Način prehranjevanja je in mora ostati osebna izbira
Ali ste se kdaj znašli v situaciji, ko ste morali pojasnjevati, zakaj ste (ali niste) izbrali določeno jed, ali celo zagovarjati svoj način prehranjevanja? Če ste bili kdaj v takšnem položaju, se najbrž strinjate, da ni bilo prijetno. Kajti vaš način prehranjevanja je vaša osebna izbira in nihče nima pravice, da vam poskuša vsiliti svoj pogled ali svoj način prehranjevanja.
Živimo v času, ko je hrana pogosto več kot le nekaj, kar nasiti. Postala je način izražanja, način uživanja, za nekatere celo pomemben del osebne identitete. Zato ne preseneča, da se o prehranjevanju včasih veliko razpravlja. Prepogosto žal tudi s sodbami. A povejmo že takoj na začetku: eden in edini pravilen način prehranjevanja ne obstaja. Vsakdo je drugačen, z različnimi željami, prepričanji, potrebami in zdravjem.
Presezimo delitve na podlagi hrane
Ne glede na to, ali imate radi klasičen kefir ali prisegate na vegansko različico, je vaša izbira pravilna. Ocvrti sir ali sojini medaljoni – izbira je in mora biti vedno stvar vsakega posameznika. Ni prav, da bi se pri raznih družbenih delitvah ljudje začeli deliti še na podlagi tega, kaj kdo jé.
Morda se prehranjujete vegansko, ker vas vodi sočutje do živali, ali pa prisegate na tradicionalne obroke, ker so del vaše družinske tradicije. Oboje je v redu.
Morda je vaš cilj izboljšati zdravje, oblikovati postavo ali pa vam določene jedi enostavno bolj teknejo. Vsi razlogi za izbiro jedi so popolnoma legitimni in zaradi tega se ljudje ne bi smeli deliti na »naše« in »vaše«.
Izbira hrane ni tekmovanje
Včasih se zgodi, da ljudje primerjajo svoje prehranjevalne navade in se ob tem nehote (ali morda celo hote) želijo prikazati v boljši luči od drugih. To lahko ustvari neprijetno in napeto vzdušje, v katerem ljudje že po naravi postanemo defenzivni in začnemo braniti svoje izbire.
Če pride v družbi do takšnih pogovorov, se jim je najbolje izogniti oziroma v njih ne sodelovati. Kajti izbira hrane ni tekmovanje.
Nekaterim ustreza hrana, bogata z beljakovinami, drugi se bolje počutijo ob ogljikovih hidratih. Nekateri prisegajo na preprosto kuhinjo, drugi uživajo v eksperimentiranju z novimi recepti. Nobena od izbir ni vrednostno boljša od druge.
Edino tekmovanje, ki je pri prehranjevanju sprejemljivo, je tekmovanje s samim seboj. Če se sami odločite, da želite na primer izgubiti 5 kilogramov, zato temu prilagodite prehrano. Brez pritiska okolice.
V svetu, polnem enakosti, naj vsaj prehrana ostane raznolika
V preobilju informacij in nasvetov za življenjski slog se lahko posamezniku hitro zazdi, da njegove prehranske izbire niso dovolj »moderne« ali da se ne skladajo s pričakovanji družbe. Še posebej so temu izpostavljeni mladi, ki šele oblikujejo svojo osebnost, vrednote in pogled na svet.
Različnost nas bogati. Če smo že na področju oblačenja dopustili, da je kljub neskončnemu poudarjanju »unikatnosti« vsakega posameznika v resnici prišlo do neverjetno velike uniformiranosti, ki jo narekujejo modni trendi, ne pustimo, da se enako zgodi tudi pri prehranjevanju.
Trendi niso naključje, temveč rezultat skrbno premišljenega marketinga. Ali je res treba, da slednji začne narekovati še, kako naj se prehranjujemo?
Pomembno je, da kot družba razumemo, kako je raznolikost v prehranjevanju koristna za vse. Tako kot obstaja klasičen kefir za ljubitelje mlečnih izdelkov in veganski kefir za tiste, ki se jim izogibajo, tako lahko vsakdo najde svoj način, kako uživati v hrani.
Hrana že od prazgodovine povezuje ljudi. Skupna kosila, prijateljski večeri, praznovanja – vse to ima korenine v hrani. Ne dovolimo, da bi nekaj tako osnovnega in pomembnega postalo vir delitev in prerekanj. Pustimo vsakomur, da uživa v tem, kar ima rad.
Andraž Tomše
Podobni članki