Prednosti mlečnih izdelkov v prehrani

december 1, 2017

 

Prednosti mlečnih izdelkov v prehrani

Mleko je samo po sebi zelo hranljivo živilo. Skupaj z mlečnimi izdelki je vir številnih spojin, ki dopolnjujejo našo prehrambno piramido.

 

Kravje mleko, ki je po uporabi najbolj razširjeno, je sestavljeno iz vode, maščob, mlečnih sladkorjev, beljakovin in mineralnih snovi. Mlečna maščoba vsebuje vitamine A, D, E, B kompleks, C, D in K, folno kislino.

 

Maščobe in beljakovine so za telo pomembne z več vidikov. Mleko vsebuje maščobe, ki so vir energije, ter oblike maščob, ki jih človeško telo ne more proizvesti samo. Beljakovine so gradnik mišičnih tkiv, mlečne beljakovine pa vsebujejo tudi aminokisline, ki so potrebne za to, da  človeško telo tvori sebi lastne beljakovine.

 

Kot že omenjeno, mleko vsebuje številne vodotopne vitamine in vitamine, topne v maščobi. Ti skrbijo za nemoteno delovanje organizma, vendar pa večine le –teh naše telo ne more proizvesti samo. Mleko in mlečni izdelki so tako njihov dober vir, s čimer poskrbimo za boljšo presnovo, preprečujemo stres, preprečujemo srčno-žilne bolezni, skrbimo za sluznico, kosti, ohranjamo zdravo kožo in vid.

 

Minerali skrbijo za absorpcijo vitaminov v telo, po drugi strani pa jih telo samo ne more proizvajati, zato potrebujemo drug vir. Mleko je vir mineralov. Vsebuje kalcij, baker, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, selen, natrij in cink. Minerali vplivajo na delovanje mišic, srca, ledvic, gradnjo kosti in zob, prenos živčnih impulzov, pospešujejo celjenje ran, pomagajo pri tvorjenju beljakovin in inzulina itd.

 

Številni med nami imajo laktozno intoleranco, zato morajo biti pri uživanju mleka in mlečnih izdelkov zelo previdni. Slednji lahko uživajo kefir, ki ne vsebuje encima laktaze. To velja samo za kefir, ki je narejen s kefirnimi zrni. V Evropi je edina mlekarna, ki izdeluje kefir iz kefirnih zrn, mlekarna Krepko. Večina laktoze se med fermentacijo s pomočjo kefirne mikroflore razgradi in se pretvori v mlečno kislino. Osebe z laktozno intoleranco takšno živilo lažje prebavijo.

 

Mleko in mlečni izdelki imajo številne prednosti in koristi za naše zdravje in dobro počutje, zato poskrbimo, da bodo v takšni ali drugačni obliki na našem dnevnem jedilniku.

 

muesli-564762_1920

Javni razpis

Aktivnosti podjetja MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o. v sklopu javnega poziva »Vavčer za dvig digitalnih kompetenc« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Več o razpisu.