Tako poskrbite za hladno pijačo in hrano na poti

hladilna-torba-krepkoKo se poleti odpravimo na izlet ali počitnice, si običajno zaželimo imeti s seboj tudi osvežilno pijačo in kaj za pod zob. Toda kako poskrbeti, da bo hrana in pijača na izletu ali kampiranju ustrezno ohlajena?

Večina poseže po klasičnih hladilnih torbah s hladilnimi vložki. Kar je sicer dobra rešitev, a obstajajo tudi primernejše, če potujemo z avtomobilom ali kampiramo tam, kjer je na voljo elektrika.

 

Klasična hladilna torba

Poznamo trde in mehke hladilne torbe, pri čemer je obema vrstama skupno to, da za hlajenje uporabljajo hladilne vložke, ki jih pred tem zamrznemo v zamrzovalniku.

  • Prednosti: Cena, splošna dostopnost, neodvisnost od napajanja.
  • Slabosti: Omejen čas ohranjanja temperature, potreba po zamrzovalniku (za ohlajanje hladilnih vložkov), v torbo moramo dati že ohlajene izdelke.

Klasična hladilna torba je primerna za izlet na plažo ali piknik v naravi, saj ne potrebuje napajanja, a nudi le omejen čas zagotavljanja svežine, ki je močno odvisen tudi od temperature okolja.

Termo-električna hladilna torba

hladilna-torba-teTakšno hladilno torbo priključimo na napajanje v vozilu (12 V), nekateri modeli omogočajo tudi neposreden priklop v stacionarno električno omrežje (230 V). Delujejo s pomočjo Peltierjevega elementa in lahko vsebino ohladijo do približno 20 °C pod temperaturo okolja.

  • Prednosti: Dolgotrajnejše zagotavljanje svežine hrane in pijače (tudi več dni).
  • Slabosti: V torbo moramo dati že ohlajene izdelke. Če bi vanjo vstavili plastenko pijače, segrete na temperaturo okolja, bi trajalo več ur, da se ohladi.

Termo-električno hladilno torbo lahko sicer uporabimo tudi kot klasično hladilno torbo s hladilnimi vložki, kar pride prav, če se odpravimo npr. na plažo, kjer nimamo možnosti priklopa na elektriko.

Kompresorska hladilna torba

kompresorska-torbaLahko bi ji rekli tudi mercedes med hladilnimi torbami. Gre za pravcati mali hladilnik s kompresorjem in hladilnim sredstvom, a prilagojen za uporabo na poti in napajanje v avtomobilu (12 V). Takšne vrste hladilnih torb so zelo učinkovite, tudi ogreto pijačo lahko v manj kot uri ohladijo na nastavljeno temperaturo. Temperatura hlajenja je namreč pri kompresorskih hladilnih torbah nastavljiva in ni odvisna od temperature okolja. Obstaja le en velik minus – cena. Slednja je vsaj 10-kratnik klasične hladilne torbe in vsaj 5-kratnik običajne termo-električne hladilne torbe.

  • Prednosti: Zanesljivo hlajenje, neodvisno od temperature okolja. Učinkovito ohladi tudi ogreto pijačo. Možnost hlajenja na zelo nizko temperaturo, pri nekaterih modelih tudi možnost zamrzovanja (sladoled!).
  • Slabosti: Cena, prostornina, teža.

Kompresorska hladilna torba stane vsaj 300 evrov in ima za to ceno v primerjavi s klasično ali termo-električno hladilno torbo občutno manjšo prostornino. Z velikostjo cena še narašča in zlahka doseže 500 evrov in več. A po drugi strani je takšna hladilna torba dolgoročna naložba. Kupimo jo enkrat in nam bo ob ustrezni skrbi služila tudi 20 let in več.

Zagotavljanje hladne verige

Ko poleti v trgovini kupimo živilo, za katerega je predpisano shranjevanje pri določeni temperaturi – na primer jogurt, kefir, skuto, sir, mesni izdelek – je nadvse priporočljivo, da med vožnjo do doma (ali apartmaja, če smo na dopustu) ne prekinemo hladne verige. Z drugimi besedami, priporočljivo je, da se izdelek med potjo iz trgovine do doma ne segreje na temperaturo okolja. To je še en primer, kjer se hladilna torba izkaže kot zelo koristna.

Ohlajeno je prijetno

Še zlasti v poletnem času je pomembno, da čez dan zaužijete dovolj tekočine. Ohlajeni napitki mnogo bolj prijajo, zato v vročih dneh ne pozabite na hladilno torbo. Z njo si boste lahko na poti privoščili tudi zdrave mlečne dobrote, kot so kefir in jogurti!

Andraž Tomše

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]