Mlečne beljakovine – poznate njihove koristi?
Mleko je pomembna sestavina uravnotežene diete, saj vsebuje več sestavin, ki ugodno vplivajo na človekovo zdravje. Takšna je glavna ugotovitev iranskih raziskovalcev iz leta 2016.
Sedmerica avtorjev strokovnega članka navaja, da velik del pozitivnih učinkov na zdravje izvira iz mlečnih beljakovin. Ne le zaradi njihove hranilne vrednosti, temveč tudi zaradi njihovih bioloških lastnosti. Znanstveni dokazi kažejo, da lahko mlečne beljakovine delujejo antikancerogeno, antimikrobno, znižujejo krvni tlak in holesterol ter vplivajo na delovanje imunskega sistema in metabolizem.
Na podlagi tega avtorji zaključujejo, da mlečne beljakovine znižujejo tveganje za raka in srčno-žilne bolezni ter na splošno prispevajo k boljšemu zdravju. Poglejmo podrobneje.
Kravje mleko je hranilo s pomembno hranilno vrednostjo, saj vsebuje kalcij, vitamin D, beljakovine, vitamin B12, vitamin A, riboflavin, kalij in fosfor. Epidemiološke raziskave so pokazale povezavo med uživanjem mleka in nižjim tveganjem za motnje metabolizma, srčno-žilne bolezni, povišan krvni tlak, raka in še nekatere druge.
Ko gre za beljakovine, liter kravjega mleka vsebuje 36 gramov beljakovin, kar znaša približno 3,5 odstotka. Ob tem beljakovine predstavljajo približno 21 odstotkov celotne energijske vrednosti mleka. Poleg beljakovin je mleko tudi edinstven vir biološko aktivnih peptidov.
Bogastvo aminokislin
Beljakovine iz kravjega mleka veljajo za visoko kakovostne ali popolne beljakovine, saj vsebujejo vseh 9 esencialnih aminokislin v razmerju, ki ustreza zahtevam človeškega telesa. Zaradi visoke kakovosti mlečnih beljakovin se te uporabljajo kot referenca za ocenjevanje hranilne vrednosti ostalih beljakovin.
Aminokisline, ki jih vsebuje mleko, ugodno delujejo na mišice in lahko stimulirajo sintezo mišičnih beljakovin. Poleg tega delujejo antioksidativno, antikancerogeno in spodbujajo delovanje imunskega sistema.
Protimikrobno in protivirusno delovanje
Raziskave so pokazale tudi protimikrobno delovanje mlečnih beljakovin. Več neodvisnih raziskav je dokazalo inhibitorno delovanje mlečnih beljakovin na bakterijo Heliobacter pylori (H. pylori). Dokazano je bilo tudi delovanje na druge Gram-negativne organizme, kot so streptokoki in bakterija E. coli.
Mlečne beljakovine so lahko koristne tudi pri nekaterih virusnih okužbah. Več študij je pokazalo, da delujejo inhibitorno na virus HIV. S tem pa se seznam ugodnih učinkov mlečnih beljakovin še ne konča.
Mleko za zdrave zobe, hujšanje in še več
Več znanstvenih dokazov potrjuje pozitivne učinke mlečnih beljakovin na zdravje zob, natančneje na preprečevanje oziroma upočasnjevanje razvoja kariesa. Stara modrost, da je mleko dobro za zdrave zobe torej ni izvita iz trte.
Uživanje mleka je koristno tudi, če želite shujšati. Mlečne beljakovine namreč ustvarjajo občutek sitosti, s čimer telo prej dobi signal, da lahko preneha s prehranjevanjem. Več raziskav je potrdilo, da se človek po zaužitju mlečnih beljakovin prej počuti sit, zato ne čuti potrebe, da bi zaužil (še) več hrane. Če želite shujšati, zdaj veste – zaužiti morate več mlečnih beljakovin.
Mleko – eno najstarejših in najbolj hranljivih živil
Mleko po vsem svetu velja za eno najstarejših in najbolj hranljivih živil. Dokazano je, da je vir visoko kakovostnih beljakovin in eden najpomembnejših virov bioaktivnih peptidov.
Mlečne beljakovine imajo visoko hranilno vrednost in, kot smo spoznali, tudi nekatere pomembne učinke na zdravje. Veliko strokovnjakov zato priporoča, da bi morale biti mlečne beljakovine in mlečni peptidi del redne vsakodnevne prehrane – bodisi z neposrednim uživanjem kravjega mleka bodisi z uživanjem drugih mlečnih izdelkov.
Vir: Health-Related Aspects of Milk Proteins, Iran J Pharm Res. 2016 Summer; 15(3): 573–591

Podobni članki