Proteinsko bogat slan bučkin narastek

Uravnotežena prehrana za športno aktivne: enostaven recept za polnjenje energijskih zalog!

Kot športniki vemo, da uspešnost ne leži samo v naših fizičnih naporih, temveč tudi na krožniku. Pravilna prehrana je ključna za našo vzdržljivost, moč in regeneracijo. Nič ni bolj pomembno kot uravnotežen obrok po napornem treningu, ki nas napolni z energijo in podpre hitro okrevanje.

Visok delež beljakovin, kakovostne maščobe in ogljikovi hidrati iz polnovrednih žit so temelji takšne prehrane. Beljakovine lahko pridobivamo ne le iz klasičnih virov, kot so meso, ribe in jajca, temveč tudi iz mlečnih izdelkov, kot so skuta, proteinski sir in kefir. Nikoli ne smemo pozabiti na beljakovine rastlinskega izvora, kot so stročnice, ali na dragocena hladno stisnjena olja in oreščke, ki ponujajo obilo esencialnih maščobnih kislin.

Seveda pa ne smemo pozabiti na sadje in zelenjavo, ki so prava zakladnica vitaminov in mineralov, čeprav morajo po aktivnosti zavzeti manjši del krožnika.

Pravilna prehrana ni le gorivo za naše telo, ampak je tudi naložba v naše zdravje in dobro počutje.

RECEPT:

Sestavine (za 6-8 oseb):

  • 200 g proteinskega svežega sira Fitness Krepko
  • 200 g belega sira BIO Domača fletka Krepko
  • 40-50 g sira BIO Krpan Krepko
  • 500 g svežih mladih bučk (cukete)
  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • 150 g polnovredne moke (pšenična ali pirina)
  • 6 jajc
  • 1 žlica oljčnega olja
  • ½ čž pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 1 ščepec soli
  • 1 ščepec belega popra
  • ................
  • sveža zelišča (npr. bazilika) za serviranje
  • ................
  • krušne drobtine ali papir za peko za pekač

Priprava:

  1. Bučke najprej očistimo, operemo in naribamo. Nato jih pustimo na cedilu, da odteče odvečna voda. Medtem nasekljamo čebulo in česen.
  2. Na oljčnem olju hitro popražimo čebulo, le toliko, da zarumeni. Dodamo česen in pražimo samo toliko časa, da zadiši. Odstavimo z ognja in dodamo odcejene bučke. Dobro premešamo in pustimo, da se okusi prepojijo.
  3. Tortni model premera 26-30 cm namastimo z oljčnim oljem in potresemo s krušnimi drobtinami (lahko uporabimo tudi papir za peko).
  4. Pečico segrejemo na 180 °C. Beli in proteinski sir razdrobimo s prsti, trdi sir pa naribamo. Vse sire dodamo k bučkam.
  5. Jajca s pomočjo električnega mešalnika dobro stepamo, da dobimo gladko maso. Pri nizki hitrosti počasi dodajamo moko, nato pa še pecilni prašek (vinski kamen), sol in beli poper.
  6. Vse sestavine rahlo premešamo, nato zmes vlijemo v pripravljen pekač. Pečemo v predhodno ogreti pečici 40-45 minut. Da preverimo, če je narastek dobro pečen, ga prebodemo v sredini z zobotrebcem – na njem se ne sme ničesar prijeti. Narastek pustimo, da se ohladi, nato ga potresemo s svežimi zelišči in razrežemo.
  7. Kot prilogo lahko postrežemo svežo sezonsko solato, ki se odlično poda k tej hranljivi in aromatični jedi.

Dober tek!

Tekst in recept pripravila Nina Glažar

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]