Naravno okrepite imunski sistem svojega otroka

Vrtec ali šola, hladnejše vreme in več druženja v zaprtih prostorih so dejavniki, ki v vsakem primeru  povečajo zbolevanje otrok in mladostnikov. Da bi zmanjšali otrokovo dovzetnost za prehlade in druge virusne okužbe, ki krožijo v hladnejšem delu leta, sta pomembni dve stvari. Preberite.

imunski sistem otrok

Higiena – ključ do zdravja ali še večje dovzetnosti za bolezni?

»Umivaj si roke. Ne dotikaj se nosa in ust.« Takšni nasveti so razumljivi in logični, a po drugi strani nekateri strokovnjaki odsvetujejo življenje v pretirano čistem svetu. Kajti s tem, ko otroku sploh ne damo možnosti, da bi se srečal s povzročitelji prehladov in viroz, pravzaprav siromašimo njegov imunski sistem.

Ko gre za lažje bolezni (prehlade, viroze) je določena izpostavljenost virusom celo zaželena.

Da bi se lahko imunski sistem hitro odzval na virus, mora slednjega že poznati. To pa lahko dosežemo s predhodnim okuženjem ali cepljenjem. Ko gre za lažje bolezni (prehlade, viroze) je torej določena izpostavljenost virusom celo zaželena, saj se otrokov imunski sistem na ta način »nauči in si zapomni«, kako se v prihodnje učinkoviteje boriti proti enakim ali podobnim povzročiteljem.

Naravna okrepitev imunskega sistema

Učinkovitost imunskega sistema pri boju proti povzročiteljem je odvisna tudi od tega, kako močan je otrokov imunski sistem. Povedano preprosteje, otrok z močnejšim imunskim sistemom morda sploh ne bo zbolel ali pa bodo simptomi pri njem izginili že po nekaj dneh, medtem ko se lahko pri otroku s šibkejšim imunskim sistemom bolezen vleče ali še dodatno zaplete.

Kako torej okrepiti otrokov imunski sistem? Na prvem mestu je brez dvoma zdrava in raznolika prehrana, ki telesu zagotovi potrebne hranilne snovi, vitamine in minerale. Še dodatno pa lahko za naravno krepitev imunskega sistema poskrbimo z nekaterimi živili, ki znanstveno dokazano izboljšujejo odpornost telesa. Eno takšnih živil je kefir.

Kefir, črevesje in imunski sistem

Ruski Nobelov nagrajenec Ilja Iljič Mečnikov je že pred več kot stoletjem dokazal, da lahko nekateri mikrobi, še posebej mlečnokislinske bakterije, koristijo človekovemu zdravju. V svoji raziskavi je med drugim opazoval bolgarske kmete, ki so bili zdravi in živeli dolgo. Njihova posebnost je bila v tem, da so uživali veliko domačega jogurta, bogatega z mlečnokislinskimi bakterijami.

Po nekaterih predvidevanjih se kar 80 odstotkov delovanja človeškega imunskega sistema pravzaprav odvija v črevesju.

Tudi v novejšem času vse več raziskav ugotavlja, kako pomembna je črevesna flora za delujoč in močan imunski sistem. Po nekaterih predvidevanjih kar 80 odstotkov delovanja človeškega imunskega sistema pravzaprav poteka prav v črevesju.

Zato je za učinkovit in močan imunski sistem pomembno, da poskrbimo za dobro črevesno floro. To storimo z uživanjem prebiotikov, kot so artičoke, šparglji, česen, čebula in polnozrnati izdelki ter z uživanjem probiotikov, med katerimi lahko na prvo mesto postavimo kefir, izdelan na tradicionalen način.

Zakaj ravno kefir in zakaj mora biti izdelan na tradicionalen način?

kefir-imunski-sistemKefir, izdelan na tradicionalen način, vsebuje veliko mlečnokislinskih bakterij, ki ugodno delujejo na črevesno floro, kar med drugim zvišuje imunsko sposobnost ter izboljšuje odziv organizma na zdravila.

Z značilno kremasto teksturo in prijetnim okusom ga imajo otroci radi kot napitek in kot sestavino za pripravo zdravih jedi, kot so koruzni ali ovseni kosmiči s kefirjem ali kefir s koščki sadja. Dodamo ga lahko celo priljubljenim in okusnim smutijem. Poskusite na primer pripraviti bananin ali jagodni smuti s kefirjem!

Kefir Mlekarne Krepko – edini v EU iz kefirjevih zrn

V družinski Mlekarni Krepko edini v Evropski uniji izdelujejo kefir na tradicionalen način iz kefirjevih zrn. S tem ohranjajo njegov edinstven okus in ugodne učinke na zdravje, kot so jih že pred več sto leti opisovali prebivalci Kavkaza, od koder kefir izvira, do danes pa so jih potrdile tudi številne raziskave. Med drugimi tudi slovenska, kjer je skupina 5 raziskovalcev Univerze na Primorskem ugotovila, da uživanje kefirja Mlekarne Krepko vpliva tudi na izboljšanje razpoloženja.

Kefir Mlekarne Krepko je danes na voljo v številnih okusih, z različno količino mlečne maščobe in celo brez laktoze za tiste, ki je zaradi alergije ali kakega drugega razloga ne smejo uživati.

Kliknite na spodnji gumb in spoznajte vse kefirje Mlekarne Krepko!

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]