Rastlinski napitki – ali lahko nadomestijo mleko?

Zadnja leta pridobivajo na priljubljenosti rastlinski napitki, ki jih – zlasti vegani – uživajo kot nadomestek za kravje mleko. Preverili smo, ali resnično lahko nadomestijo mleko oziroma njegove hranilne snovi in vitamine. Preberite.

kravje mleko

Kravje mleko

Vsebuje 9 esencialnih hranil: beljakovine, kalcij, vitamin D, kalij, fosfor, riboflavin, niacin, vitamin B12, vitamin A in pantotensko kislino. Teh snovi človeško telo ne proizvaja samo, zato jih moramo pridobiti s hrano.

Z raziskavami je potrjeno, da je mleko dobro za kosti. Kalcij, vitamin D, vitamin K, fosfor, beljakovine in magnezij pomagajo pri rasti in vzdrževanju močnih kosti ter preprečujejo osteoporozo. Te snovi je sicer mogoče zaužiti tudi z rastlinsko hrano, a mora biti skrbno izbrana in uravnotežena. Večina ljudi ne zaužije dovolj živil, kot so listnata zelena zelenjava, fižol in oreščki, da bi ob zamenjavi mleka z rastlinskim napitkom telesu oziroma kostem zagotovili vse naštete hranilne snovi.

bio-mleko-krepkoZ mlekom in mlečnimi izdelki na enostaven način zaužijemo pomembna hranila za močne kosti in mišice. Če se odločimo za uživanje rastlinskih napitkov, moramo te hranilne snovi pridobiti drugje. Zato moramo v tem primeru v prehrano uvesti živila, ki nadomestijo izpad v mleku vsebovanih hranil.

Ekološko pridelano mleko

Eden od pomislekov, zaradi katerih se ljudje odločajo za zamenjavo mleka z rastlinskimi napitki, se nanaša na vsebnost antibiotikov, hormonov in pesticidov v »industrijsko« pridelanem kravjem mleku. Temu se lahko izognemo z uživanjem mleka iz ekološke pridelave, pri kateri je prepovedana uporaba hormonov za povečanje mlečnosti, prav tako pa tudi preventivna uporaba antibiotikov in drugih zdravil.

Dodatno je pri ekološki pridelavi mleka poskrbljeno tudi za dobrobit živali. Te morajo polovico leta preživeti na prostem, ko so v hlevu – ta mora biti odprtega tipa – pa ne smejo biti priklenjene na verigi, pri čemer mora vsaka žival hkrati imeti na voljo vsaj 5 m2 prostora.

Rastlinski napitki odsvetovani za otroke

Več strokovnjakov odsvetuje nadomeščanje mleka z rastlinskimi napitki pri otrocih. Britanski pediatri so v poročilu opozorili, da nadomestki za mleko pri otrocih ne morejo ustrezno nadomestiti uživanja mleka.

Beljakovine, kalcij, vitamin D, vitamin B12 in kalij so ključni za zdravo rast in razvoj otroka. Rastlinski napitki sicer lahko vsebujejo nekatere od teh hranil, a v manjših in ne tako uravnoteženih količinah.

»Za mlade otroke ne priporočamo rastlinskih napitkov kot nadomestilo za mleko in mlečne izdelke. Ti nadomestki niso primerni nadomestki mleka, ki vsebuje pomembna hranila za zdravo rast in razvoj otroka,« so še zapisali.

Dodan sladkor, več kalorij, manj beljakovin

sladkor v mleku

Rastlinsko mleko lahko vsebuje dodan sladkor in konzervanse.

Mnogi rastlinski napitki vsebujejo ogljikove hidrate in dodan sladkor, zato imajo lahko višjo kalorično vrednost od posnetega kravjega mleka. Nekateri napitki iz riža, soje in ovsa (t.i. »riževo mleko«, »ovseno mleko« in »sojino mleko«) lahko vsebujejo tudi do dvakrat več kalorij kot enaka količina posnetega mleka.

Riževi, mandljevi in kokosovi napitki ne vsebujejo skoraj nič beljakovin. Skodelica »riževega mleka« vsebuje manj kot 1 g beljakovin, skodelica »mandljevega mleka« natanko 1 gram, s skodelico »kokosovega mleka« pa ne zaužijemo čisto nič beljakovin. Za primerjavo – skodelica kravjega mleka vsebuje 8 gramov beljakovin. Bolje se z vidika vsebnosti beljakovin odrežeta »sojino mleko« (7 g) in »ovseno mleko« (4 g).

Samo rastlinski napitek ne more nadomestiti mleka

Zaradi manjše vsebnosti esencialnih hranilnih snovi rastlinski napitek sam po sebi ne more biti enakovredna zamenjava za mleko. Ali z drugimi besedami – če začnemo namesto mleka uživati rastlinske napitke, hkrati pa ustrezno ne prilagodimo ostale prehrane, lahko pride do pomanjkanja hranilnih snovi, kot so kalcij, vitamin D, vitamin B12, kalij, fosfor, beljakovine in še nekatere druge.

Ob tem velja upoštevati tudi, da nekateri rastlinski napitki vsebujejo dodane snovi za izboljšanje okusa (npr. sladkor) in konzervanse za podaljšanje trajnosti.

Bio mleko Mlekarne Krepko

Mleko Mlekarne KrepkoČe ne želite uživati »industrijskega« mleka, ki je rezultat intenzivne živinoreje, izberite Bio mleko Mlekarne Krepko – nehomogenizirano sveže slovensko mleko iz ekološke pridelave in brez gensko spremenjenih organizmov.

Kupite ga lahko v večini trgovin ali pa naročite dostavo na dom. Kliknite spodnjo povezavo in preverite, ali potujoči prodajalec Mlekarne Krepko obišče tudi vaš domači kraj.

Preverite možnost dostave na dom >

 

Andraž Tomše

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]