Sproščanje

december 1, 2017

SPROŠČANJE

Sproščanje je bilo od nekdaj zelo pomembno za ohranjanje dobrega počutja, mirnosti uma in notranjo stabilnost. V današnjih dneh, ko smo cel dan razpeti med številne obveznosti in nam vselej zmanjkuje časa, na to prevečkrat pozabimo. A zato nič manj ne potrebujemo dnevne sprostitve. Ni nujno, da vsak dan meditiramo eno uro, ali izvajamo komplicirane tehnike, res priporočljivo je, da si vsak večer, ob koncu dneva vzamemo vsaj tistih petnajst minut zase, se usedemo v tih in miren kotiček, sprostimo telo in se ponotranjimo. Obstaja nešteto tehnik sprostitve, koncentracije, meditacije in kontemplacije. Vsem je skupno to, da svoj um osredotočamo na nek predmet, zvok ali dih, ga s tem zaposlimo, da ne skače in tava in ga preusmerimo navznoter. Šele ko nam uspe to ponotranjenje, lahko začutimo mir. Najenostavnejše so tehnike, kjer se koncentriramo na dih. Dihamo ves čas, večinoma se tega procesa niti ne zavedamo. Če se opazujemo malo bolj, bomo hitro ugotovili kdaj dihamo globoko in počasi ali kdaj dihamo plitko in hitro. Tehnike sprostitve, ki nas osredotočajo na dih, nas dokaj hitro, enostavno in varno peljejo v stanje sprostitve in miru. Notranji mir pa je nekaj, kar zares vsi ljudje potrebujemo.

 

ZAVEDANJE DIHA Z VIZUALIZACIJO

Usedite se v udoben položaj, v katerem boste lahko nekaj minut sproščeno sedeli. Pazite, da bo hrbtenica pokončna in glava vzravnana. Zaprite oči in sprostite telo. Svoje zavedanje postopoma pripeljite od telesa k dihu. Dihajte skozi nos, tako vdih, kot izdih. Zavedajte se svojega naravnega diha, ne da bi vanj posegali, le opazujte ga. Opazujte kako dihate danes, ali je vaš dih plitek in hiter, ali globok in sproščen. Nato začnite vizualizirati svojo hrbtenico, kot cev, ki se dviguje navzgor. Predstavljajte si, kot da dihate po hrbtenici, z vdihom greste navzgor in z izdihom navzdol. Dihate počasi in sproščeno, z vizualizacijo svojega diha po hrbtenici. Nadaljujte počasi, z vdihom po hrbtenici navzgor in z izdihom navzdol. Na začetku prakse pričnite z 10 ponovitvami, postopoma podaljšujte  prakso na 10 do 15 minut.

 

BRENČEČI DIH

Brenčeči dih umirja um, sprošča stres, blaži jezo in zaskrbljenost ter odpravlja nespečnost. Povečuje umirjenost in meditativno stanje, vibracija zvoka deluje blagodejno na um in živčni sistem.

Brenčeči dih se vedno dela v sedečem položaju. Usedite se v udoben položaj, v katerem boste lahko nekaj minut sproščeno sedeli. Pazite, da bo hrbtenica pokončna in glava vzravnana. Zaprite oči in sprostite telo. Ustnici naj ostaneta nežno zaprti, zobje pa le rahlo razmaknjeni. Čeljusti naj bosta sproščeni. Roki dvignite vstran, upognite komolca in položite dlani na ušesi. S palcem pritisnite na uhlje, prstov ne vtikajte v uho. Telo naj bo popolnoma mirno. Zavedanje pripeljite v središče glave, ali v točko med obrvema. Vdihnite skozi nos. Izdihujte počasi in nadzorovano, medtem ko proizvajate globok, miren in brenčeč zvok (podobno brenčanju čebele). Brenčeč zvok naj bo med trajanjem izdiha gladek, enakomeren, blag in neprekinjen. Na koncu izdiha ponovno vdihnete skozi nos in nadaljujete z brenčečim izdihom. Na začetku prakse pričnite z 10 ponovitvami, postopoma podaljšujte  prakso na 10 do 15 minut.

dih-brencece-cebele

 

Javni razpis

Aktivnosti podjetja MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o. v sklopu javnega poziva »Vavčer za dvig digitalnih kompetenc« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Več o razpisu.