Tudi z žara se lahko je zdravo

april 26, 2018

Preživljanje časa s prijatelji, praznovanje z družino ali pa kar tako – pripravimo si jedi z žara. Ob tem avtomatično pomislimo na velike količine mesa v različnih oblikah in s številnimi začimbami. Hrana z žara pa je lahko tudi veliko več. Pripravite si lahko raznovrstne jedi z zelenjavo, in sicer kot samostojno jed ali pa kot prilogo. Za lažji pričetek sezone žara smo za vas pripravili 3 recepte:

 

Šampinjoni s sirom na žaru

 

Sestavine
10 velikih rjavih ali belih šampinjonov
10 rezin Bio sira Krpan
BIO maslo
timijan (suh ali svež)

Navodila
Sperite gobe in odstranite bete. V vsak klobuček dodajte ¼ žličke BIO masla in sir Bio sir Krpan. Po vrhu potresite s timijanom in jih položite na žar. Pripravljeni bodo v približno 10 minutah. Količine sestavin so okvirne, saj so odvisne od velikosti klobučkov šampinjonov.

 

Krompir iz žerjavice malo drugače

 

 

 

Sestavine
10 srednje velikih krompirjev – olupljenih in razrezanih na četrtinke
5 žlic naribanega Bio sira Krpan
morska sol
mleti poper
BIO maslo
timijan
rožmarin

Navodila
Pripravite žerjavico, ki pa naj se ohladi. Ni potrebno, da je žareča. Na aluminijasto folijo položite 2 na četrtinke razrezana krompirja in naredite majhno vrečo. Na vsak krompir dodajte 1 žlico BIO masla. Potresemo z morsko soljo, poprom, timijanom in rožmarinom. V vsako vrečko dodajte 1 žlico naribanega sira Bio sir Krpan. Postavite v žar in pokrijte s pepelom. Jed bo pripravljena v približno 20 -25 minutah. Z vilicami preverite, ali je krompir mehak in pripravljen za serviranje.

 

Burgerji z jajčevci in sirom na žaru

Za pesto:
1 skodelica koriandra
1 skodelica peteršilja
1/2 skodelice mete
2 stroka česna
1 šalotka
1/4 skodelice oljčnega olja
1 ožeta in naribana limona

1 žlička belega vinskega kisa
1 čajna žlička čilija
sol in poper

 

Za hamburgerje:
olivno olje
1 velik jajčevec, narezan na kolobarje

160 gramov Bio sira za žar Krepko
6 burgerjev

Navodila

V mešalniku zmeljemo sestavine za pesto.

Jajčevce narežemo na kolobarje ter jih začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom. Žar dobro namažemo z olivnim oljem. Ko je žar dobro segret nanj položimo rezine jajčevca. Pečemo od 5 do 6 minut na vsaki strani ali dokler se ne pojavijo temni odtisi prečk žara. Če je potrebno, dodajte več olja, da preprečite lepljenje. Pečene jajčevce odstavimo na krožnik. Žar ponovno namažemo z oljem in nanj položimo Bio sir za žar Krepko. Pečemo ga približno 1 do 2 minuti na vsaki strani.

Ko je sir pečen, sestavimo hamburgerje. Notranjo stran hamburgerja izdatno premažemo s pestom, nato dodamo jajčevec in sir.

 

Pa dober tek!

Javni razpis

Aktivnosti podjetja MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o. v sklopu javnega poziva »Vavčer za dvig digitalnih kompetenc« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Več o razpisu.