ZGODBA O MASLU

 

Maslo je priljubljen mlečni izdelek, je mlečna maščoba, običajno pridobljena iz kravjega mleka. Zaradi bogatega in prefinjenega okusa, kremaste strukture, ki se ji ne more približati nobena maščoba, je maslo daleč najprimernejša sestavina za uporabo v mnogih kulinaričnih mojstrovinah. Nepogrešljivo je pri pripravi omak in namazov, saj dopolnjuje in izboljšuje okuse hrane. V peki maslo naredi svojo piko na I tako pri drobnem pecivu kot pri slaščicah, ker močno prispeva k okusu in teksturi.

O izvoru masla je malo znanega. Ve pa se, da je maslo staro toliko kot zahodna civilizacija.

Nekateri najzgodnejši zapisi o uživanju masla prihajajo iz rimskih in arabskih virov. Do 12. stoletja je posel z maslom cvetel tudi po vsej severni Evropi. Maslo je bilo na primer tako bistveno za življenje na Norveškem, da je kralj vsako leto kot davek zahteval polno vedro masla.

 

Kako nastane maslo?

Prvi korak v proizvodnji masla vključuje ločevanje smetane od mleka. V preteklosti so pri tradicionalnem postopku pridelave masla surovo mleko pustili stati, dokler se smetana ni dvignila na površje, nato pa so jo posneli. Smetana se dvigne, ker je maščoba lažja od ostalih sestavin mleka. Sodobna proizvodnja smetane vključuje učinkovitejšo metodo, imenovano centrifugiranje. Maslo tako dobimo iz smetane z mešanjem, kar vključuje stresanje smetane, dokler se mlečna maščoba – ali maslo – ne strdi in loči od tekočega dela – ali pinjenca. Tako iz smetane pridobimo maslo, ki je vsaj 82-85% maščoba, in kot stranski produkt pinjenec, ki je odličen hranljiv napitek.

Po uredbi Evropske unije, mora maslo 1. vrste vsebovati vsaj 82% mlečne maščobe in ne več kot 16% vode. Vsebuje tudi mlečni sladkor, rudnine, beljakovine, lipidotopne vitamine, mlečno kislino in aromatične snovi.

Maslo znova pridobiva sloves zdrave maščobe! Znano je, da je maslo, pridelano iz mleka krav, ki so bile zunaj na paši in se hranile s travo, bogat vir vitaminov, topnih v maščobi, kot so A, D, E in K.

BIO Krepko maslo 1. vrste je izdelano iz pasterizirane BIO smetane (38 – 43 % m. m.), ki je posneta iz slovenskega ekološkega, nehomogeniziranega mleka. Posebnost masla Mlekarne Krepko je, da se mu doda kefirjeva kultura, kar mu pričara edinstven okus. Je značilne in izrazito rumene barve.

 

SAJ NI RES PA JE

Starorimska boginja zdravja Hygiea

V starem Rimu so ga uporabljali kot zdravilo – pogoltnili so ga proti kašlju in si ga nanašali na boleče sklepe. V Indiji hindujci že vsaj 3000 let uporabljajo maslo v kulinariki, v tradicionalni medicini ayurvedi in v religioznih obredih, kjer ga pred zaužitjem najprej ponudijo božanstvom.

Iz masla Indijci pripravljajo ghee, ki je kuhano ali prečiščeno maslo, poimenovano celo kulinarično zlato. V Bibliji se maslo omenja kot hrana za praznovanja, Abraham in Sara naj bi ga ponudila trem angelom.

Več o gheeju si lahko preberete na tej povezavi >>

 

Še vedno pa ostaja zgodba, da je do odkritja masla prišlo po naključju. Nomad naj bi na svojega konja privezal ovčjo vrečo, polno mleka, in po enem dnevu ježe odkril neverjetno preobrazbo mleka. Zmešana mlečna maščoba se je strdila v nekaj neverjetnega.

Najstarejša znana tehnika priprave masla, ki se še danes uporablja na Bližnjem vzhodu, je izredno podobna: kmetje živalske kože tesno zavežejo, jih napolnijo z mlekom in začnejo tresti.

 

Tekst Nina Glažar

Uživajte v večkrat
nagrajenih mlečnih izdelkih

[]