Glikemični indeks

Kaj pomeni nizek glikemični indeks?

Glikemični indeks (GI) živil pomeni, kako hitro se hrana spreminja v krvni sladkor.
Hrana z nizkim GI zagotavlja počasno sproščanje glukoze v kri.

Kadar je nivo inzulina visok, se maščobe ne morajo porabljati, temveč se nalagajo. Zato je potrebno izbirati živila z nizkim GI.

Glede na GI razvrščamo živila v lestvico od 0 do 100, in sicer poznamo živila z nizko in visoko vrednostjo GI.

Živila z visokim GI:

  • Bel kruh (95)
  • Pečen krompir (85)
  • Koruzni kosmiči (84)
  • Sladke pijače (68)

Živila z nizkim GI:

  • Jabolko (36)
  • Skuta (30)
  • Mleko in fermentirani mlečni izdelki/jogurt, kefir (20-40)
  • Manj masten sir

Javni razpis

Aktivnosti podjetja MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o. v sklopu javnega poziva »Vavčer za dvig digitalnih kompetenc« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Več o razpisu.