za hitro pripravo v mikrovalovni pečici, ter minimalno predelanimi živili, pri katerih se pri predelavi uporabljajo že več stoletij znani postopki, kot so segrevanje, ohlajanje, fermentacija in podobno.

Uporabno vodilo

bio-jogurtZato se je bolj kot na način predelave smiselno osredotočiti na to, kako močno je določen izdelek predelan. Pri tem nam lahko kot uporabno vodilo služi količina sestavin. Več kot je v določenem prehranskem izdelku sestavin, bolj je predelan.

Vzemimo za primer navadni jogurt, pri katerem je edina sestavina mleko. V tem primeru lahko govorimo celo o koristni predelavi, saj ima jogurt dvakrat več beljakovin kot mleko, s fermentacijo pa nastanejo tudi mlečnokislinske bakterije, ki imajo ugodne učinke na prebavila.

Nasprotno je denimo kremni desert, katerega osnova je prav tako mleko, močno predelan izdelek, ki mu v postopku izdelave dodajo sladkorje, škrob ter različne arome in stabilizatorje.

Nobenega dvoma ni, da je uživanje navadnega jogurta za človeka koristno – kar so dokazale tudi raziskave – medtem ko kremne deserte zaradi visoke vsebnosti sladkorja in drugih potencialno problematičnih sestavin strokovnjaki običajno odsvetujejo.

Izbirajte hrano iz lokalno in ekološko pridelanih sestavin

Da bi se prehranjevali zdravo, ni treba iti v skrajnosti. Že s tem, ko smo pozorni na sestavine in njihovo poreklo, se lahko izognemo zdravju najbolj škodljivim in problematičnim prehranskim izdelkom.

Sicer pa lahko za svoje zdravje in okolje največ naredimo s tem, da izbiramo lokalne izdelke iz ekološko pridelanih sestavin, kot so mlečni izdelki Mlekarne Krepko iz ekološko pridelanega mleka, bio testenine ali ekološko pridelana jajca.

Vas zanima še več? Preberite, zakaj so bio mlečni izdelki edina prava izbira ter spoznajte tudi ostale prednosti lokalno pridelane hrane.

Andraž Tomše

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]