Kako aronijo vključiti v naš jedilnik?

junij 29, 2018

Medtem ko sem v preteklem članku govoril o vseh beneficijah aronije in zakaj jo je pametno vključiti v naš jedilnik, se bomo danes posvetil temu, kako jo vključiti.

Aronijine lučke

Aronijine lučke
Aronijine lučke

V teh vročih poletnih dneh vedno prija nekaj mrzlega za ohladitev in če je povrh še zdravo, ne moremo zgrešiti.

Vse sestavine damo v mikser in mešamo, dokler ni enakomerno zmešano. V sladoledne kalupe položimo nekaj narezanih oz. stisnjenih aronij, potem pa kalupe napolnimo z narejeno maso. Postavimo jih v zamrzovalnik in v 3-4 urah bodo pripravljene za uživanje, tako tudi mi.

  • 400g zmrznjenih aronijinih jagod
  • 400g grškega jogurta
  • 6-8 žlic medu
  • ekstrakt vanilje
  • 1 limono
  • (Po želji lahko dodate še maline, borovnice ali jagode.)

Aronijin sirup

Aronijine jagode in višnje dodamo v ponev in kuhamo na srednjem ognju. Sladilo dodamo glede na naš sladki zob. Prelijemo lahko po palačinkah, sladoledu, pecivu…

  • 250g aronijinih jagod
  • 250g višenj
  • sladkor, javorov sirup ali med

Aronijini piškoti

Aronijini piškoti
Aronijini piškoti

V posodi zmešamo maslo in sladilo, dodamo in umešamo še jajce in vaniljev ekstrakt. V drugi posodi zmešamo ovsene kosmiče, moko, cimet, sol in pecilni prašek, kar počasi dodajamo in vmešamo v prvo posodo. Na koncu dodamo še aronijine jagode in jih lahkotno pomešamo v maso, da se razporedijo.

Ne potrebujemo nikakršnih kalupov za piškote, saj si lahko pomagamo kar s kuhinjsko žlico za razdelitev mase in velikost piškotov. Mase je za približno 35 piškotov.

Pečemo na 180 stopinj 12 do 14 minut oziroma dokler niso zlato rjavi. Dobimo približno 35 piškotov.

  • 250g masla
  • 400g rjavega sladkorja
  • 1 jajce
  • vaniljev ekstrakt
  • 500g ovsenih kosmičev
  • 400g moke po lastni izbiri
  • 1 1/2 čajne žlička cimeta
  • 1/4 čajne žlice soli
  • vrečka pecilnega praška
  • 400g aronijinih jagod

Brez peke in kuhanja

V primeru, da vam kuhanje ni močna točka ali ste pa kdaj v časovni stiski zaradi takih ali drugačnih obveznosti, obstajajo tudi drugi načini, kako vključiti aronijo v jedilnik.

Lahko kupimo sok koncentrirane aronije, ki ga lahko pijemo samega ali redčimo z vodo. Priporočena doza je do 25 do 50 ml na dan, s tem da se mora pred uporabo pretresti in ga moramo čuvati v hladilniku. Rok uporabe je po navadi 10 dni od odprtja.

Za konec pa imamo tudi bio jogurt z aronijo, ki je rezultat sodelovanja dveh družinskih podjetij s podobno vizijo – razvojem zdrave eko hrane iz lokalnih sestavin brez umetnih dodatkov.

Zaradi svoje hranilne sestave je Inštitut za nutricionistiko bio jogurt z aronijo izbral za najbolj inovativen mlečni izdelek leta. Je več kot odlična zamenjava za navadne sadne jogurte, ki jih pijemo ob obroku ali za malico.

Bio jogurt z aronijo
Bio jogurt z aronijo

Do naslednjič.

Avtor: Ivan Vlahinić, AFP osebni trener

Javni razpis

Aktivnosti podjetja MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o. v sklopu javnega poziva »Vavčer za dvig digitalnih kompetenc« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Več o razpisu.