Kaj bi se zgodilo, če bi se odpovedali mleku?

Mleko je eno najstarejših živil, ki spremlja človeštvo že skoraj 9.000 let. Najzgodnejši dokazi o pitju živalskega mleka segajo v današnjo Turčijo ob Marmarskem morju, kjer so na starih lončarskih drobcih našli sledi mlečnih maščob. V tisočletjih, ki so sledila, je mleko postalo neprecenljiv del prehrane in kulture številnih civilizacij po vsem svetu. Kljub temu se v zadnjem času pojavljajo nekatera mnenja, da bi se zaradi etičnih in okoljskih pomislekov morali mleku odpovedati. Kaj bi se zgodilo, če bi to res storili?

Odpoved mleku

Zgodovinski pomen mleka

Mleko in mlečni izdelki so skozi zgodovino imeli ključno vlogo pri preživetju in razvoju človeštva. V starih časih so bili pomemben vir hranil in energije, dostopen tudi v obdobjih lakote. Mleko je bilo in je tudi danes pomembno za zdravje, saj vsebuje esencialne hranilne snovi, kot so kalcij, vitamini in beljakovine, ki so nujni za rast in razvoj otrok ter za uravnoteženo in zdravo prehrano odraslih.

Vpliv na zdravje in dobro počutje

Mleko je pomemben vir hranil. Raziskave so pokazale, da lahko redno uživanje mleka in mlečnih izdelkov prispeva k zmanjšanju tveganja za nekatere kronične bolezni. Kalcij in vitamin D, ki ju vsebuje mleko, sta na primer pomembna za zdravje kosti in zmanjševanje tveganja za osteoporozo. Mlečne beljakovine in vitamini pa lahko pomagajo zmanjševati tveganje za srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka.

Mleko in zdravje otrok

Hranilna vrednost

Mleko je bogat vir kalcija, vitaminov (A, D, B2 ter B12) in beljakovin – snovi, ki so ključne za zdravje kosti, močan imunski sistem ter splošno dobro počutje. Poleg tega je mleko dober vir energije in beljakovin tako za vsakodnevno življenje kot tudi ob povečani telesni aktivnosti.

Čemu pomisleki glede mleka?

V zadnjih letih se pojavljajo predlogi, da bi se morali zaradi sočutja do živali in nekaterih ekoloških argumentov mleku odpovedati. Njihovi zagovorniki imajo v nekaterih pogledih prav: intenzivna “industrijska” živinoreja lahko prispeva k izpustom toplogrednih plinov in onesnaževanju okolja. Prav tako v primeru intenzivne živinoreje težko govorimo o skrbi za dobrobit živali.

Toda na drugi strani obstajajo trajnostni pristopi k pridelavi mleka, ki zmanjšujejo negativne vplive na okolje in upoštevajo sočutnost do živali. Poleg tega ekološko kmetijstvo s pašno živinorejo pomaga ohranjati biotsko raznovrstnost, preprečuje zaraščanje pokrajine, ponekod prispeva k zmanjševanju erozije tal ter ohranja večstoletno tradicijo kulturne krajine.

Pašna živinoreja in sočutje do živali

Dobrobit in sočutje do živali

Sočutje do živali je pomembno etično vprašanje, ob katerem ne smemo zamahniti z roko. Prav je, da je živalim omogočena visoka raven kakovosti življenja, ki vključuje pašo na prostem, možnost neomejenega gibanja ter prehranjevanje z zdravo, ekološko pridelano krmo.

Ekološki živinoreji, ki upošteva dobrobit živali, ni mogoče očitati pomanjkanja sočutja, saj zdravje in dobro počutje živali postavlja na prvo mesto. Še več – kmetje, ki se odločijo za ekološko živinorejo, se zavedajo, da takšen pristop zagotavlja kakovostnejše in bolj zdravo mleko, za katerega so mlekarne in potrošniki pripravljeni plačati več.

Kaj bi se zgodilo, če bi se res odpovedali mleku?

Mleko je tako osnoven gradnik zdrave in uravnotežene prehrane, da si je težko zamisliti življenje brez njega. A če vendarle izvedemo miselni eksperiment, lahko vidimo, da bi imelo življenje brez mleka preprosto preveč negativnih posledic – od pomanjkanja ključnih hranilnih snovi, kar bi bilo še posebej kritično pri otrocih in mladostnikih, do zmanjševanja biotske raznovrstnosti in izgubljanja značilne kulturne krajine, ki jo je skozi stoletja oblikovala pašna živinoreja.

Odpoved mleku in mlečnim izdelkom tako preprosto ni realna možnost, če želimo, da bodo tudi naslednje generacije uživale hranila in vitamine, ki jih človeško telo potrebuje tako v fazi rasti kot tudi kasneje za zdravo in dolgo življenje.

Namesto da se ukvarjamo z ekstremnimi idejami o odpovedi mleku, je bolj koristno, če se začnemo pogovarjati o etični in ekološki pridelavi mleka, s katero pridobimo ljudje, živali in okolje. Ta način ne zahteva radikalnih sprememb v prehranjevanju, temveč le pozornost pri nakupovanju, da izberemo mleko in mlečne izdelke, pridelane na ekološki način.

A.T.

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]