Intervju TFL Glasnik

Objavljamo zanimiv, inspirativen pogovor ga Zlate Tavčar (TFL glasnik) z direktorico Mlekarne Krepko ga. Sandro Turnšek, ki je bil objavljen v TFL Glasniku 18. oktobra 2016 / številka 28, portal Tax-Fin-Lex.

Slovenija je prihodnost ekološkega kmetovanja

TFL Glasnik:
Ste univerzitetna diplomirana ekonomistka, ki se je v karieri ukvarjala z marsičim, danes pa ste solastnica in direktorica mlekarne Krepko. Mlekarna slovi po tem, da uvaja naravni način pridelave mleka, a bi vas najprej vprašala: na kaj ste v dosedanji karieri najbolj ponosni?

Sandra Turnšek:
Zagotovo na to, da hodim skozi življenje s široko odprtimi očmi, da sem vedoželjna in željna znanja ter da znam prepoznati pravo priložnost. Slednje je posledica stalnega izobraževanja in nekega čuta, za katerega menim, da mi je bil položen v zibelko, zato ga s pridom izkoriščam.

Lahko rečem, da sem na to osebno napredovanje najbolj ponosna in da temu dajem prednost pred poslovnim. Eno z drugim je povezano, ker menim, da če kot osebnost ne napreduješ in se ne nagrajuješ, tudi poslovni uspeh ne pomeni nič.

TFL Glasnik:
Mlekarna Krepko ima zanimivo zgodovino. Prevzeli ste jo od staršev v času, ko se je bilo treba radikalno odločiti, kako naprej. Verjetno vas je vaša lastnost, o kateri ste govorili prej, pripeljala do tega. Mlekarn je veliko, odločili ste se za novo linijo. Bio je nekoliko moderno, a ne gre samo za to.

Sandra Turnšek:
Odločitev o nadaljevanju družinske tradicije, kar zadeva mlekarno, ni bila lahka in tudi ni dozorela čez noč. Morala sem narediti bilanco življenja, ki sem ga živela do takrat in je bilo drugačno; bilo je usmerjeno predvsem v poslovno rast. Ni mi bilo jasno, kako ni pravih rezultatov, tudi če delaš prav in se trudiš. Vsi okoli mene so se obnašali kapitalistično, ni bilo pristnega odnosa – skratka, bila sem razočarana nad medčloveškimi odnosi v Sloveniji. Ne zgolj po razmisleku, temveč sem po spletu okoliščin začela razmišljati o tem, da ne bom delala tako kot vsi, ampak bom postala in ostala zvesta sebi. Da bom delala to, v kar verjamem in za kar imam vizijo.

Ko je prišla želja in pobuda mojih staršev, ki so se znašli na neki meji: nadaljevati ali ne oziroma kako nadaljevati, sem se odločila, da peljem stvari naprej z lastnimi svežimi zamislimi, z novimi pogledi na poslovni svet in z žensko samozavestjo, za katero sem čutila, da jo imam. Potem smo se pač lotili stvari, ki se jih ni lotil nihče drug – bodisi so bili preveliki in jim te stvari niso bile zanimive bodisi se jim preprosto ni splačalo.

Vedno smo delovali kot neki pionirji. Videli smo stvari, ki jih drugi niso. Jaz recimo vidim prednost v tem, da smo najmanjša mlekarna v Sloveniji. Bili smo fleksibilni. Zaradi vitkosti smo se lahko prej znašli ob pravem času na pravem mestu.

TFL Glasnik:
Konkurenca je verjetno strahotna, vendar je bila pomembna ravno odločitev za novo smer. Zdaj slovite po tem, da imate v tem idiličnem kraju zares naravne dobavitelje in je vaš bio res bio.

Sandra Turnšek:
Vi govorite o današnjem času, vendar leta 2007 to ni bil trend, ko sem govorila in predavala o prednostih ekološko pridobljene hrane. Ko sem kot pobudnica sodelovala na okroglih mizah na ministrstvih za kmetijstvo in za šolstvo o uvajanju ekološke hrane v prehrano otrok, me ni nihče razumel. Nemalokrat smo bili, tudi jaz, celo tarča posmeha.

Hočem povedati, da me v tem boju s časom in zakoreninjenimi navadami velepotrošništva sploh niso razumeli. Tudi sama sem si pogosto rekla, ali mi je tega treba. Podirati vse te tabuje, odpirati vse te teme, ljudem soliti pamet o zdravi prehrani, kako dvigniti slovensko kmetijstvo, ki bi že tako moralo biti ekološko in nikakršno drugačno. Tako sem delala, ker sem verjela v to in sem tako tudi živela. Ni šlo za iskanje kupcev ali prodajo, temveč za način življenja Rekla bi, da skorajda gibanje.

Stvari so se začele premikati šele po štirih ali petih letih. Ne znam vam opisati občutka, ko se prvič premaknejo. Kot bi premikal gore, ko prebudiš neko zavest, in to je kolektivna zavest.

Še vedno ne govorim o uspehu pri prodaji, o takšnem ali drugačnem uspehu. Na to gledam kot na osebni uspeh. Danes, leta 2016, kar je devet let po tistem, vidiš, da bi se vsi ukvarjali s tem. Tudi tisti, ki so se nam včasih smejali. Povem jim, da če so se tega lotili zaradi denarja, naj raje nehajo, saj bodo tistim, ki mislimo resno, in tudi ljudem nasploh naredili več škode kot koristi. S tem se ne moreš ukvarjati samo zato, ker ima bioizdelek višjo ceno. S tem se ukvarjaš, ker veš, kakšne so prednosti.

TFL Glasnik:
Kako se bojujete proti temu, saj imate cel proizvodni proces podrejen temu.

Sandra Turnšek:
Kot prvo: ne tekmujemo in peljemo svojo zgodbo naprej. Imamo veliko povedati, stojimo za svojo zgodbo. Kot direktorica poznam izdelek od laboratorija naprej. V vse izdelke vlagamo veliko znanja in časa, zato ne bo šel na trg, dokler nismo vsi stoodstotno prepričani o njegovi kakovosti in o tem, da bomo lahko to kakovost še leta vzdrževali.

Da je biološko pravo, jamči papir, certifikat, ki ga izda eden od treh inštitutov. Oni nosijo vso odgovornost za izdajo tega papirja. Upam, da se tega zavedajo, saj so prvi v tej verigi in odločajo o tem, ali so znaki na embalažah upravičeni. Ko smo pridobivali naše certifikate, so ti inštituti šele nastajali in so svojo vlogo jemali skrajno resno. Bili so nadzirani, tudi danes so, takrat pa je bilo to rigorozno. Nadzirale so jih tuje institucije, njihove nadrejene organizacije, in moram reči, da smo še danes v bistvu zgled in šolski primer vsem, ki na novo pridejo na te inštitute, da vidijo, kako mora potekati predelava in posledično tudi pridelava mleka v našem primeru.

Ekološke pridelave mleka se nismo mogli lotiti, dokler nismo našli nekoga, ki se bo ukvarjal z ekološko pridelavo. Šlo je za sodelovanje, za sklenitev dolgoročnega sodelovanja in za zaupanje. Ne moreš priti h kmetu in mu reči: začni se ukvarjati z ekološko pridelavo. Ko te bo vprašal, kaj to pomeni, mu boš rekel, da bo imel manj mleka kot doslej. Ekološka krava ne dobiva ničesar, kar bi spodbujalo večjo pridelavo mleka, vendar kmet razliko pokrije z večjo odkupno ceno, ki mu jo damo, in delno s subvencijami. Torej gre za celo verigo in mi nismo samo mlekarna kot taka. Po Sloveniji smo morali spodbujati ekološko pridelavo in smo šele danes v celoti preskrbljeni z ekološkim mlekom.

TFL Glasnik:
Še nekaj številk. Koliko vas je zaposlenih? Kako vam gre?

Sandra Turnšek:
Zaposlenih nas je 40, od tega kakšnih 20 v proizvodnji, preostalo je komerciala, ki je pomemben del naše dejavnosti. Brez prodaje pač ni ničesar. Navzoči smo pri vseh večjih slovenskih trgovcih, ki so prisotni na slovenskem trgu. Z zagotovilom, da je mleko izključno slovensko.

TFL Glasnik:
Se Slovenci zavedajo, da je zdrava hrana pomembna, in koliko so pripravljeni plačati za to?

Sandra Turnšek:
Ozaveščenost se začne pri vseh, najpozneje takrat, ko te opomni bolezen. Toliko o slovenskem zavedanju o pomenu zdrave prehrane. Res pa je, da je meni osebno cilj ekološko prehrano približati potrošniku do te mere, da ta ni toliko dražja od konvencionalnega izdelka. Danes je problem v razvrednotenju konvencionalnih izdelkov. Imate pač trgovske znamke ter še vse drugo in s temi ekološki izdelek težko tekmuje, ko gre za ceno.

V to pa se mora vključiti ves narod. Gre za nacionalni problem. Vedno pravim, da bi morala biti vizija države podobna kot v nam znanih primerih bližnjih držav. Pri nas bi morala tuja trgovska veriga, ko pride na naš trg, dati na police najprej slovenske izdelke, če jih ni, pa bi bilo dovoljeno prodajati njihove izdelke.

TFL Glasnik:
Pa je to mogoče?

Sandra Turnšek:
Povem vam lahko konkreten primer. Imamo tujo ekološko trgovsko znamko in na policah jo vsi poznajo. Kot edini slovenski ekološki pridelovalec mleka za njih v Sloveniji ne morem delati, ker dela za njih Avstrijec. Tujec. To anomalijo lahko reši le zdrav državni interes. Da vemo, kaj hočemo, ni dovolj, da samo vpijemo, da je treba reševati kmetijstvo.

TFL Glasnik:
Ali vidite Slovenijo kot destinacijo zdrave prehrane?

Sandra Turnšek:
Slovenija je prihodnost ekološkega kmetovanja. Imamo zdravo zemljo in je ni treba načrtovano uničevati. Slovenija ima ogromne geomožnosti, zato bi bilo lepo, če tisti, ki imajo vzvode in možnosti, da kar koli spremenijo, prisluhnejo nam navadnim ljudem, ki hodimo okoli z odprtimi očmi in ušesi ter brez nadutosti spremljamo dogajanje. Če se hoče, se lahko vse spremni čez noč.

TFL Glasnik:
Kakšno je vaše sporočilo Slovencem?

Sandra Turnšek:
Nikoli ne mislite, da ni v vaši moči, da kar koli spremenite. Da ste premajhni. Z vsako mislijo lahko veliko naredite. Veliko škodo delate, če zamahnete z roko, češ, saj gre tako vse k vragu, nič ne morem pomagati. To je največja neresnica in današnja tegoba nas, Slovencev.

Povem vam, da smo tako sposobni, da lahko z vsako mislijo in vsakim kamenčkom premikamo gore, in Slovenija je najlepša gora na svetu.

Pogovarjala se je: Zlata Tavčar
Foto: Katja Kodba, KoKa Press

Vir:
TFL Glasnik / 18. oktober 2016 / številka 28, portal Tax-Fin-Lex

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih