Rinfuza in ekološko pridelana hrana – z roko v roki

Možnost nakupa z lastno embalažo – rinfuzo – ni modna muha. Je logična nadgradnja človeku in okolju prijazne ekološke pridelave hrane. Ali kot pravi Sandra Turnšek, direktorica Mlekarne Krepko, kjer je odslej mogoče priljubljene izdelke kupiti tudi z lastno embalažo: »Naša celotna ponudba izdelkov temelji na ekološki pridelavi, zato smo se odločili, da najbolje prodajane izdelke ponudimo tudi na rinfuzo. Že od samega začetka, ko sta moja starša pred skoraj 30 leti začela s proizvodnjo pravega kefirja iz kefirjevih zrn s Kavkaza, je v Mlekarni Krepko prisotno zavedanje o spoštovanju človeka in narave. Že res, da živimo v ekonomski ureditvi, ki zahteva stalno rast, a to ni in ne sme biti izgovor za zatiskanje oči pred škodo, ki jo z odpadki povzročamo okolju.«

Rinfuza

Poglejmo številke: povprečen Slovenec je v letu 2019 proizvedel 509 kilogramov komunalnih odpadkov, pri čemer količina že več let zapored narašča. Leta 2018 je namreč ta številka znašala 495 kilogramov, leta 2017 pa 478 kilogramov. Z nekaj zaokrožitve to pomeni, da je povprečen Slovenec vsako leto proizvedel 15 kilogramov odpadkov več. Rinfuza oziroma nakup brez embalaže je zato dobrodošel trend, ki lahko pomaga zmanjšati količino odpadkov.

Zero waste niso le sanje »zelenih hipijev«

Rinfuza Mlekarna KrepkoRim ni bil zgrajen v enem dnevu in pričakovati, da obstaja ena poteza, s katero bomo rešili planet, je utopično. Toda vsako dejanje šteje. Na ravni posameznika se morda zdi majhno, a ko številke enkrat seštejemo in pomnožimo, vidimo, da je učinek na ravni družbe lahko velik. Pristop »zero waste« se tako morda zdi idealistična ideja, a izkušnje in konkretni primeri z vsega sveta kažejo, da deluje.

V vsakdanjem življenju lahko k manjši količini odpadkov prispevamo tako, da – povsod, kjer je možno – kupujemo izdelke brez embalaže za enkratno uporabo. Bodisi izberemo izdelke s povratno embalažo bodisi kupujemo tam, kjer lahko s seboj prinesemo svojo embalažo. Dodatna prednost nakupovanja s svojo embalažo oziroma na rinfuzo je, da nismo omejeni na količine, ki jih je predvidel proizvajalec. Kupimo lahko več ali manj – toliko, kolikor v tistem trenutku potrebujemo. S čimer tudi zmanjšamo možnost, da bi se del hrane pokvaril in bi ga morali zavreči.

Katera je najprimernejša embalaža?

Plastika na prvi pogled ne gre skupaj z ekologijo, toda kakovostna plastična embalaža, ki jo skozi reciklažni proces uporabljamo več let, je vsekakor boljša rešitev od embalaže, ki jo po enkratni uporabi zavržemo.

Tudi nekatere vrste embalaža za enkratno uporabo je dovolj kakovostna, da jo lahko uporabimo večkrat. Plastenke Mlekarne Krepko so denimo dovolj trpežne, da jih lahko večkrat uporabimo za nakup na rinfuzo. Hkrati so izdelane iz reciklirane plastike, kar konkretno omili vpliv na naravo in slabo vest ob uporabi.

Za hranjenje tekočih izdelkov je sicer najprimernejša steklena embalaža, ki jo odlikujeta neomejena življenjska doba in možnost popolnega recikliranja. Poleg tega so steklene posode s pokrovom izvrstne tudi za shranjevanje testenin, riža, oreščkov, moke, ovsenih kosmičev in podobnih sestavin.

Lesena embalaža se na drugi strani odlično obnese za shranjevanje svežega sadja, zelenjave in pekovskih izdelkov, saj omogoča, da vsebina »diha«. Podobno primerne za sadje, zelenjavo in pekovske izdelke so tudi vrečke iz naravnih materialov, kot so bombaž, konoplja, juta in podobni.

Nenazadnje pa je tukaj tudi kartonasta embalaža, le da ima ta krajšo življenjsko dobo in je s tega vidika nekoliko manj trajnostna (jo je pa mogoče prav tako v celoti reciklirati).

Rinfuza v Mlekarni Krepko

Nakup na rinfuzoPonudnikom, ki omogočajo nakup z lastno embalažo, se je nedavno pridružila tudi Mlekarna Krepko. V njihovi prodajalni v Lazah pri Logatcu lahko vsak dan med tednom od 7. do 15. ure s svojo embalažo kupite:

  • vse kefirje Krepki suhec (polnomastni, lahek, sadni, zelenjavni, brez laktoze … ),
  • BIO mleko
  • BIO maslo 1. vrste,
  • nepasirano BIO skuto.

Če še nimate svoje embalaže, vam ob prvem obisku povratno embalažo podarijo.

Obvezno se predhodno najavite po elektronski pošti: info@krepko.si ali na brezplačno tel. št. 080 2833, da se dogovorite o prevzemu.

Kliknite za več informacij >

Andraž Tomše

*Vir podatkov: Statistični urad Republike Slovenije

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]