Zakaj večini spodleti novoletno hujšanje?
Obilica hrane in pijače v prazničnem času je eden izmed razlogov za to, da se na vrhu seznama novoletnih zaobljub znajde prav hujšanje, telovadba in zdrava prehrana. Glede na statistike se okoli 50 % ljudi odloči, da bodo v novem letu postali bolj fit, a to na žalost to uspe le peščici [1]. Se razlog skriva le v vztrajnosti ali so na delu tudi drugi dejavniki? Študije kažejo, da se razlog za (ne)uspeh morda skriva v vašem črevesju.
Ali »čudežni metabolizem« zares obstaja?
Zagotovo poznate vsaj nekoga, ki trdi, da poje karkoli in se nikoli ne zredi. Ob takih srečnežih si pogosto mislimo, da verjetno le manj jedo in se več gibajo, a znanstveniki ugotavljajo, da v »čudežnem metabolizmu« leži tudi nekaj resnice.
V veliki danski študiji, ki je zajela kar 292 udeležencev, so dokazali, da debelejše osebe ob uživanju popolnoma enake diete hitreje pridobivajo kilograme kot suhe osebe [2]. Razlog za hitrejše pridobivanje kilogramov se skriva v sestavi črevesnih bakterij. Za črevesje suhih je značilna bogata in raznolika sestava bakterij, medtem ko je črevesni mikrobiom debelih veliko bolj pust. Ljudje z nizkim »bakterijskim bogastvom« pa naj bi predstavljali kar 23 % populacije.
Vprašanje je, kako lahko spremenimo svojo črevesni mikrobom, da učinkovito shujšamo in ohranimo zdravo težo na dolgi rok?
Znanost pravi, dodajte probiotike
“Probiotiki so snovi, ki spodbujajo rast koristnih bakterij, ki pomagajo ohranjati črevesno zdravje. Zdravo ravnovesje dobrih bakterij pa lahko pomaga uravnavati težo in preprečiti vrsto zdravstvenih težav.” pojasnjuje registrirana nutricionistka Frances Largeman-Roth.
Probiotiki pomagajo ohranjati zdravo telesno težo na več načinov – regulirajo, kako telo porabi in shrani maščobo, kako naše telo uravnava sladkor v krvi in kako se odzivamo na hormone, ki vplivajo na apetit [3]. Pri tem je pomembno vedeti, da se probiotične bakterije zadržijo v črevesju le do en teden ali dva po zaužitju, zato moramo probiotike uživati redno, če želimo ohraniti zdravo težo na dolgi rok.
Tradicionalni kefir, kralj med naravnimi probiotiki
Probiotične bakterije se naravno nahajajo v fermentirani zelenjavi in mlečnih izdelkih.
Med naravnimi probiotiki velja za najbolj učinkovitega tradicionalni kefir, narejen iz kefirjevih zrn, saj vsebuje najbolj bogato in raznoliko sestavo dobrih bakterij.
V kefirju najdemo tudi največje število bakterij iz družine laktobacilov, ki imajo dokazano najbolj dramatičen učinek na telesno težo.
Na kakšen način probiotiki prispevajo k hujšanju?
- Zmanjšujejo absorpcijo kalorij iz zaužite hrane [4, 5].
- Zmanjšujejo shranjevanje maščob v telesu [6, 7].
- Pomagajo pri sproščanju hormonov, ki uravnavajo apetit [8].
- Uravnavajo raven sladkorja v krvi [9].
- Imajo močno protivnetno sposobnost, s katero zmanjšujejo sistemska vnetja, povezana z debelostjo in nastankom diabetesa [10].
- Povečujejo raznolikost in bogatost črevesne mikrobiote, ki je značilna za vitke posameznike [11, 12].
Za konec
Pri novoletnih zaobljubah ne pozabimo, da rezultatov ne moremo doseči čez noč. Če želimo zdravo shujšati in ohraniti rezultate na dolgi rok, moramo v svoj življenjski slog vključiti zmerno gibanje in prilagoditi prehrano, ki naj bo bogata z vlakninami, vitamini, minerali in seveda probiotiki.
Želimo vam, da bi bili pri doseganju novoletnih zaobljub čim bolj uspešni. Srečno!
Viri
- Kunst, A. (2021, December 9). What are your New Year’s resolutions? Retrieved December 19, 2021, from https://www.statista.com/statistics/1084782/most-popular-new-year-s-resolutions-in-the-united-kingdom https://www.statisticbrain.com/new-years-resolution-statistics/
- Le Chatelier, E., Nielsen, T., Qin, J., Prifti, E., Hildebrand, F., Falony, G., Almeida, M., Arumugam, M., Batto, J. M., Kennedy, S., Leonard, P., Li, J., Burgdorf, K., Grarup, N., Jørgensen, T., Brandslund, I., Nielsen, H. B., Juncker, A. S., Bertalan, M., Levenez, F., … Pedersen, O. (2013). Richness of human gut microbiome correlates with metabolic markers. Nature, 500(7464), 541–546. https://doi.org/10.1038/nature12506
- Hjorth, M. F., Roager, H. M., Larsen, T. M., Poulsen, S. K., Licht, T. R., Bahl, M. I., Zohar, Y., & Astrup, A. (2018). Pre-treatment microbial Prevotella-to-Bacteroides ratio, determines body fat loss success during a 6-month randomized controlled diet intervention. International journal of obesity (2005), 42(3), 580–583. https://doi.org/10.1038/ijo.2017.220
- Ogawa, A., Kobayashi, T., Sakai, F., Kadooka, Y., & Kawasaki, Y. (2015). Lactobacillus gasseri SBT2055 suppresses fatty acid release through enlargement of fat emulsion size in vitro and promotes fecal fat excretion in healthy Japanese subjects. Lipids in health and disease, 14, 20. https://doi.org/10.1186/s12944-015-0019-0
- Hamad, E. M., Sato, M., Uzu, K., Yoshida, T., Higashi, S., Kawakami, H., Kadooka, Y., Matsuyama, H., Abd El-Gawad, I. A., & Imaizumi, K. (2009). Milk fermented by Lactobacillus gasseri SBT2055 influences adipocyte size via inhibition of dietary fat absorption in Zucker rats. The British journal of nutrition, 101(5), 716–724. https://doi.org/10.1017/S0007114508043808
- Aronsson, L., Huang, Y., Parini, P., Korach-André, M., Håkansson, J., Gustafsson, J. Å., Pettersson, S., Arulampalam, V., & Rafter, J. (2010). Decreased fat storage by Lactobacillus paracasei is associated with increased levels of angiopoietin-like 4 protein (ANGPTL4). PloS one, 5(9), e13087. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0013087
- Tannock, G. W., Taylor, C., Lawley, B., Loach, D., Gould, M., Dunn, A. C., McLellan, A. D., Black, M. A., McNoe, L., Dekker, J., Gopal, P., & Collett, M. A. (2014). Altered transcription of murine genes induced in the small bowel by administration of probiotic strain Lactobacillus rhamnosus HN001. Applied and environmental microbiology, 80(9), 2851–2859. https://doi.org/10.1128/AEM.00336-14
- Wiciński, M., Gębalski, J., Gołębiewski, J., & Malinowski, B. (2020). Probiotics for the Treatment of Overweight and Obesity in Humans-A Review of Clinical Trials. Microorganisms, 8(8), 1148. https://doi.org/10.3390/microorganisms8081148
- Borgeraas, H., Johnson, L. K., Skattebu, J., Hertel, J. K., & Hjelmesaeth, J. (2018). Effects of probiotics on body weight, body mass index, fat mass and fat percentage in subjects with overweight or obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Obesity reviews: an official journal of the International Association for the Study of Obesity, 19(2), 219–232. https://doi.org/10.1111/obr.12626
- Pereira, S. S., & Alvarez-Leite, J. I. (2014). Low-Grade Inflammation, Obesity, and Diabetes. Current obesity reports, 3(4), 422–431. https://doi.org/10.1007/s13679-014-0124-9
- Dahiya, D. K., Renuka, Puniya, M., Shandilya, U. K., Dhewa, T., Kumar, N., Kumar, S., Puniya, A. K., & Shukla, P. (2017). Gut Microbiota Modulation and Its Relationship with Obesity Using Prebiotic Fibers and Probiotics: A Review. Frontiers in microbiology, 8, 563. https://doi.org/10.3389/fmicb.2017.00563
- Abenavoli, L., Scarpellini, E., Colica, C., Boccuto, L., Salehi, B., Sharifi-Rad, J., Aiello, V., Romano, B., De Lorenzo, A., Izzo, A. A., & Capasso, R. (2019). Gut Microbiota and Obesity: A Role for Probiotics. Nutrients, 11(11), 2690. https://doi.org/10.3390/nu11112690
Podobni članki