Legenda o kefirju

Kavkaz

Legendo o kefirju ovija tančica skrivnosti, saj do danes ni raziskano, kako so nastala kefirjeva zrna. Prizadevanja številnih znanstvenikov, da bi umetno izdelali kefirjeva zrna z enakimi zdravilnimi lastnostmi, kot jih imajo naravna, so bila vse do danes neuspešna.

Med ljudstvi, ki živijo v kavkaških gorah, kroži legenda, da je kefirjeva zrna prinesel prerok Mohamed, zato jih pogosto imenujemo tudi prerokova zrna. Mohamed naj bi jih tudi naučil, kako iz kefirjevih zrn delati tradicionalni kefir.

Kavkaz – domovina kefirjevih zrn.

Kavkaška ljudstva so prerokova zrna več kot 1.400 let skrivala pred drugimi, dokler se po svetu ni razvedelo, da v kavkaškem gorovju pijejo nekakšen eliksir življenja in da zaradi tega živijo tudi 150 let. V svojih potopisih kefir omenja tudi srednjeveški raziskovalec Marko Polo. Prva kefirjeva zrna so v Moskvo prinesli šele leta 1908, potem pa so se počasi širila tudi v zahodne države.

Tudi kefirjeva zrna Mlekarne Krepko izvirajo iz kavkaškega gorovja.

Javni razpis

Aktivnosti podjetja MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o. v sklopu javnega poziva »Vavčer za dvig digitalnih kompetenc« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Več o razpisu.