Praznična čokoladno-cimetova pita s skuto in višnjami

december 22, 2017

Praznična čokoladno-cimetova pita s skuto in višnjami

SESTAVINE za 8-10 oseb, tortni model premera 22 cm:

 

ZA TESTO:

75 g BIO masla KREPKO

150 g pirine moke

2 jž kakava v prahu

25 g rjavega trsnega sladkorja

25 g mletih orehov

1 jajčni rumenjak

ščepec soli

 

ZA NADEV:

2 jajčna rumenjaka

3 jajčni beljaki

75 g rjavega trsnega sladkorja

350 g BIO nepasirane skute KREPKO

150 g BIO kisle smetane KREPKO

25 g kakava v prahu

2 čž burbonske vanilje

2 čž mletega cimeta

 

OSTALO:

BIO maslo KREPKO za namastitev pekača

krušne drobtine za posip pekača

višnjeva marmelada za premaz testa

kandirane višnje za okras

 

POSTOPEK:

Tortni model premera 22 cm namastimo z maslom, dno potresemo s krušnimi drobtinami. V posodo stresemo moko, hladno narezano maslo, sladkor, mlete orehe, kakav, rumenjak (beljak prihranimo za nadev) in sol. Testo na hitro vgnetemo, po potrebi dodamo 1 jž hladne vode. Oblikujemo kepo in pustimo, da počiva v hladilniku vsaj 10 min. Testo razvaljamo in z njim obložimo tortni model, pazimo da oblikujemo dovolj visok rob, saj bo pita visoka. Pečico segrejemo na 160°C. Medtem testo v modelu postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se v pekaču testo lepo strdi.

Beljake ločimo od rumenjakov. V veliki posodi stepemo rumenjak s sladkorjem, dodamo skuto, kislo smetano, kakav, vaniljo in cimet. 3 beljake (1, ki nam je ostal od testa, in 2 od nadeva) stepemo v trd sneg in ga postopoma dodajamo v skutni nadev.

Po ohlajenem testu premažemo višnjevo marmelado, nato vlijemo skutni nadev. Ves čas pazimo, da nam nadev ne steče za rob testa. Bodimo pozorni, da smo naredili dovolj visok rob. Pito položimo v poprej ogreto pečico, pečemo pri temperaturi 160°C, 60-70 min., toliko da se nadev dobro speče in strdi (po 60 min. preizkusimo z zobotrebcem v notranjosti).

Pustimo, da se pita ohladi, po vrhu jo okrasimo s kandiranimi višnjami in po okusu še dodatno potresemo s cimetom.

Javni razpis

Aktivnosti podjetja MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o. v sklopu javnega poziva »Vavčer za dvig digitalnih kompetenc« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Več o razpisu.