V mrzlih dneh se prileže skodelica toplega čaja

V mrzlih dneh, ko zunaj dežuje ali sneži in piha veter, se prileže skodelica čaja. Čaji nas pogrejejo, sprostijo, umirijo, njihov vonj pa nam da občutek domačnosti.

Po definiciji je čaj sicer napitek, ki vsebuje tein. Pripravimo ga kot poparek, torej kot prelitje posušenih listov ali popkov grma čajevca. Glede na postopek izdelave nadalje ločimo štiri vrste čajev – črni, zeleni, oolong in beli čaj.

Pri nas pa kot čaj poimenujemo tudi pripravke iz zelišč in sadja. T. i. »pravi« čaj je sicer močno opevan zaradi svojih antioksidantskih učinkovin, pozabljamo pa na dejstvo, da sta prav tako kot pravi čaj, zeliščni in sadni čaj poznana že od časa starega Egipta zaradi svojih pozitivnih učinkov na telo.

V Sloveniji so ti čaji močno povezani z znanjem zdravilstva in zeliščarstva. Od tod tudi stavek, ki ga je izrekla teta Pehta navihanemu Kekcu: »Za vsako bolezen rož’ca raste.« Z bolj ali manj uspešnim izročilom se je znanje o zdravilnih učinkovinah prenašalo iz roda v rod. Danes moderno zeliščarstvo deluje na dokazanih učinkovitosti in varnosti zdravilnih rastlin. Na podlagi teh dognanj pripravljamo čaje glede na izhodiščne lastnosti. Poznamo poparek, prevretek in hladen napitek.

Omenimo le nekaj učinkovin čajev, ki jih pogosto najdemo v naših shrambah (vir: bodieko.si):

Kamilični čaj miri krče prebavil, pomaga ob vnetju črevesne sluznice, želodčnem čiru, pomanjkanju teka in vetrovih. Pomirjevalno učinkuje na živce slabokrvnih bolnikov.

Šipek je eden redkih plodov narave, pri katerem se obe medicini ne prerekata o tem, ali je to zdravilo ali ne. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C v plodovih različni šipkovi pripravki pomagajo pri prebolevanju raznih okužb, kot sta prehlad in gripa. Z njimi si lahko krepimo tudi splošno odpornost.

Čaj, pripravljen iz hibiskusa, znižuje visok krvni tlak, visoko raven holesterola v krvi in krepi imunski sistem, saj je bogat z vitaminom C.

Metin čaj pomaga pri urejanju prebave, zmanjšuje napihnjenost, pomirja razdraženo črevesje, blaži slabost in menda pomaga celo v boju proti herpesu.

Janežev čaj lajša blage prebavne težave, kot so prebavni krči, napihnjenost in napenjanje. Lajša tudi izkašljevanje pri kašlju, ki spremlja prehladna obolenja.

Naj bo za odpravljanje težav ali pa le za užitek, brez sladkorja ali sladkan z medom ob nas v vsakem trenutku dneva.

Vir: Mlekarna Krepko in Bodieko.si

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]