Hladilnik – kakšna naj bo temperatura in kako ga čistiti?

Če je štedilnik srce kuhinje, potem lahko za hladilnik rečemo, da je njen imunski sistem, saj preprečuje, da bi se živila pokvarila. A tako kot je treba skrbeti za človeški imunski sistem in ga ohranjati v dobri kondiciji, tudi hladilnik zahteva ustrezno nego in pravilno uporabo, če želimo, da bo hrana v njem ostala čim dlje sveža. Preberite in spoznajte praktične nasvete – med drugim tudi, kakšna je optimalna temperatura za ohranjanje svežine in varčevanje z elektriko.

Hladilnik

Čiščenje hladilnika z naravnimi čistili

Še preden se posvetimo pravilni temperaturi, se pomudimo pri skrbi za čistočo, ki je predpogoj za zdravo shranjevanje živil. Umazanija, ostanki hrane ali morebiti celo plesen kvarno vplivajo na vonj in okus živil, ki jih hranimo v hladilniku, hkrati pa so tudi potencialni vir razmnoževanja patogenih organizmov.

S tega vidika je pomembno, da morebitne neužitne ostanke hrane redno odstranjujemo iz hladilnika, hkrati pa tudi pobrišemo umazanijo, ki se nabere na policah in stenah. Od naravnih čistil se za odstranjevanje zasušene umazanije najbolje obnese soda bikarbona, ki jo navlažimo z vodo, da dobimo pasto. Slednjo nanesemo na gobico, s katero nato zdrgnemo umazanijo.

Dodatna prednost sode bikarbone je, da nase veže neprijetne vonjave, zato z njo hladilnik očistimo in se hkrati znebimo neprijetnega vonja.

Poleg sode bikarbone je dobro naravno čistilo tudi alkoholni kis. Tega lahko uporabimo za čiščenje manj trdovratnih madežev, ki ne zahtevajo tako močnega drgnjenja, pa tudi za končno brisanje, s katerim osvežimo in razkužimo površine.

Ko neprijeten vonj v hladilniku še kar vztraja

Kljub rednemu čiščenju hladilnika se lahko zgodi, da ob odprtju vrat preseneti neprijeten vonj. Nekatera hrana, tudi če ni pokvarjena, lahko povzroči zaudarjanje. V tem primeru je treba seveda najprej odkriti vir neprijetnega vonja in ga odstraniti ali zapreti hrano v nepredušno posodo.

Vonja, ki ob tem ostane v hladilniku, se nato lahko znebimo s preizkušenima domačima receptoma: na manjši krožnik nasujemo nekaj sode bikarbone ali mlete kave in ga za 24 ur postavimo na sredino hladilnika. Če je bil vir neprijetnega vonja odstranjen, bosta soda bikarbona ali mleta kava uspešno nevtralizirali preostanek vonja, ki je še ostal v hladilniku.

Hladno, a ne prehladno

HladilnikOptimalna temperatura za shranjevanje živil v osrednjem delu hladilnika znaša med 3 in 4 °C. Temperatura, nižja od 3 °C, ne prinaša bistvene prednosti z vidika ohranjanja svežine in podaljševanja trajnosti živil, hkrati pa pomeni nepotrebno višjo porabo električne energije. Na drugi strani temperatura nad 5 °C že lahko kvarno vpliva na nekatera živila, zlasti mlečne izdelke in meso.

Toplejši zrak se v hladilniku dviga

Pri shranjevanju živil v hladilniku je dobro imeti v mislih nekatere fizikalne lastnosti. Ena pomembnejših je gotovo ta, da se toplejši zrak v prostoru dviga, zaradi česar je temperatura na zgornji polici hladilnika nekoliko višja kot v osrednjem delu. Če ste se kdaj spraševali, zakaj so posodice za jajca v vratih hladilnika vedno zgoraj, zdaj veste odgovor.

Izjema je predal za sadje in zelenjavo na dnu hladilnika. Tam je hladilnik načrtno zasnovan tako, da je hlajenje v tistem predelu manj intenzivno. Temperatura v tem predelu običajno znaša okrog 10 °C. Sicer pa velja – živila, ki zahtevajo najnižjo temperaturo, postavimo v osrednji del hladilnika, tista, ki jih ne želimo tako močno hladiti, kot na primer maslo in druge namaze ter pijače, pa na vrh.

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 – kaj pomenijo številke na gumbu?

Medtem ko je pri nekaterih novejših hladilnikih že mogoče digitalno nastaviti želeno temperaturo, je večina (še vedno) opremljena z vrtljivim gumbom s številkami, ki označujejo moč hlajenja. Višja številka pomeni višjo moč hlajenja, a pozor – če pozimi, ko je v kuhinji 22 °C, zadošča vrednost »3«, bo poleti, ko je v prostoru 28 °C, treba za enak učinek hlajenja gumb obrniti na »4« ali »5«.

Pri hladilnikih s klasično regulacijo hlajenja z vrtljivim gumbom je tako še najbolje v notranjost postaviti majhen priročen termometer, na njem spremljati temperaturo in v skladu z njo prilagajati moč hlajenja.

Pretirano varčevanje z energijo se ne splača

Če kje, potem pri hladilniku velja, da se pretirano varčevanje z energijo ne splača. Če je temperatura v osrednjem delu hladilnika, kjer shranjujemo sveže mlečne izdelke in meso, višja od 5 °C, se začne življenjska doba živil opazneje skrajševati, to pa pomeni večjo verjetnost, da bomo kako živilo tudi zavrgli – s tem pa izničimo ves prihranek pri električni energiji.

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]