Praznovanje 30 let Mlekarne Krepko – reportaža z jubilejnega dogodka
Tri desetletja predanosti. Od prvega zrna do priljubljene znamke.
4. junija 2025 je Mlekarna Krepko v Piknik parku Podpeč s skrbno zasnovanim dogodkom obeležila prav posebno leto – praznovanje 30 let delovanja mlekarne.
To pomembno prelomnico so proslavili v družbi poslovnih partnerjev, sodelavcev, prijateljev in sorodnikov – vseh, ki so v teh treh desetletjih soustvarjali njihovo uspešno zgodbo in rast.
S tem se zaokrožuje ena najbolj edinstvenih prehranskih zgodb pri nas. Pot Mlekarne Krepko se je začela iz osebne potrebe po pravem kefirju – tistem, pripravljenem po tradicionalnem postopku, kot se ga na Kavkazu izdeluje že stoletja, iz živih kefirnih zrn. Takšen kefir je bil del vsakdanjika Braneta Kelečeviča, ustanovitelja mlekarne, ki je kefir že desetletja nazaj skrbno pripravljal v domači kuhinji in s tem skrbel za zdravje v svojem družinskem okolju.
Odločitev za lastno proizvodnjo je prerasla v družinsko poslanstvo in mlekarno, ki še danes kot edina v EU kefir proizvaja izključno po tradicionalnem postopku s kefirnimi zrni.
Praznovanje je s toplim in navdihujočim nagovorom odprla direktorica Sandra Turnšek, ki je zbranim približala izjemno zgodbo mlekarne – od njenih začetkov do današnjega uspeha. Poseben trenutek je sledil ob zahvali njenih staršev, ustanoviteljev mlekarne, Dunje in Braneta Kelečeviča. Z iskrenimi besedami sta se spomnila časov, ko sta pred tremi desetletji prinesla živa kefirna zrna in v majhni mlekarni v Lazah pri Logatcu začela uresničevati svoje poslanstvo – Slovencem približati naravni probiotični napitek s Kavkaza. Njuna predanost, vizija in ljubezen do tega, kar počneta, še danes živijo v vsakem izdelku, ki ga ustvarja družinsko podjetje, zdaj pod vodstvom njune hčere Sandre Turnšek in sina Danijela Kelečeviča.
Pod vodstvom Sandre Turnšek je Mlekarna Krepko postala prva slovenska mlekarna z ekološko predelavo mleka, ki aktivno soustvarja okolje, kjer ekološka pridelava postaja standard. Ob vseh preizkušnjah so ohranili zavezanost kakovosti, avtentičnosti in integriteti prehranske industrije.
Njihova zgodba je poklon tradiciji, naravi in vztrajnosti – ter seveda kefirju, ki ni le izdelek, temveč dediščina narave in zdravje v enem.
Na dogodku se je med povabljenimi gosti pridružil tudi Franc Bogovič, nekdanji kmetijski minister in evropski poslanec, ki je že vrsto let naklonjen razvoju slovenskega podeželja ter podpira prizadevanja za trajnostno in kakovostno pridelavo hrane.
Program praznovanja je bil skrbno zasnovan in res nekaj posebnega. Dogodek je povezovala vedno nasmejana Mojca Mavec, priljubljena novinarka in televizijska voditeljica, ki je s svojo toplino in sproščenostjo ustvarila prijetno vzdušje. Kot je zaupala občinstvu, je tudi sama velika oboževalka tradicionalnega kefirja, ki ga rada imenuje kar eliksir mladosti.
Tilen Artač – akademski glasbenik, komik, imitator in satirik – je navdušil z domiselno kombinacijo humorja, glasbenih insertov in video instalacij. S svojim prepoznavnim stand-up nastopom, polnim duhovitih imitacij znanih osebnosti, je poskrbel za sproščeno vzdušje in nasmejal občinstvo do solz.
V glasbenem delu je občinstvo osvojila energična Nina Pušlar, ena najbolj priljubljenih slovenskih pevk, ki je s svojo karizmo in uspešnicami poskrbela za čudovit zaključek večera. Nina Pušlar je nastopila z izjemno energijo in z dobro izbranimi hiti. Med njenimi najbolj prepoznavnimi skladbami, ki so jih z njo prepevali tudi obiskovalci, so „To mi je všeč“, „Malo, malo“ in „Tople oči“.
Dogodek je bil poln petja, plesa in smeha – prava rojstnodnevna zabava, ki bo vsem udeležencem še dolgo ostala v spominu.
Praznovanje ni bilo le poklon preteklosti in tradiciji, temveč tudi navdihujoč pogled v prihodnost – z zavezo, da bo Mlekarna Krepko še naprej ustvarjala kakovostne izdelke, ki povezujejo tradicijo in sodoben način življenja.