Hrana, najboljše zdravilo

junij 27, 2018

Če govorimo o superživilih, aronija brez dvoma spada v to kategorijo, saj je bogata z antioksidanti ter drugimi hranili, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje.

To je tudi eden od razlogov, zakaj aroniji v zadnjem desetletju raste popularnost bolj kot resničnostnim oddajam. Malo v šali malo zares, ampak klinične študije kažejo, da uživanje jagodičevja, še posebej aronije, pozitivno vpliva na nevrološke bolezni, raka, staranje, vnetna stanja, diabetes ter bakterijske infekcije.

Črnoplodna aronija

Bogata sestava Aronije

Veliko zdravilnih učinkov aronije izvira iz visoke vsebnosti polifenolov. Polifenoli sodijo med fitokemikalije in veljajo za izjemno močne antioksidante. Študija, opravljena leta 2015 (1), je odkrila, da ima izmed 143 testiranih rastlin in sadežev, aronija najvišjo vsebnost omenjenih hranil.
Aronija poleg številnih vitaminov in mineralov vsebuje še drugi spojine, ki ugodno vplivajo na naše zdravje in jih naše telo potrebuje.
Kombinira zdravilne lastnosti zelenega čaja in rdečega vina, saj vsebuje obe vrsti polifenolov.

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je metoda merjenja, ki nam pove, koliko antioksidantov vsebuje določeno živilo ali prehranski dodatek. Višja ocena je povezana z blagodejnimi vplivi na zdravje. V primerjavi z borovnicami, ki tudi veljajo za super živilo, le da so bolj popularne in imajo oceno 6520, ima aronija oceno kar 15820.

ZDRAVILNI UČINKI ARONIJE:

 • ugodno vpliva na spomin in pomaga pri koncentraciji,
 • pomaga preprečevati prezgodnjo demenco in Alzheimerjevo bolezen,
 • redno uživanje aronije uravnava krvni pritisk in preprečuje razvoj srčno žilnih bolezni (2),
 • preprečuje in blaži simptome arteroskleroze,
 • deluje protivnetno, protivirusno in protibakterijsko,
 • uravnava raven sladkorja v krvi,
 • deluje tudi antikarcerogeno, saj uničuje maligne celice pri rakastih obolenjih pljuč, dojk, možganov, debelega črevesja in jeter,
 • lajša vnetja mehurja,
 • ščiti oči pred UV žarki,
 • s pripravki iz aronije lahko učinkovito razstrupimo in očistimo organizem,
 • povečuje elastičnost kože, zgladi gubice na obrazu in prekrije popokane kapilare.
Dobrota, polna zdravja!
Dobrota, polna zdravja!

Kako uživati Aronijo

Ne spreglejte naslednjega članka, v katerem bomo bolj obširno pisali, kako aronijo vključiti v naš vsakodnevni jedilnik. Najbolj neučakani si pa lahko že danes kupite BIO jogurt z aronijo Mlekarne Krepko, pri katerem gre za kombinacijo dveh superživil.

BIO jogurt Krepko je narejen iz slovenskega ekološkega nehomogeniziranega mleka in z dodano kašo ekološko pridelane aronije, tako nastane vrhunski mlečni izdelek, za katerega je mlekarna Krepko prejela nagrado in prestižni naslov Inovacija leta 2018 od Inštituta za nutricionistiko.

Do naslednjič.

Avtor: Ivan Vlahinić, AFP osebni trener

REFERENCE
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5068402/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20037491

Javni razpis

Aktivnosti podjetja MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o. v sklopu javnega poziva »Vavčer za dvig digitalnih kompetenc« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Več o razpisu.