Recepti, ki jih lahko pripravijo otroci

februar 12, 2018

… jedo pa lahko tudi odrasli. Otroci nas radi posnemajo, vendar vsa opravila zanje še niso primerna. Da boste lahko svojim otrokom prepustili užitek peke, smo za vas pripravili štiri recepte, ki jim omogoča veliko samostojnosti pri pripravi.

 

POLNOZRNATE SLANE SKUTINE ŠTRUČKE

strucke2_MS78598-sSestavine (za 8 štručk):

250 g nepasirane skute Krepko

250 g polnozrnate pirine moke

1 jajce

1 jedilna žlica oljčnega olja

1 zavitek pecilnega praška iz vinskega kamna

½ žličke soli

semena za posip (npr. sezamova, sončična)

strucke1_MS78601-sPostopek:

Pečico segrejemo na 180°C. Vse sestavine razen semen na hitro vgnetemo v kepo, ki jo razdelimo na 8 delov. Iz njih oblikujemo štručke, ki jih na pekaču zlagamo na papir za peko. Po vrhu potresemo semena in jih s prsti rahlo vtisnemo v testo. Štručke pečemo na srednji višini pečice 10 minut, pri temperaturi 180°C. Postrežemo jih skupaj s kefirjem.

 

 

RAHEL JOGURTOV KOLAČ S SADJEM

kolac1_MS78610-sSestavine (za 10-12 oseb) za tortni model pekača premera 26 cm, sestavine merimo na skodelice (približno 2 dl):

1 skodelica navadnega polnomastnega jogurta Krepko

2 jedilni žlici masla Krepko

1 skodelica pšenične bele moke

1 skodelica pirine polnozrnate (ali druge polnozrnate) moke

1 skodelica rjavega trsnega sladkorja

3 jajca

1 zavitek bourbonske vanilije

½ zavitka pecilnega praška iz vinskega kamna

ščepec soli

ščepec cimeta v prahu

sadje (npr. marelice, breskve, borovnice ali maline v sezoni, pozimi lahko vzamemo vloženo sadje npr. breskve, višnje ali marelice iz kompota)

kolac2_MS78612-sPostopek:

Maslo vzamemo iz hladilnika in ga pustimo na sobni temperaturi, da se nekoliko zmehča. Pečico segrejemo na 180°C. Dno pekača prekrijemo s papirjem za peko ali ga premažemo z maslom. Z metlico ali električnim mešalnikom zmešamo maslo, jajca, sladkor, sol, vanilijo, postopoma dodamo jogurt in na koncu še moko s pecilnim praškom iz vinskega kamna. Vse sestavine dobro premešamo in jih vlijemo v pekač. Če uporabimo sveže sadje, ga očistimo in izkoščičimo (v primeru breskev ali marelic), polovičke nežno polagamo na maso kolača. Če uporabimo vloženo sadje, ga predhodno dobro odcedimo in prav tako nežno položimo na maso. Po vrhu potresemo s cimetom v prahu. V ogreti pečici pečemo 20-25 minut. Da je res dobro pečen vidimo po zlatorumeni skorjici, ko ga z zobotrebcem prebodemo v sredini, pa se ne sme več prijemati. Pečeno pecivo pustimo v pekaču dokler se ne ohladi.

 

KEFIRJEVI JABOLČNI MAFINI

Sestavine (za 12 mafinov) sestavine merimo na skodelice (približno 2 dl):

1 skodelica navadnega kefirja Krepkomuffin2_MS78554-s

½ skodelice stopljenega masla Krepko

1 skodelica rjavega trsnega sladkorja

1 skodelica pšenične bele moke

1 skodelica pirine polnozrnate (ali druge polnozrnate) moke

2 jajci

3-4 srednje velika jabolka (olupljena, izkoščičena in naribana)

1 zavitek bourbonske vanilije

1 zavitek pecilnega praška iz vinskega kamna

ščepec soli

ščepec cimeta v prahu

muffin3_MS78629-sPostopek:

Jabolka olupimo, izkoščičimo in naribamo. Dobro jih odcedimo in preden dodamo masi iz njih iztisnemo vso odvečno tekočino. Maslo pokuhamo, le toliko, da se stopi. Pečico segrejemo na 180°C. Dno pekača za 12 mafinom prekrijemo s papirčki za mafine. Z metlico ali električnim mešalnikom vse sestavine dobro premešamo in jim na koncu dodamo še jabolka ter vlijemo v pekač. Namesto jabolk lahko po okusu uporabimo tudi drugo sezonsko sadje, npr. hruške, maline ali borovnice. V ogreti pečici pečemo približno 30 minut. Da so res dobro pečeni vidimo po zlatorumeni skorjici, ko mafin z zobotrebcem prebodemo v sredini, pa se ne sme več prijemati. Pečene mafine pustimo v pekaču dokler se ne ohladijo.

 

MASLENI PIŠKOTKIpiskoti1_MS78575-s

 Sestavine:

300 g masla Krepko

500 g pirine bele moke

150 g rjavega trsnega sladkorja

1 jajčni rumenjak

1 zavitek bourbonske vanilije

ščepec soli

piskoti2_MS78580-sPostopek:

Pečico segrejemo na 180°C. Če imamo grob rjavi trsni sladkor, ga v kavnem mlinčku zmeljemo v prah. Z metlico ali električnim mešalnikom zmešamo maslo, rumenjak, sladkor, sol in vanilijo. Na zmes pretresemo moko, na roke vse sestavine skupaj vgnetemo v kepo. Če je masa presuha in se težko vgnete (to je predvsem odvisno od tipa moke), dodamo 1 jedilno žlico hladne vode. Testo razdelimo na 2 dela, pokrijemo s folijo in postavimo v hladilnik za vsaj ½ ure. 3 pekače obložimo s papirjem za peko. Testo odvijemo iz folije in ga med dvema papirjema za peko razvaljamo do debeline 3-4 mm. Z modelčki za piškote izrežemo poljubne oblike po našem okusu, pazljivi bodimo le, da so približno enako veliki (če so eni piškotki zelo majhni, drugi pa bistveno večji, se lahko zgodi, da se eni zažgejo, drugi pa še niso pečeni). Polagamo jih na pekač in pazimo, da niso preveč skupaj, saj se lahko med samo peko nekateri združijo, ker rahlo narastejo. Piškotke pečemo na srednji višini pečice 15 minut, pri temperaturi 180°C. Pečene pustimo 5-10 minut počivati na pekaču, nato jih previdno prenesemo na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo.

Javni razpis

Aktivnosti podjetja MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o. v sklopu javnega poziva »Vavčer za dvig digitalnih kompetenc« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Več o razpisu.