home domov kazalo strani pošlji prijatelju print

INFO
MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o.
Laze 22a
SI-1370 Logatec

T: (0)1 759 01 60
F: (0)1 759 01 65
M: (0)51 337 869

E: info@krepko.si

Kefirjeva zrna
Tradicionalni kefir nastaja iz mleka s pomočjo žive kefirjeve kulture, kefirjevih zrn (pogovorno kefirjeva gobica), ki jih pogovorno poveličujemo v čudež narave ali dar bogov. Kefirjeva zrna so simbioza dobrih bakterij (mlečno-kislinskih bakterij) in kvasovk. Po obliki kefirjeva zrna spominjajo na cvetačo, so bele barve, velika pa so do 2 cm.

kefirjeva_zrna
Kefirjeva zrna.


Priprava kefirja poteka tako, da se kefirjeva zrna položi v mleko. Med procesom fermentacije bakterije in kvasovke iz kefirjevih zrn predelajo osnovne sestavine mleka v biološko večvredne in lažje prebavljive snovi.

V času nasjatajanja tradicionalnega kefirja pride do razgradnje:
  • mlečnega sladkorja (laktoze) do mlečne kisline,
  • beljakovin do njihovih osnovnih sestavnih enot - aminokislin,
  • mlečne maščobe do prostih maščobnih kislin,
  • sprošča se ogljikov dioksid, vitamini B kompleksa, protimikrobne snovi...

kefirjeva_zrna_pov.gif
Kefirjeva zrna pod mikroskopom (4.000-kratna povečava).


Kefirjeva zrna Mlekarne Krepko dajo Kefirju Krepko značilen, osvežujoč okus. 

Znanstvenikom do danes ni uspelo pojasniti nastanka kefirjevih zrn, več o tem pa razlaga t. i. legenda o kefirju.

 
DOSTAVA NA DOM

PRODAJA V TRGOVINAH
PRIJAVA NA NOVICE
© 2010 Mlekarna Krepko
Kefir Mlečni izdelki BIO mlečni izdelki O Mlekarni Krepko Zdravi recepti
Nastavitve piškotkov