Kefirjeva zrna

Tradicionalni kefir nastaja iz mleka s pomočjo žive kefirjeve kulture, kefirjevih zrn (pogovorno kefirjeva gobica), ki jih pogovorno poveličujemo v čudež narave ali dar bogov. Kefirjeva zrna so simbioza dobrih bakterij (mlečno-kislinskih bakterij) in kvasovk. Po obliki kefirjeva zrna spominjajo na cvetačo, so bele barve, velika pa so do 2 cm.

Kefirjeva zrna
Kefirjeva zrna

Priprava kefirja poteka tako, da se kefirjeva zrna položi v mleko. Med procesom fermentacije bakterije in kvasovke iz kefirjevih zrn predelajo osnovne sestavine mleka v biološko večvredne in lažje prebavljive snovi.

V času nastajanja tradicionalnega kefirja pride do razgradnje:

  • mlečnega sladkorja (laktoze) do mlečne kisline,
  • beljakovin do njihovih osnovnih sestavnih enot – aminokislin,
  • mlečne maščobe do prostih maščobnih kislin,
  • sprošča se ogljikov dioksid, vitamini B kompleksa, protimikrobne snovi…
Kefirjeva zrna pod povečavo
Kefirjeva zrna pod mikroskopom (4.000-kratna povečava).

Kefirjeva zrna Mlekarne Krepko dajo Kefirju Krepko značilen, osvežujoč okus.

Znanstvenikom do danes ni uspelo pojasniti nastanka kefirjevih zrn, več o tem pa razlaga t. i. legenda o kefirju.